YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Tuomas Sirén istuu auton ratissa noin 90 000 kilometriä vuosittain. Autot kiinnostavat myös harrastuspuolella. Kuvaushetkellä alla oli vuosimallin 1990 Toyota Celica.
14.9.2024 klo 20:15
Uutinen

Ypäjän Vuoden Yrittäjä 2024 Tuomas Sirén: Autoja saa kaupasta, mutta asiakaspalvelu kasvaa asenteesta ja oppimisesta

Tuomas Sirén tarjoaa kolmannen polven taksipalveluja henkilöautolla, pikkubussilla ja silloin tällöin asiakkaita ilahdutetaan myös suvussa pidetyn vuosimallin 1986 Mercedes-Benzillä.

Tuomas Sirénin kiinnostus autoiluun kasvoi perhepiiristä, sillä hänen isänsä on myös ajanut taksia ja pikkubussia. Myös isoisä ja hänen veljensä ovat olleet autoilijoita.
– Vuonna 2007 aloittaessani taksilupia annettiin vielä kiintiöittäin. Isäni luopui luvastaan ja minä saatoin hakea sitä. Onnistuin ja oli mukava aloittaa, kun auto oli valmiina sekä jonkin verran vakiintunutta keikkaakin.

2018 taksiuudistuksen jälkeen lupakiintiöitä ei enää ole, mutta yrittäjäksi ja taksikuljettajaksi ryhtyminen vaatii hyväksytyn kokeen suorittamisen sekä ammattiajoluvan.
– Nykyisin ei tarvitse osoittaa paikallistuntemusta, mikä ei ole hyvä asia. Autojen määrä ja kilpailu on lisääntynyt. Se heijastuu kyytimääriin etenkin isommilla paikkakunnilla, toteaa Sirén.

Kela-kyyditykset on Forssan seudulla kilpailutettu kahdelle toimijalle. Paikallisella tasolla voi valita, kumman kanssa haluaa toimia. Lisäksi Sirén tekee pikkubussilla koululaisten kyydityksiä.
– Olen lähinnä yksinyrittäjä, mutta tarvittaessa saan kiire- ja sesonkiapua. Veljeni tekee minulle alihankintana koululaiskyydityksiä henkilöautolla.

Työpäivät ja -yöt voivat olla pitkiä ja niihin voi sisältyä välillä hiljaisia odotushetkiä tolpalla. Henkilökohtaisia ajokilometrejä tulee vuodessa noin 90 000.
– Yövuoroja teen lähinnä viikonloppuisin. Kun tulee mahdollisuus pitää vähän lomaa, pyrin karkaamaan vähän kauemmaksi, naurahtaa Tuomas.

Täsmällisesti – ihminen ja auto aina ajoissa

Tuomas pyrkii olemaan asiakkailleen mahdollisimman täsmällinen ja helposti saavutettavissa. Hankalia tilanteita tulee varsin vähän.
– Suuri osa tilatuista kyydeistä on sote- ja Kela-kyytejä. Erityisesti vanhusten kanssa toimiessa on luottamuksen kannalta tärkeää, että sovitut asiat pitävät.

Yrittäjyys on maistunut Sirénille hyvin, koska pystyy järjestelemään asioitaan vapaammin.
– Ei se aina ole herkkua lippuineen, lappuineen ja viranomaisasiointineen, mutta kokonaisuutena olen tilanteeseen tyytyväinen. En sano koskaan ei, esimerkiksi toiminnan laajentamiselle, mutta se tosin vaatisi myös toimialueen kasvattamista ja luotettavien kuljettajien löytämistä.

Tuomas Sirén oli aikaisemmin Taksiliiton jäsen, mutta vaihtoi Yrittäjien jäseneksi.
– Koen, että saan samat palvelut, esimerkiksi neuvontaa. Lisäksi olen huomannut, että yrittäjäyhteisössä autamme myös kaveria tilaamalla palveluja toisiltamme, kiittelee vuoden yrittäjä.

Ypäjän Vuoden Yrittäjä 2024
Taksi Tuomas Sirén
Perustettu 2007
Toimiala: Taksi- ja henkilöliikenne
Henkilökunta: yksinyrittäjä, sesonkiapua tarvittaessa