YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kiinnostus pörssisähkön ohjaukseen kasvaa.
Kiinnostus pörssisähkön ohjaukseen kasvaa. Kuva: Getty Images
22.1.2025 klo 13:27
Uutinen

Yrittäjä huomasi, että pörssisähkön jatkuva vahtaaminen voi stressata: ”Ei ole välitetty, mihin sähköä on käytetty”

Pörssisähkön ohjausjärjestelmien suosio on kasvussa.

Viime maanantaina pörssisähkön hinta ampaisi yli 44 senttiin kilowattitunnilta. Pohjoiskarjalalainen sähköalan yrittäjä on huomannut, että kun sähkön hinta pysyy korkealla pidemmän aikaa, yrityksen puhelin alkaa soida.

– Mielenkiinto pörssisähkön ohjaukseen kasvaa, Sähköasennus Kuronen Oy:n perustajayrittäjä Jari Kuronen, 65, kertoo. Hän on vetänyt yritystä vuodesta 1984 lähtien.

Pörssisähkön ohjauksella pyritään käyttämään hyödyksi edullisimpia tunteja ja välttämään käyttöä esimerkiksi pörssisähkön hintapiikkien aikaan.

Ohjaus voi kiinnostaa etenkin silloin, jos pörssisähkön hinnan voimakas vaihtelu alkaa stressata. Tyypillisesti ohjausjärjestelmään liitetään paljon energiaa kuluttavia laitteita kuten lämminvesivaraajia, lattialämmityksiä ja sähkökattiloita.

– Ohjaus pudottaa lämpötilaa kalliimmilla tunneilla, kun ohjaukseen asetetaan tietyt senttimääräiset kilowattituntirajat. Järjestelmä valvoo esimerkiksi huoneen lämpötiloja, Kuronen selvittää.

Edellytyksenä on langaton wifi-verkko, joka ohjaa etäkäyttöjärjestelmää.

”Jokainen säästetty sentti on pitkässä juoksussa kotiin päin. Vaikka keskihinta on edullinen, halvempia tunteja löytyy silti.”

Jari Kuronen, yrittäjä

Halpa pörssisähkö pienentää hintavaikutusta

Pörssisähkön ohjausjärjestelmän tuottama rahallinen säästö energiakuluihin vaihtelee sen mukaan, miten suuria vaihteluita sähkön hinnassa on ja miten paljon kohteessa kulutetaan sähköenergiaa.

– Arvioisin, että säästö on joka tapauksessa kymmeniä euroja kuukaudessa. Se voi olla paljon enemmänkin. Osa asiakkaista herää vasta siinä vaiheessa, kun kalliita sähkölaskuja on tullut pidemmän aikaa. Ei ole välttämättä välitetty, mihin sähköä on käytetty. Silloin siirtyminen pörssisähkön ohjaukseen voi olla erityisen kannattavaa.

Ohjauksen tarve sen sijaan vähenee, jos pörssisähkön hinta pysyy pidemmän aikaa matalana.  Pörssisähkön 28 vuorokauden keskihinta oli tiistaina 21. tammikuuta 5,14 senttiä. Näin alhaisilla hinnoilla ohjauksen merkitys on pienempi.

– Jokainen säästetty sentti on pitkässä juoksussa kotiin päin. Vaikka keskihinta on edullinen, halvempia tunteja löytyy silti.

Kurosen mukaan ohjauksella voi olla kuitenkin mieltä rauhoittava vaikutus.

– Osa kuluttajista halkoo hiuksia vahtaamalla pörssisähkön pienimpiäkin vaihteluita. Kun järjestelmä on automatisoitu, hintoja ei tarvitse tarkkailla. Osa haluaisi ohjata esimerkiksi lämminvesivaraajaa kellokytkimellä, mutta on aika työlästä naputella sinne halutut ajat päivittäin.

Pörssisähkö on ollut järkevä valinta viimeisen vuoden aikana: kiinteät sopimukset ovat tulleet poikkeuksetta kalliimmiksi, kun niiden hintoja verrataan pidemmän aikavälin pörssisähkön keskihintaan.

Ilmalämpöpumppuun ohjaus voidaan liittää ohjaukseen siten, että kalleimmilla tunneilla pumppu toimii pienemmällä teholla ei lämmitä yhtä tehokkaasti.

Ohjaus ei sovi kaikille laitteille

Ensi kesäkuussa pörssisähköjärjestelmässä siirrytään tuntikohtaisesta hinnoittelusta niin sanottuu varttihinnoitteluun, jolloin hinta määräytyy 15 minuutin jaksoissa.

Kurosen mukaan varttisähköhinnoittelu ei vaikuta pörssisähkön ohjaukseen.

– Silloin järjestelmä tekee enemmän kytkentöjä päälle ja pois.

Pörssisähkön ohjausta ei Kurosen mukaan kannata liittää sähköpattereihin, koska silloin asumismukavuus kylmällä säällä voi heikentyä. Tosin tämäkin voi muuttua, kun siirrytään varttihinnoitteluun: Silloin 15 minuutin pituinen katkos lämmityksessä ei ehdi vaikuttaa yhtä merkittävästi kuin tunnin katkoksilla.

Ilmalämpöpumppuun ohjaus voidaan liittää ohjaukseen siten, että kalleimmilla tunneilla pumppu toimii pienemmällä teholla ei lämmitä yhtä tehokkaasti.

– Ilmanvaihto ei kannata ohjata. Sitäkin on toki joskus kysytty, mutta se menee liian hifistelyksi, Kuronen sanoo.

Jos pakkanen paukkuu, ja pörssisähkö on kallista pitkin päivää, ohjausjärjestelmä etsii tästä huolimatta halvimmat tunnit.

– Asetukset voidaan säätää niin, että valittu laite on päällä esimerkiksi 22 tuntia ja vain kaksi kalleinta tuntia pois päältä. Järjestelmä hakee tiedot ulkolämpötilaennusteesta ja sen perusteella lisää sekä vähentää lämmitystunteja ennusteen mukaan, yrittäjä selvittää.

Pörssisähkön ohjauksella voidaan myös sulkea laite esimerkiksi siinä tapauksessa, jos loma-asunto on tyhjillään pidempiä aikoja. Tällöin esimerkiksi vesipumpun toiminnan voi katkaista ohjausjärjestelmällä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus saa olla minuun yhteydessä mahdollista haastattelua varten
Pauli Reinikainen