12.2.2021 klo 15:45
Uutinen

Yle:  Uusi puhallustesteri antaa puolessa minuutissa tiedon koronatartunnasta –  kansainvälinen kiinnostus on nyt suurta

Suomessa kehitetty puhallustesteri antaa noin puolessa minuutissa tiedon koronatartunnasta. Laitteiden valmistus alkaa pian kotimaassa, kertoo Yle.

Puhallustesterin kehittänyt tamperelainen yritys Deep Sensing Algorithms (DSA) on saanut jo ennakkotilauksia ja kyselyitä kymmenistä maista. Sen mittaustarkkuutta on tutkittu laajoissa kenttäkokeissa Hollannissa. Ylen mukaan laite on saamassa sertifioinnin, joka on takuu testerin toimintavarmuudesta.

Puhallustesteri tunnistaa ihmisen hengitysilmasta koronaviruksen aiheuttamat muutokset. Puhelimen sovelluksen kautta mittaustiedot siirtyvät pilvipalveluun. Laite vertaa tulosta koronapotilailta saatuihin tuloksiin. Sovellus antaa muutamassa sekunnissa tiedon, onko testattavalla koronatartunta vai ei.

– Näytteenottoaika on keskimäärin 15 sekuntia ja näytteen tulkinta on noin kolme sekuntia eli me puhutaan ihan aidosti reaaliaikaisesta tutkimuksesta ja diagnoosista, sanoo DSA:n toimitusjohtaja Pekka Rissanen Ylen haastattelussa.

Ennakkotilauksia ja kyselyitä kymmenistä maista

Rissasen mukaan helmikuun aikana ”koko asia saadaan pakettiin”. Sen jälkeen puhallustesterillä on virallinen sertifikaatti ja myynti voi kunnolla alkaa.

– Meillä on käytännössä 130 maata sellaisessa tilanteessa, että meillä on jälleenmyyntijärjestelyt sinne tehty. Olemme saaneet tällä hetkellä näiden yli 20 maasta olevien ennakkotilausten lisäksi kyselyitä paristakymmenestä muusta maasta, Rissanen sanoo Ylelle.

Laitteet valmistetaan Tepcompin tehtaalla Turussa. Prototyyppejä on tehty noin 100 kappaletta ja niitä on toimitettu 40 paikkaan eri puolille maailmaa.

Ylen mukaan viivästyksiä hankkeelle ovat tuoneet koronan vuoksi katkeilleet komponenttien tuotanto- ja logistiikkaketjut. Sähköautojen vaatimien akkujen kova kysyntä vaikuttaa myös. Puhallustesteriin tarvittavien akkujen valmistaja on ilmoittanut jopa 40 viikon toimitusajoista.

Tällä hetkellä DSA:lla on kerättynä 20 000 laitteeseen tarvittavat osat, joiden avulla isompien sarjojen valmistus voi käynnistyä.

toimitus(at)yrittajat.fi