YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Yrittäjä-elokuva kurkistaa nyhtökauravillityksen kulisseihin – Kuvaus ihmisistä jotka tavoittelevat unelmiaan hullunrohkeasti
Nyhtökaurayrittäjiä ja lihamyymäläautoyrittäjää seuraava Yrittäjä-dokumentti tulee perjantaina ensi-iltaan. Se on ohjaajan sanoin karnevalistinen kuvaus yrittäjistä, joilla on hullunrohkeutta lähteä tavoittelemaan unelmiaan.
Elokuva seuraa Laineen kuusihenkistä perhettä Honkajoella. Perhe pyörittää tivolia ja ajaa lihajalosteautollaan ympäri maakuntaa myyden perinnelihaa. Elokuva kuvaa kahta erilaista todellisuutta. Toisaalla se seuraa pääkaupunkiseudulla Maija Itkosen ja Reetta Kivelän nyhtökaurayrityksen Gold & Green Foodsin vauhdikasta taivalta.
Oktober Oy:n tuottaman ”Yrittäjä” -elokuvan keskiössä on kuitenkin liiketoiminnan sijasta ihminen.
Elokuvassa seurataan reilun vuoden ajan nyhtökauran keksijöiden hullunmyllyä, aina ensimmäisen tuotantokoneen Kiinasta saapumisesta suureen yrityskauppaan asti. Elokuva näyttää, mitä tapahtui kulisseissa silloin, kun kaikki halusivat ostaa tuotetta, jota ei ensin saanut mistään.
Euphoria Film Oy:n yrittäjän, elokuvantekijän Virpi Suutarin elokuva kuvaa yrittäjyyden ääripäitä, perinteistä perheyritystä ja hyvässä nosteessa eteenpäin porskuttavaa startup-yritystä. Yrittäjä – Ei tänne lepäämään olla tultu -dokumentti sai alkunsa ohjaajan havainnosta, että vaikka kaksi kolmasosaa yrittäjistä ansaitsee vähemmän kuin palkansaajat keskimäärin, he tuntevat silti enemmän paloa työhönsä.
– Tämä tutkimustulos sai minut kiinnostumaan, miksi näin on. Yhä useammasta meistä tulee jonkinlaisia yrittäjiä. Joudumme ottamaan yhä enemmän vastuuta omasta työelämästämme, palkittu elokuvantekijä kertoo.
Etsintäkuulutukseen vastasi 200 erilaista pienyrittäjää
Suutari oli keväällä 2015 laittanut Suomen Yrittäjien kautta käyntiin etsintäkuulutuksen pienyrittäjistä kuvausta varten. Hän sai etsintäkuulutuksen myötä yli 200 vastausta erilaisilta pienyrittäjiltä eri puolilta maata.
– Minulla oli koko ajan tutka päällä siitä, kuka minut sytyttäisi tekemään tätä elokuvaa. Sitten menin marraskuussa 2015 Slushiin. Törmäsin siellä Maija Itkoseen ja Reetta Kivelään, he olivat silloin vielä melko tuntemattomia. He jakoivat tapahtumassa minigrip-pusseissa pieniä ruskeita näytteitä. Naisista kanavoitui usko siihen, että he olivat tekemässä jotain suurta. Siinä oli hauska ristiriita.
Ohjaaja oli ajautunut alkukeväästä 2016 Honkajoelle Yrittäjien etsintäverkoston kautta. Siellä hän tapasi sattumalta palvilihatuotteita myyvän yrittäjä Jani Laineen.
– Perheellä oli pieni tivoli ja liha-autobisnes. Kiinnostukseni herätti myös se, että lapset osallistuvat eri tavoin perheen ponnistuksiin elannon hankkimisessa. Näin sellaista Fellinin elokuvien kaltaista runsautta. Laineen perhe oli karismaattinen porukka.
Kaikki alkoi New York Timesin artikkelista
Jälkikäteen Suutari kuvailee elokuvaansa eräänlaisena humanistisena luontoelokuvana suomalaisista yrittäjistä.
– Tärkeää on se, että ihmisellä on halu tehdä jotain merkityksellistä. Jos mietitään, mitkä piirteet leimaavat useita yrittäjäpersoonia, ne ovat riskinotto ja -sietokyky sekä periksiantamattomuus.
Nyhtökauran menestyskulku on uskomaton periksiantamattomuuden ja tuotekehitysosaamisen voitto. Yrittäjät Maija Itkonen ja Reetta Kivelä saivat puoli vuotta yrityksen perustamisesta tuotannon polkaistua käyntiin Kiinasta tuotetulla koneella.
Itkonen kertoo nyhtökauran saaneen alkunsa lentokoneessa, kun hän luki New York Times -lehdestä juttua ”Fake meat finally tastes like chicken”. Itkonen kertoi ajatuksestaan ystävälleen elintarviketieteiden tohtori Reetta Kivelälle.
– Reetta sanoi ensin, ettei tuollaista voi tehdä. Mutta ei kauan kulunut, niin hän alkoi uskoa ideaan.
Itkonen ja yhtiökumppani Kivelä lähtivät mukaan elokuvantekoon ajatellen, että hyvä, kun nyhtökaurainnovaation kehittämisestä jää joku jälki. Yrityksen kolmas osakas on Zhongqing Jiang.
Nyhtökauran ympärille syntyi hypeä jo ennen kuin yrityksellä oli kunnon tehdasta tai teollisen mittakaavan laitteistoa. Meinasiko usko loppua missään kohtaa?
– Ensin tuotetaan 200 grammaa, sitten kaksi kiloa, sitten 200 kg, nyt pari tuhatta kiloa. Heti ei voi nähdä, että onnistuuko isossa prosessissa. Totta kai monta kertaa tuli olo, ettei tuota pysty tekemään. Se kai lienee tämäntyyppisessä liiketoiminnassa perusmeininki, Maija Itkonen kertoo.
Sarjayrittäjä Itkosen ensimmäinen keksintö oli langaton laturi. Silloisen yrityksensä PowerKiss Oy:n hän myi ulkomaille vuonna 2013.
Itkonen ja Kivelä myivät syksyllä 2016 51 prosenttia Gold & Green Foodsista Pauligille. Teollisesta partnerista toivottiin ja saatiin ”pitkäkestoinen ponnahduslauta”.
”Joskus tarvitaan katteetontakin optimismia”
Ohjaaja Virpi Suutari ei halua dokumentillaan opettaa mitään, mutta toivoo välittävänsä optimistisuutta.
– Joskus tarvitaan elämässä katteetontakin optimismia, että jaksamme yrittää omilla tahoillamme.
Elokuva voitti Tampere Film Festivalilla aiemmin tässä kuussa erikoispalkinnon ja muun muassa yleisöpalkinnon. Se sai maailman ensi-iltansa Göteborgin kansainvälisillä elokuvajuhlilla 1.2.2018.
* Helsingissä erikoisnäytös Kinopalatsi 5:ssa ke 28.3. klo 17.45, jossa Virpi Suutari ja tuottaja Satu Majava paikalla.
Kuvat: Pirkanmaan elokuvakeskus ry
Riikka Koskenranta
riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi