YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

14.5.2020 klo 11:12
Uutinen

Yleistuki yrityksille tulee, mutta kriteerit ovat auki – ”Ongelmat ovat usein yksityiskohdissa”

Yrittäjäjärjestö on tyytyväinen, että tuki saatiin synnytettyä. On huolehdittava, että tukea on tarjolla riittävästi. – Yleiselle kriisituelle on valtava tarve, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kertoo.

Hallitus linjasi illalla 13. toukokuuta yritysten toimialariippumattomasta kustannustuesta, jota voi hakea kahden kuukauden ajalle.

– Tuki on tarkoitettu niille, joiden liikevaihto pudonnut merkittävästi koronaviruksen vuoksi ja joilla on vaikeasti sopeutettavia kustannuksia, elinkeinoministeri Mika Lintilä kertoo torstaina 14.5. järjestetyssä hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Lintilä kertoi, että kriteeristö tarkentuu vielä, mutta niiden perustana ovat kiinteät kulut ja palkkamenot, jotka yrittäjä itse ilmoittaa. Vertailukohta tarkentuu vielä ja verottaja antaa tänään tuoreimmat ajonsa, joihin päätös perustuu. Lähtökohtana on edellisen vuoden vastaava ajankohta, mutta pidemmätkin seurantajaksot ovat mahdollisia esimerkiksi tapahtumien osalta.

Lintilän mukaan lain valmistelu on jo pitkällä, mutta tekninen valmistelu valtionkonttorissa, jonka kautta tuki tullaan käsittelemään, vaatii aikaa noin kuukauden. Valmistelussa otetaan huomioon myös se, että kriisirahoitusta voidaan tarvita myös syksyllä.

Tukea voivat hakea kaikki ne yritykset, joiden kohdalla kriteerit täyttyvät. Mahdolliset aiemmat tuet, kuten yksinyrittäjien tai ravintola-alan tuki tullaan yhteensovittamaan yleistuen kanssa samoin kuin ELY-keskuksen ja Business Finlandin myöntämät kehitysrahat kiinteiden kulujen osuuden osalta. Jonkinlainen omavastuuosuuskin tukeen tulee.

– Hahmoteltu malli on hyvä, mutta ongelmat ovat usein yksityiskohdissa. On tärkeä katsoa, että kustannustuen kriteerit ja laskentamallit ovat reilut. Olennaista on, että vertailuajankohdan valinta tuen laskemiselle on joustava. Näin vältytään turhalta säätämiseltä, Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen sanoo.

Isot yritykset lainarahoitukseen

Kriteerien ja rahoituksellisten vaatimusten vielä tarkentuessa, Lintilä kertoo kuitenkin, että tuen suuruus tulee vaihtelemaan parin tuhannen ja 100 000 – 200 000 euron välillä.

– Kaikki yritykset voivat hakea tukea, mutta käytännössä yläraja estää midcap-yritysten koon yläpuolella olevia yrityksiä saamasta tukea maksimimäärää. Yksi kriteeri tulee olemaan se, että tuki ei voi lisätä jaettavan osingon määrää, Lintilä sanoo.

Suurempien yritysten rahoittaminen menee Lintilän mukaan lainarahoituksen puolelle. Valtion takaama Finnveran laina ei ole houkutellut yrityksiä sillä tavalla kuin ministeri oletti.

– Yritykset hakevat hyvin nihkeästi lainaa. Kun vastarantaa ei näy, lainaa ei uskalleta ottaa. Koko taloudessa suurin haaste on koronanpelkokerroin eli ihmisillä ei ole luottamusta omaan talouteen niin kauan kuin korona vaikuttaa jokapäiväiseen elämään. Pelkokertoimen murskaaminen on tärkeä tehtävä.

Kysymykseen siitä, mitä tukipaketti tulee maksamaan valtiolle, Lintilä ei osaa tässä vaiheessa antaa vastausta, sillä se riippuu lopullisesta kriteeristöstä.

– Miljardin alle jäädään, Lintilä arvelee.

Tuen tarve miljardiluokkaa

Yrittäjäjärjestö on tyytyväinen, että tuki saatiin synnytettyä, mutta kriisituki jää kuitenkin liian pieneksi. On kuitenkin huolehdittava, että tukea on tarjolla riittävästi.

– Yleiselle kriisituelle on valtava tarve. Lähes kymmenen prosenttia yrityksistä on menettänyt koko myyntinsä ja lähes 30 prosenttia vähintään puolet. Moni yritys on syvässä ahdingossa. Kriisituki tuo näille yrityksille hieman helpotusta, sanoo Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Yrittäjät on arvioinut kriisin alusta lähtien, että suoraa tukea tarvitaan viitisen miljardia. Toistaiseksi hallitus on päättänyt noin kahden miljardin euron suorista tuista. Tuleva kustannustuki on merkittävä lisä.

– Kriisituen tarve on miljardiluokkaa. Linjattu tuki ei riitä, kun se suhteutetaan yritysten liikevaihtoon ja koronan aiheuttamiin menetyksiin. Kriisituen voimassaoloa pitää jatkaa, jos kriisi jatkuu tai pahenee. On kaikkien etu, että tuen annostus on riittävä ja ajoitus oikea, Pentikäinen sanoo.

Taksiyrittäjä kohtaa karun totuuden kesän aikana

Taksiyrittäjä Esa Niinivaaran mielestä yleistuen malli on oikein hyvä, mutta kestoltaan riittämätön. Niinivara on Suomen Yrittäjien hallituksen jäsen.

– Kaksi kuukautta ei ole riittävä aika tuen saannille, jos puhutaan taksialasta. Näkisin, että tukea tarvitaan 3–4 kuukaudelle. Yrittäjät ovat saaneet moniin maksuihin lykkäystä, mutta ne ovat vain lykkäystä. Karu totuus tulee kesän aikana eteen. En usko elinkeinoelämän vilkastuvan vielä kesällä riittävästi niin, että yrittäjät alkaisivat saada tulovirtaa.

Yritysten juokseviin kuluihin tarvitaan suoraa tukea, sillä ELY-keskusten ja Business Finlandin korona-avustukset ovat pääasiassa tarkoitettu kehittämiseen. Niinivaara haki ja sai ELY-keskuksen tukea tilanneanalyysiä varten.

– Monella alalla, kuten taksielinkeinolla, liikevaihto pysähtyi maaliskuun puolivälissä kuin seinään. Kiinteät kulut juoksevat, ja siksi tarvitsemme suoraa tukea koronan yli selviämiseksi. Taksialalla kesä on yleensä hiljaista aikaa.

Niinivaara työllistää kaksi kuljettajaa, mutta hän on joutunut lomauttamaan kuljettajansa. Niinivaaran mukaan Lähitaksin välityksessä olevista autoilijoista yli 400 on keskeyttänyt liikennöinnin kokonaan.

– Palkkaa ei saa nyt kukaan, mutta yritämme saada kuluja kasaan. Budjetoidusta liikevaihdosta on mennyt 80 prosenttia, ja jäljelle jääneellä liikevaihdolla en pysty pitämään henkilökuntaa. Vuorossa saatu päiväkassa lasketaan nykyään kympeissä. Keikkojen välit ovat todella pitkät.

Lue myös: Valmistelussa olevalle yleistuelle kovia odotuksia – Tiketin Merimaa: ”Tapahtumateollisuus kärvistelee vuoteen 2023 asti”

Pääkuva: ministeri Mika Lintilä, kuva: Lauri Heikkinen, Valtioneuvoston kanslia & toisessa kuvassa: Esa Niinivaara

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta(at) yrittajat.fi

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi