YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Yrittäjä ihmettelee, miksi järjestyksenvalvonta jäi kustannustuen ulkopuolelle, pitää syynä päättäjien tietämättömyyttä: ”Valtava harmitus”
Jos oman yrityksen toimialaa ei löydy Valtiokonttorin kustannustuen toimialalistauksesta, tukea voi silti hakea, jos yritys täyttää kustannustuen ehdot.
Tänään tiistaina käynnistyvä kustannustuen haku jättää tuen ulkopuolelle toimialoja, jotka ovat kärsineet merkittävästi koronakriisistä. Yksi tällainen toimiala on järjestyksenvalvonta. Kustannustukeen hyväksytyt toimialat on listattu täällä.
Turvapalvelut Salmisen yksinyrittäjä Matti Salminen huomasi ikäväkseen, ettei hänen toimialansa ole oikeutettu tukeen, ainakaan normaalin haun perusteella.
– Kaikki yksityisen turva-alan yritykset ovat riippuvaisia ravintoloista ja tapahtumista. Kun ravintolat menivät kiinni, aika monen yrityksen liikevaihto tippui saman tien 60-100 prosenttia, oma yritykseni mukaan lukien.
Salmisen mukaan moni alan yritys odotti kustannustukipakettia kuin kuuta nousevaa.
– Kun totuus paljastui, monella tuli valtava harmitus ja itku.
Salminen uskoo, että toimialan puuttuminen Valtiokonttorin listauksesta on seurausta päättäjien tietämättömyydestä.
– Päättäjät näkevät yksityisen turva-alan toimijoina enimmäkseen isot vartiointiliikkeet, joista osa on jopa hyötynyt koronakriisin seurauksena. Päättäjät eivät ole tietoisia siitä, että läheskään kaikki alan yritykset eivät tee vartiointia. Moni pienyrittäjä elää pelkästään järjestyksenvalvonnasta. Omalla yritykselläni on ollut muutama hassu vartiointikeikka.
Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen pitää Salmisen ja muiden vastaavassa tilanteessa olevien yritysten tilannetta osoituksena kustannustuen ehtojen osittaisesta puutteellisuudesta.
– Kyseinen tapaus on tyyppiesimerkki siitä, kuinka viisinumeroinen toimialaluokituskaan ei pysty huomioimaan kaikkien yritysten tilanteita. Tässä on minun mielestäni ehdottomasti eväät vedota erityisen painaviin syihin, Kuismanen kannustaa.
– Hallinnon tulee osoittaa joustavuutta erityisen painavien syiden arvioinnissa. Muuten tulee tilanteita, jossa koronakriisistä selvästi kärsineet yritykset jäävät tuen ulkopuolelle. Tämä ei ole tasavertaisuuden kannalta mitenkään perusteltavissa, Kuismanen jatkaa.
”Jos en saisi tehdä vartiointikeikkaa työntekijänä, olisin konkurssissa”
Pääkaupunkiseudulla toimiva Salminen teki helmikuun alusta huhtikuun puoliväliin satunnaisia vartiointikeikkoja oman yrityksen nimissä. Kun alihankintapalveluiden käyttö loppui, hän on tehnyt töitä verokortilla. Yritystoiminta on ollut lähes jäissä.
– Jos en saisi tehdä vartiointikeikkaa työntekijänä, olisin konkurssissa, hän sanoo.
Vielä viime vuoden kesällä Salminen laskutti pitkälti yli toistakymmentä tuhatta euroa yhden ison festivaalin järjestyksenvalvonnasta. Maalis-kesäkuun liikevaihto oli yli 30 000 euroa. Tänä vuonna samana aikana liikevaihto on ollut muutama tuhat euroa.
– Haluan puhua kaikkien alan yritysten puolesta, jotka elävät pelkästään järjestyksenvalvonnalla. Nämä yritykset ovat erityisen vaikeassa tilanteessa. Tällä alalla tehdään kesäisin 60-70 prosenttia koko vuoden liikevaihdosta.
Salminen aikoo nyt perehtyä kustannustuen hakemiseen ”erityisen painavista syistä”. Laki antaa mahdollisuuden tuen hakemiseen erityisen painavista syistä myös niille yrityksille, joiden päätoimiala ei kuulu tuen piiriin. Jos yrityksen päätoimiala ei löydy listauksesta, yrityksen on osoitettava syyt, joiden vuoksi yrityksen tilanne poikkeaa toimialan yleisestä tilanteesta ja on yhteydessä nimenomaan koronapandemiaan.
Erityisen painava syy tulee kyseeseen silloin, jos yritys pystyy osoittamaan julkisoikeudellisen rajoituksen tai määräyksen, joka on vaikuttanut yrityksen liikevaihtoon enemmän kuin toimialalla keskimäärin.
Tapahtuma-ala teki aikaisemmin keväällä oman kannanoton Youtubeen (alla).
Kuva: Getty Images
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi