20.12.2019 klo 12:17
Uutinen

Yli 80 kyläkauppaa saa tukea – hakijoiden joukossa tänä vuonna aloittaneita yrittäjiä

Ruokavirasto on myöntänyt kyläkauppatukea yli 80 kyläkaupalle. Tukea jaetaan nyt kokeiluluontoisesti ensimmäistä kertaa.

Ruokaviraston tavoitteena on maksaa tuki tammikuussa 2020. Harvaan asutun maaseudun päivittäistavarakaupoille tarkoitettu kyläkauppatuki oli ensimmäistä kertaa haettavana tänä syksynä.

Kyläkauppatukeen eli päivittäistavarakauppapalvelun avustukseen varattu miljoonan euron määräraha jaetaan tukikelpoisten hakijoiden kesken. Kovin suurta tukipottia yksittäinen kyläkauppa ei saa: tuki on noin 11 000 euroa kyläkauppaa kohden. Myymäläautopalvelua tarjoava kyläkauppa saa noin 14 000 euron tuen.

Tuen ehtona on, että kyläkauppa toimittaa jälkikäteen selvityksen tuen käyttämisestä vuosina 2020 ja 2021.

Tuki kiinnosti laajalti kyläkauppoja ympäri Suomen. Hakijoiden joukossa oli myös uusia, tänä vuonna kyläkaupan avanneita yrittäjiä.

Kyläkauppatukea haki yhteensä yli 200 yrittäjää, joista noin 40 prosenttia saa avustuksen. Suurin osa hylätyistä päätöksistä johtuu siitä, että tukea hakenut kauppa ei sijaitse Suomen ympäristökeskuksen luokituksen mukaisella harvaan asutulla maaseudulla.

Kyläkauppatuki oli nyt ensimmäistä kertaa haettavissa Suomessa. Ruotsissa vastaava avustus on ollut käytössä vuodesta 2016 lähtien.

Tuen tarkoitus on edistää harvaan asutun maaseudun palveluiden saatavuutta. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan Suomessa on nykyisellään noin 200 kyläkauppaa ja määrä vähenee.

”Tuki pitää vakinaistaa”

Päivittäistavarakauppa ry:n mukaan Suomessa on jäljellä enää noin 220 kyläkauppaa. Vuosittain toimintansa lopettaa noin 30 kyläkauppaa.

– Kaupan palveluiden säilyttämisellä on merkitystä koko Suomen pitämiselle asuttuna. Hallituksen tulisikin vakinaistaa maaseudun kaupan toimintatuki ja asettaa sen määrä oikealle tasolle, painotti johtaja Ilkka Nieminen Päivittäistavarakauppa ry:stä, kun tukien hakeminen julkistettiin.

– Tuen rajaus vain harvaan asutulle maaseudulle tulisi poistaa. Ruotsissa vastaava tuki on ollut käytössä hyvin tuloksin, Nieminen totesi.

Tuen saadakseen kyläkaupan on toimittava ympäri vuoden ja kaupan päivittäistavaramyynnin on jäätävä alle kahden miljoonan euron vuodessa. Tuen saaminen edellyttää myös, että kauppa tarjoaa vuoden 2020 alusta kesäkuun 2021 loppuun vähintään yhtä seuraavista palveluista: posti-, käteisnosto-, apteekki- tai polttoainejakelupalvelua.

Kaupan on myös sijaittava vähintään 7,5 kilometrin päässä toisesta päivittäistavaroita myyvästä kaupasta tai sen on oltava muuten vaikeasti saavutettavassa paikassa.

Kyläkaupat ovat tärkeitä paitsi kylien asukkaille, myös kesäasukkaille ja matkailijoille. Kyläkauppojen ongelma on vähäinen kysyntä ja sesongin kausiluontoisuus, vaikka lähellä oleva kauppa on ihmisten arjen kannalta tärkeä palvelu.

toimitus(at)yrittajat.fi