YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
”Yleisin ongelma on, että rahat ovat loppu” – Yrittäjä, minimoi talousvaikeudet ja muista nämä kuusi vinkkiä!
Kassavirtalaskelmalla ja luotettavalla tilitoimistolla pääsee jo pitkälle. Talousasiantuntija Erkki Niskanen neuvoo, miten välttää kompastuskivet ja lujittaa yrityksen iskunsietokykyä.
Kaveri, kannattavuus ja kassavirtalaskelma. Siinäpä ensi alkuun kolme asiaa, joista yrittäjän kannattaa huolehtia välttääkseen talous- ja maksuvaikeudet.
– Yleisin ongelma on se, että rahat ovat loppu, oli syy sitten kannattamattomuus, virheinvestoinnit tai epärealistinen kasvusuunnitelma, sanoo Yrittäjän talousavun neuvontapalvelun asiantuntija Erkki Niskanen.
Niskanen tietää, mistä puhuu. Hän on hoitanut yritysten tervehdyttämis- ja saneerausasioita 30 vuotta noin 450 yrityksen kanssa. Hänellä on useita omia yhtiöitä ja hallituspaikkojakin reilut 10.
Ongelmia välttääkseen yrittäjän on hyvä muistaa muutama Niskasen neuvo.
1. Hanki kaveri
Niskanen kehottaa yrittäjiä keskustelemaan yrityksen talousasioista ja toimintaedellytyksistä luotettavan henkilön kanssa.
– Jos pienyrittäjällä ei ole ketään kaveria, kannattaa hankkia sellainen, kuten esimerkiksi samalla alalla toimiva yrittäjä, joka ei ole kilpailija, tai vaikkapa yrityskummi paikkakunnalta. Isommissa yhtiöissä taas on oltava toimiva hallitus.
2. Muista kassavirtalaskelman tärkeys
Yrittäjän kannattaa seurata säännöllisesti tulojaan ja menojaan ja tehdä niistä vaikkapa perinteinen Excel-taulukko. Niskanen sanoo, että hämmästyttävän moni yrittäjä ei ymmärrä kassavirtalaskelman tärkeyttä.
– On vaikea tarpeeksi korostaa, kuinka tärkeä se on. Siinä tarkastellaan rahan riittävyyttä viikkotasolla, eli arvioidaan myynti ja muut tulot, juoksevat kulut sekä rahoitustulot kuten lainaraha, ja mahdolliset rahoitusmenot.
Excel-taulukko toimii myös ennusteena tuleville viikoille ja kuukausille.
– Se on vakiinnuttanut paikkansa vuosikymmenten aikana myös rahoittajaneuvotteluissa, nimenomaan 13 viikon kassavirtana eli kvartaalina.
– Yksinyrittäjä tekee sen itse. Hän katsoo horisonttiin, joka pakenee lähestyessä, ja sitä horisonttia on hyvä arvioida vaikkapa Excelillä.
Niskanen muistuttaa, että kaikki laskelmat tehdään verollisina.
3. Hanki luotettava tilitoimisto
Niskanen sanoo, että oikean, luotettavan tilitoimiston valinta on todella tärkeää, koska sen palveluja ja asiantuntemusta hyödynnetään säännöllisesti, ja jos tilitoimisto ei osaa asiaansa, yrityksen talous voi mennä perusteellisesti metsään.
– Tilitoimiston voi perustaa kuka hyvänsä, ja olen vuosikymmenten varrella törmännyt siihen, ettei osaaminen riitä.
– On olemassa todella hyviä yhden hengen tilitoimistoja, mutta en silti ottaisi sellaista. Toiminta on yhden henkilön varassa, ja voi tulla sairaustapauksia ynnä muuta. Ottaisin tilitoimiston, jossa on useampia työntekijöitä, eivät ne ole paljon kalliimpia. Toki kirjanpitoalakin alkaa olla keskittynyttä.
4. Pidä huolta kassapuskurista
Yrittäjällä on hyvä olla rahaa jemmassa, eli niin sanottu puskurirahasto pahan päivän varalle.
– Jos olet yksinyrittäjä, muutaman kymppitonnin puskurirahasto olisi hyvä olla olemassa, ja isommassa firmassa, vaikkapa viiden miljoonan yhtiössä olisi hyvä olla miljoonan verran ylimääräistä, niin sanottua riihikuivaa. Pankista on myös helpompi saada lainaa, kun itsellä on pesämuna.
5. Nosta YEL tappiin
– En ottaisi YEL:iä valtiovallan määräämänä siksi, että ulkopuolisen on vaikea määritellä sitä. Yrittäjille sanoisin, että se kannattaa pitää niin korkealla kuin mahdollista, koska se on eläketuloa, joka varmasti maksetaan. Suomessa täytyy olla aika hullusti asiat, jos näin ei käy, Niskanen sanoo.
6. Seuraa kannattavuutta säännöllisesti
Kannattavuus on yrityksen elinehto, joten sitä on syytä seurata säännöllisesti ja ruveta tarvittaessa parantamaan. Kannattavan toiminnan perusta on tietenkin se, että yritys tuottaa enemmän kuin kuluttaa.
– Lähestyisin asiaa miettimällä, missä yrityksellä on tai ei ole kilpailuetua. Kilpailuetua tuo, jos yrittäjä on intohimoinen, luova ja aloitteellinen. Taloushallinnon osaaminen ei sinänsä tuo kilpailuetua, mutta se on pakko hallita.
Yritys kannattaa rakentaa kannattavaksi jo perustamisesta lähtien tarkalla taloussuunnittelulla ja oikealla hinnoittelulla. Aktiivinen asiakashankinta on edellytys yrityksen toiminnalle ja kannattavuudelle.
Niskanen puhui yrityksen iskunkestävyydestä ja kannattavuuden säilyttämisestä Yrittäjän talousavun tietoiskussa keskiviikkona. Yrittäjän talousapu on valtakunnallinen palvelukokonaisuus, joka tarjoaa apua ja neuvontaa talous- ja maksuvaikeuksissa oleville pienille ja keskisuurille yrittäjille sekä yrityksille.
Kaisu Puranen