Kurrin pariskunta etsii ostajaa yritykselleen
Marjatta ja Markku Kurri ovat varautuneet kiinteistön purkamiseen, jos ostajaa ei löydy.

Yli 70-vuotiaat Marjatta ja Markku jatkavat sitkeästi yritystoimintaa kuutostien varressa, kun ostajaa ei kuulu: ”Pitää varautua purkamiseen”

Markku Kurri harmittelee, ettei selkä enää kestä autojen huoltamista.

Kuutostien varressa on kukkakauppa, korjaamo ja kahvila, jotka toimivat kaikki samassa rakennuksessa. Marjatta ja Markku Kurri ovat eläkkeellä, mutta jatkavat sitkeästi yritystoimintaa Parikkalassa.

Markku Kurri, 72, on ollut työkyvyttömyyseläkkeellä jo 13 vuoden ajan. Selkä vaivaa joinakin päivinä niin pahoin, että työt yrityksessä on pakko jättää tekemättä.

– Ikä tekee sitä, että ei enää jaksa hypätä kolmiloikkaa, hän vitsailee.

– Töitä olisi, mutta kun ei pysty tekemään, mies jatkaa.

Kurrilla on hyvin varustettu korjaamotila kiinteistön alakerrassa, mutta hän joutuu valikoimaan tarkoin työt, joita voi asiakkaille tarjota. Jos kunto antaisi myöden, hän voisi tehdä automaalauksia ja tehdä peltitöitä.

– Tarvikkeita olisi, mutta joinakin päivinä selkä kipeytyy niin paljon, että se rajoittaa tekemistä.

Kurri tekee edelleen pienkonehuoltoja, mutta isompien koneiden ja autojen huollot ja korjaukset hän on joutunut jättämään sikseen. Apuna pienkoneiden korjaamisessa on nosturi, jolla Kurri saa nostettua koneen hyvään työasentoon.

– Siinä minä ruuvaan ja korjailen. Paineilmavehkeetkin on. Asiakkaita on aina kiva auttaa.

Kurrit ovat laskeneet yrityksen hintaa puoleen siitä, mitä he joskus ajattelivat kiinteistön ja yritystoiminnan hinnaksi.

Vaihtoehtona purkaminen

Yrittajat.fi uutisoi Kurrien yritystoiminnasta ensimmäisen kerran vuonna 2022. Jo silloin yritys oli myynnissä. Ostajaa ei ole vieläkään löytynyt.

Marjatta Kurri, 70, kertoo, että joskus joku on soittanut ja kysellyt, mutta tosissaan olevaa ostajakandidaattia ei ole tullut vastaan.

– Välillä olemme keskustelleet asiasta jonkun kanssa, mutta puuta pidemmälle ei ole päästy, hän tiivistää.

Kurrit ovat laskeneet yrityksen hintaa puoleen siitä, mitä he joskus ajattelivat kiinteistön ja yritystoiminnan hinnaksi.

– Emme ole vieläkään päättäneet, mikä se lopullinen hinta olisi. Paljonhan riippuu siitä, mitä hinta sisältää.

Korjaamon puolella on reilusti tilaa.

Kurrit toivovat pääsevänsä kokonaan eroon sekä liiketoiminnasta että isosta kiinteistöstä, joka käsittää korjaamotilat, liiketilat alakerrassa ja aikaisemmin asuinkäytössä olleet tilat yläkerrassa. Kurrit asuivat rakennuksessa parinkymmenen vuoden ajan ennen kun muuttivat lähellä sijaitsevaan omakotitaloon.

Pariskunta on varautunut henkisesti siihen, että ostajaa ei löydy.

– Siinä tapauksessa rakennus pitää tyhjentää ja purkaa. Muuta vaihtoehtoa ei siinä tilanteessa ole, jos kukaan ei halua jatkaa toimintaa. Jonkun aikaa voimme pitää taloa varastona ilman lämmitystä, Marjatta Kurri jatkaa.

Voitollinen yritys

Terveysmurheista huolimatta Kurrit ovat tehneet vuosittain voitollista tulosta. Se on onnistunut siitä huolimatta, että lämmityskustannukset talvella ovat nousseet.

– Sesongit pelastavat, Marjatta Kurri sanoo.

Huolta aiheuttaa itärajan seutujen hiljentyminen. Asukasmäärä vähenee, eikä turistejakaan ole liikkeellä takavuosien malliin. Siinä missä paikalliset hakivat ennen kukkia isovanhemmilleen ja vanhemmilleen, nyt kauppa ei käy vanhukset on saateltu haudan lepoon. Nuorten määrä Parikkalassa on vähentynyt selvästi.

– Tämä ilmiö näkyy etenkin kukkakaupoissa, Kurri jatkaa.

Parikkalassa on enää nelisen tuhatta asukasta, vaikka alue käsittää nykyään myös Uukuniemen ja Saaren alueet.

– Muutama kymmenen vuotta sitten pelkän Parikkalan alueella oli 6 000 asukasta. Nyt pankit, Kela ja poliisi ovat lähteneet. Aikanaan maatalousoppilaitoksessa oli väkeä. Silloin Parikkala oli vireä kunta, Marjatta Kurri muistelee.

Pariskunta aikoo toistaiseksi jatkaa yrittämistä. Ilon aihetta antaa muun muassa kuntosali, jonka käytön Parikkalan kunta tarjoaa yli 65-vuotiaille ilmaiseksi yhtenä päivänä viikossa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen