YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

28.1.2020 klo 13:12
Uutinen

Yrittäjä jyrähtää: oppilaitoksen toiminta tappanut alan yksityiset toimijat

Hallitus valmistelee oppivelvollisuusiän nostoa. Yrittäjät pohtivat samaan aikaan arkea ja mistä saada sen tekijöitä. Hämeessä hevosalan yrittäjä on nostanut esiin koulutuksen merkityksen ja pulan osaavista tekijöistä. Pakkoon ei uskota koulussa eikä työpaikalla.

Jokioisilla toimivan hevosalan yrittäjän Hannu Vähämäen mielestä työ ja tekijät eivät kohtaa hevosalalla. Hän näkee koulutuksessa monta kehitettävää kohtaa.

– Työharjoittelu on hyvä järjestelmä, mutta opiskelijoille tulee antaa kunnon perusopetus ennen harjoittelujaksoa. Opiskelijat tekevät vähemmän käytännön töitä kuin aiemmin, Vähämäki luettelee.

Ypäjän hevosopistolla on valtakunnallinen tehtävä hevosalan kouluttajana. Opiston tarjonnassa on kaikki kotimaiset hevosalan tutkinnot.

– Taidot opitaan hevosen kanssa. Alan koulutuksessa korostuu taitojen oppiminen ja eläimen ymmärtäminen. Turvallinen ja eettinen toiminta opitaan ammattilaisten ohjauksessa toimittaessa hevosten kanssa niiden tyypillisissä elinympäristöissä. Tämän varmistamiseksi Hevosopistolla on monipuolinen hevoskanta ja aitoja oppimisympäristöjä, kuittaa Hevosopiston myynti- ja markkinointipäällikkö Suvi Louhelainen.

Hevosten määrä kasvaa – yritysten vähenee

Hevosopisto on kehittänyt kaupallisen toiminnan ja opetuksen yhdistämistä kiltatalleissa. Niissä opiskelijat oppivat yhdessä tallien työntekijöiden kanssa hoitaen, kuntouttaen ja valmentaen asiakkaiden hevosia. Toimintamalli ei saa yksiselitteistä kiitosta yrittäjältä.

– Parikymmentä vuotta sitten lähialueella toimi 50 ratsastuskoulua. Vaikka harrastajamäärät ovat siitä kaksinkertaistuneet, on jäljellä vain kaksi ratsastuskoulua, Vähämäki toteaa.

Yrittäjä näkee arvonlisäverottoman myynnin yhtenä kilpailua vääristävänä tekijänä.

– Hevosopisto on tyrehdyttänyt arvonlisäverottomuutensa ja opiskelijatyövoimansa turvin suuren osan lähialueen hevosalan yrittäjätoiminnasta. Esimerkiksi opiston ratsastuspuolelle ollaan ensi vuonna palkkaamassa ratsuttajaa, jonka palveluja myydään myös ilman arvonlisäveroa, Vähämäki ihmettelee.

Uudistus lisännyt vuoropuhelua

Ammatillisen koulutuksen reformi tuntuu ja näkyy myös Ypäjällä. Reformi edellyttää oppilaitoksilta entistä tiiviimpää yhteistyötä työelämän kanssa.

– Teemme paljon yhteistyötä alan yrittäjien kanssa. Kiltatallit ovat keskeinen osa toimintaamme. Hevosurheilun valmennuskeskuksen toiminta tuo alan yrittäjiä ympäri Suomen Hevosopistolle ja käymme vuoropuhelua yrittäjien kanssa vuoden ympäri, Louhelainen toteaa.

Ypäjän kunta ja hevosopisto ovat kutsuneet yrittäjät yhteiseen keskustelutilaisuuteen keskiviikkona 29.1.

Aiheesta tarkemmin 13.2. ilmestyvässä Hämeen Yrityssanomissa

lue myös: Investoinnit tuovat kansainvälisiä tapahtumia Ypäjälle

kuva: Ypäjän hevosopisto Erja Andersson