YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Yrittäjä sai YEL-työtuloehdotuksen ja järkyttyi
Yrittäjä kertoo säästävänsä eläkettä ja sosiaaliturvaansa varten myös sijoittamalla ja muilla vakuutuksilla. Kuva: Getty Images
2.4.2025 klo 07:17
Uutinen

Yrittäjä järkyttyi saamastaan YEL-työtuloehdotuksesta: ”Sävy oli kuin huijausviestissä”

Sarianne Reinikkala kritisoi kovin sanoin eläkeyhtiön toimintaa.

YEL-työtulotarkistukset ovat parhaillaan käynnissä. Kuluvan vuoden aikana eläkeyhtiöt tarkistavat yli 25 000 euron työtulot niiltä yrittäjiltä, joiden YEL-vakuutus on ollut vähintään kolme vuotta voimassa eikä työtuloon ole tehty merkittäviä muutoksia kyseisenä aikana. Kyseisiä yrittäjiä on noin 64 000.

Finncontainers Oy:n helsinkiläinen yrittäjä Sarianne Reinikkala on yksi YEL-työtuloehdotuksen saaneista. Ehdotus ei aiheuttanut riemun kiljahduksia: Sen mukaan Reinikkalan YEL-työtulo ja YEL-maksu nousevat selvästi aikaisemmasta.

Reinikkalan YEL-maksu on ollut aiemmin noin 10 000 euroa. Ehdotuksen mukaan se olisi toukokuun alusta alkaen 28 000 euroa vuodessa.

– Onhan tällainen 180 prosentin korotus aika huima, yrittäjä kommentoi.

Edellisen kerran Reinikkalan työtulo on tarkistettu vajaat kymmenen vuotta sitten. Sen jälkeen työtuloon on tehty automaattisia vuosikorotuksia.

– Työtuloni on määritelty sijaisen palkan mukaan. Näin sanoo laki, joka ei ole  muuttunut miksikään. Tämä palkka on edelleen suurin piirtein samalla tasolla. Siksi tällaiseen korotukseen ei ole mielestäni perusteita.

”Edes sähköpostia en saanut, eikä kukaan soittanut.”

Sarianne Reinikkala, yrittäjä

Kolme vaihtoehtoa

Reinikkala ihmettelee tapaa, jolla eläkeyhtiö on yhteydessä YEL-työtulon korotuksesta.

– Sain tekstiviestin, jossa kerrottiin, että minulla on pari viikkoa aikaa reagoida. Viikkoa myöhemmin tuli toinen viesti, että toimi nyt. Sävy oli kuin huijausviestissä. Edes sähköpostia en saanut, eikä kukaan soittanut.

Yrittäjä kirjautui eläkeyhtiön palveluun tarkistamaan asian. Siellä häntä odotti kolme vaihtoehtoa.

– Piti miettiä, hyväksynkö kauhean ehdotuksen, joka tyhjentää vuosittain yrityksen kassaa, vai otanko kahteen 4 000 euron osaan jaetun korotuksen, joista toinen astuu voimaan kolmen vuoden päästä.

Tällaisen tekstiviestin Reinikkala sai eläkeyhtiöltä.

Vuonna 2023 uudistuneen YEL-lain mukaisesti eläkeyhtiö voi korottaa työtuloa enintään 4 000 eurolla yhdellä tarkistuskerralla,  jos vakuutus oli voimassa muutoksen voimaan astuessa.

Kolmantena vaihtoehtona Reinikkalalle tarjottiin mahdollisuutta olla hyväksymättä ehdotusta, jolloin yrittäjältä odotetaan omaa vastinetta.

– Valitsin sen. Kritisoin korotusta liikevaihdon perusteella. Meillä on iso liikevaihto, koska tuotteet ovat kalliita.

Samalla Reinikkala esitti arvion sijaisensa palkasta, joka on edelleen samaa luokkaa kuin edellisessä tarkistuksessa kymmenen vuotta sitten. 

– Pyysin, että he soittaisivat, mutta ainakaan vielä ei ole kuulunut mitään.

Sarianne Reinikkala. Kuva: Broufoto

Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikön Harri Hellsténin mukaan eläkeyhtiöiden ehdotukset perustuvat yrityksen liikevaihtotietoihin ja alan mediaanipalkkatasoon.

– Lain mukaisen työtulopäätöksen pohjaksi tarvitaan tietoa yrittäjän työpanoksesta ja sen arvosta. Näitä ei voi mitenkään päätellä pelkästään yrityksen liikevaihdosta.

Työtulotarkastuksia tehtäessä lainmukainen reagointiaika on Hellsténin mukaan kaksi viikkoa ehdotuksen tiedoksisaannista.

– Reagoimattomuus ei kuitenkaan tarkoita, että yrittäjä menettää lopullisesti mahdollisuuden esittää eriävä näkemys eläkeyhtiön päätöksestä, hän jatkaa.

”Meidän yrityksellämme on hyvä tase, mutta moni yrittäjä voi miettiä, että miten jatkossa pärjää.”

Sarianne Reinikkala, yrittäjä

”Moni järkyttyy”

Reinikkala haluaa kertoa oman kokemuksensa, jotta muut yrittäjät osaisivat varautua YEL-työtulon tarkistukseen.

– Kun tällainen rävähtää silmille ja reagointiaikaa annetaan näin vähän, moni voi järkyttyä. Meidän yrityksellämme on hyvä tase, mutta moni mikrotyönantaja voi miettiä, että miten jatkossa pärjää. Haluaisin tietää, mikä rooli YEL-työtulojen korottamisella on esimerkiksi yritysten kasvaneisiin lopettamis- ja konkurssimääriin. Haluan kertoa kaikille, ettei tällainen ole oikein, ja siihen ei tarvitse noin vain sopeutua, Reinikkala pohtii. Hän on varautunut omaan eläke- ja sosiaaliturvaansa myös muilla keinoin kuin YEL-vakuuttamisella.

– Minun ei tarvitsen nojata pelkkään YELiin. Olen ottanut omia vakuutuksia ja tehnyt sijoituksia. Aikaisemmat sukupolvet ovat ohjeistaneet, että niin kannattaa tehdä. Saman ohjeen annan tuleville yrittäjille, jos YEL-maksuja ei aleta rahastoida. 

Vinkkaa meille juttuaihe!

Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus saa olla minuun yhteydessä mahdollista haastattelua varten
Pauli Reinikainen