YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuvassa vasemmalta Mikko Saksi, Anita.Saksi, Rebecca Saksi, Kalle Saksi, Harri Saksi ja etualalla Eveliina, Lauri, Olivia ja Emilia. Kuva: Kaunen kuva-arkisto
17.10.2024 klo 11:13
Uutinen

Yli 100-vuotias perheyritys kasvaa niin lujaa, että sukupolvenvaihdos lykkääntyy hamaan tulevaisuuteen verojen takia – ”Lapseni pelkäävät, että tämä aiheuttaa hankaluuksia”

Turkulaisyrityksessä kamppaillaan liian kovan kasvun kanssa. Se aiheuttaa ongelmia sukupolvenvaihdokselle.

Turkulainen lasi- ja alumiinialan perheyritys Kaune Oy kasvaa niin ripeästi ja kannattavasti, että omistuksen lopullinen siirtyminen seuraavalle sukupolvelle tulisi verottajan mukaan liian kalliiksi.

– Saimme verottajalta ennakkopäätöksen, jonka mukaan taloudelliset seuraukset ovat osoittautuneet kohtuuttomiksi sekä yrityksille että vastaanottajille, toimitusjohtajan paikalta eläkkeelle siirtynyt yrityksen omistaja Anita Saksi, 68, kertoo.

Tämä tarkoittaa sitä, että kolmen yrityksen omistuksien lopullinen siirtyminen Saksin lasten haltuun lykkääntyy hamaan tulevaisuuteen, eikä sukupolvenvaihdosta saada vietyä vielä loppuun suunnitellusti.

– Huomaan, että lapset pelkäävät, että tämä aiheuttaa hankaluuksia ja että sukupolvenvaihdos tulee kalliiksi. He eivät oikein luota lainsäädännön pysyvyyteen. Haluaisin, että lapsillani olisi nyt työrauha, Saksi sanoo.

Saksin kolme lasta Kalle Saksi, 39, Mikko Saksi, 35 ja Rebecca Saksi, 36 ovat toimineet jo pitkään yrityksen palveluksessa ja siirtyivät johtotehtäviin tänä vuonna.

Verotusjärjestelmä ei tue

Vuonna 2014 lapset saivat lahjoituksena äidiltään kukin 15 prosenttia yrityksen osakkeista. Anita Saksilla on edelleen 55 prosenttia. Jotta sukupolvenvaihdos saataisiin menemään eteenpäin, Saksi oli suunnitellut myyvänsä osakkeita yritykselle, jolloin lasten osuudet olisivat kasvaneet. Verot nousisivat kuitenkin pilviin, eikä sitä voida toteuttaa.

Tilannetta on hankaloittanut se, että yrityksellä menee erinomaisesti. Se nostaa yrityksen verotuksellista arvoa.

– Ideaalitilanne olisi se, että olisin myynyt osakkeita yritykselle niin, että minulle olisi jäänyt vain 30 prosenttia. 30 prosentilla olisi lain mukaan mahdollista tehdä sukupolvenvaihdoksen viimeinen vaihe, Saksi sanoo..

Suomen Yrittäjien kanta on, että perintö- ja lahjaveroa pitäisi keventää vuoden 2011 tasolle.   

– Joskus verotusjärjestelmä ei kannusta sukupolvenvaihdosta, koska verotustaakka seuraavalle sukupolvelle tulee kohtuuttomaksi, sanoo Suomen Yrittäjien omistajanvaihdostoiminnan päällikkö Anneli Komi.

Isoja kasvuloikkia viime vuonna

Uuden sukupolven ollessa johdossa yritykset ovat ottaneet isoja kasvu- ja kansainvälistymisloikkia.

Vuonna 2023 Kaunen liikevaihto kasvoi 67 prosenttia 6,5 miljoonaan euroon, ja tulos harppasi reilusti yli kolminkertaiseksi. KRM Installationsin liikevaihto harppasi 8,3 miljoonaan euroon edellisvuoden 2,6 miljoonasta eurosta. Myös yritysten kannattavuus ovat kasvanut.

Anita Saksi siirtyi pois operatiivisista tehtävistä pari vuotta sitten. Hän on jo oppinut luottamaan lastensa kykyyn hoitaa johtotehtäviä.

– Luotan heidän tekemiseensä, ja heillä on nyt vastuu. Heille vastuun siirtyminen ei ollut niin kova asia henkisesti kuin minulle. Olen vahva luonteeltani, mutta tiedän, että heidän täytyy saada kehittää oman näköistään juttua. Heillä jokaisella on nyt oma vastuualueensa, josta he pitävät ja jonka osaavat, Saksi sanoo.

Saksi omistaa lastensa kanssa kolmen yrityksen ryppään: Kaune Oy:n, KRM Installation Oy:n ja Kiinteistö Oy Lisenssikadun.

Saksi on tyytyväinen siihen, kuinka lapset toimivat yhdessä. Kalle Saksi on toimitusjohtaja, Mikko Saksi varatoimitusjohtaja ja Rebecca Saksi talous- ja henkilöstöjohtaja.

– Tärkeää on myös se, että jokainen kokee, että ilman toista minulla olisi huonommin. Silloin se liima pysyy aina huonoinakin hetkinä vahvempana, kun tajutaan, että tätä tehdään yhdessä, hän sanoo.

Naantalin Luolalassa Kaune työstää nykyisin lasia ja alumiinia. Asiakkaita ovat rakennusteollisuus ja laivat. Kaune on tehnyt lasitukset muun muassa Dubain kuuluisaan Burj al Arab -hotelliin sekä Ultraluxus Maria Hotelliin.

KRM Installation tekee sisustusratkaisuja hotelleihin ja laivoihin. Viennin osuus yritysten liikevaihdosta on kasvanut viime vuosina 60 prosenttiin aiemmasta 10 prosentista.

Yrittäjä ja lentoemäntä

Anita Saksi teki lähes 30-vuotisen uran yrityksen johdossa.

Alun perin yrityksen perusti hänen isoisänsä vuonna 1915. Isoisä, tehtailija Herman Anton Nieminen (1888–1963), oli alun pitäen metallimies, joka syntyi Naantalissa ja sai ammattioppinsa käsityöläiskoulussa.

Vuonna 1996 Kaune Oy joutui telakkateollisuuden laman vuoksi konkurssiin.

Anita Saksi perusti vanhan yrityksen kiinteistöön Turun keskustaan vielä samana vuonna Kaune Sop Oy:n saamallaan 10 000 silloisen markan naisyrittäjälainalla ja lähti sinnikkääseen uudelleenrakennukseen.

Koko uransa ajan Saksi on toiminut myös Finnairilla lentoemäntänä ja toimii edelleen. Tämän vuoden lopussa hän jää pois lentoemännän töistään.

Ennen lentoemännän työtään hän muun muassa tarjoili ja siivosi.

– Opin Kaunen töistä paljon veljieni ansiosta. He tekivät mahdolliseksi työskentelyni Kauneella aina kun minulla oli vapaata lentoemännän työstä, sekä opettivat miesvaltaisen alan saloihin. 

Lapsilleen Saksi on siirtänyt vahvan työnteon etiikan.

– He ovat kyllä oppineet, että työnteko on se, jolla saat jotain. En ole halunnut opettaa heille, että kaikki tulee helposti ja itsestään.

Kaikki Saksin lapset ovat tehneet myös muun työuran ennen perheyrityksen palvelukseen siirtymistä.

Mies sairastui leukemiaan, lapset tulivat avuksi

Anita ja hänen miehensä Harri Saksi, joka on myös tehnyt uransa Kaunen palveluksessa, elivät kovia aikoja vuonna 2008.

Ensin heidän yrityksensä joutui muuttamaan pois perinteisestä kiinteistöstä ”Kaunen kulmasta”  Turun keskustasta. He valitsivat uudeksi paikaksi Naantalin.

Harri Saksi sairastui kuitenkin leukemiaan ja oli kauan sairaalassa.

– Rakennutin yksin tämän ensimmäisen hallin Naantaliin. Lapset tulivat silloin myös yritykseen avuksi. Mieheni onneksi parani. Hän on ollut itselleni ja yritykselle korvaamaton voimavara. Ilman miestäni en olisi pystynyt tätä yritystä rakentamaan uudestaan Kaunen vuoden 1996 konkurssin jälkeen, Saksi sanoo.

Vinkkaa meille juttuaihe!

Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus saa olla minuun yhteydessä mahdollista haastattelua varten
Eeva Pesonen