7.9.2018 klo 12:13
Uutinen

Yrittäjä kasvot: Taitohelmari – Sonja Saloriutta

Taitohelmarin kivijalka on emäntäpalvelu, jolle Sonja on varannut kalenteristaan kolme työpäivää viikossa. Taitohelmarin emäntäpalvelu toimii pääosin Järvenpään, Keravan ja Tuusulan alueella.

Rakkaudesta käsillä tekemiseen

Voiko masennuksesta ja työuupumuksesta seurata mitään hyvää? Kyllä, se on mahdollista. Järvenpääläisen Sonja Saloriutan elämässä se merkitsi uutta suuntaa yrittäjyyden muodossa. Nyt Sonja nauttii täysillä siitä, että hän saa tehdä joka päivä työkseen rakastamiaan asioita.

Saloriutan yritys Taitohelmari syntyi marraskuussa 2017. Yrityksessään Sonja yhdistää intohimonsa opettamiseen, uuden oppimiseen, luovuuden ja innostuksen jakamiseen.

– Halusin saada työn, jossa voisin yhdistää kaiken osaamani, tehdä töitä sopivasti kotona, luonnossa ja ihmisten parissa, Sonja kertoo.

Hänen monipuolinen osaamisensa kattaa mm. ruoanlaiton ja käsityöt sekä erä- ja retkeilytaidot. Rakkaus luontoon, luovuuteen ja käsillä tekemiseen on kantava voima kaikessa, mitä Sonja tekee.

Taitohelmarin kivijalka on emäntäpalvelu, jolle Sonja on varannut kalenteristaan kolme työpäivää viikossa. Emäntäpalvelu rientää asiakkaittensa avuksi, kun arkea helpottavia ruoanlaittopalveluita tarvitaan. Sonja käy valmistamassa ruokaa asiakkaittensa kotona, mutta muonittaa tarvittaessa suurempiakin joukkoja esimerkiksi perhejuhlissa.

– Erityisen mielelläni valmistan vegaanisia arkiruokia. Esimerkiksi vegaaninen lasagne ja pinaattiletut ovat keränneet kovasti kehuja. Olen ilokseni huomannut, että hyvin tehdyt kasvisruoat maistuvat lapsillekin.

Kokkausta, käsitöitä ja koulutuksia

Taitohelmarin emäntäpalvelu toimii pääosin Järvenpään, Keravan ja Tuusulan alueella. Yhden työpäivän aikana Sonja ehtii kokkailla kahdessa kodissa. 3-4 tunnin käynnillä asiakkaalle valmistuvat tarvittaessa vaikka koko viikon arkiruoat.

– Olen tyytyväinen siihen, miten hyvin emäntäpalvelun kysyntä on lähtenyt vauhtiin. Kovin paljon en uskalla palvelua tällä hetkellä edes markkinoida, ettei tarvitse myydä eioota. Haluan, että työviikossani jää aikaa myös muulle tekemiselle.

Sitä muuta ovat muun muassa kurssit, koulutukset ja käsityöt. Jo 5-vuotiaana käsitöiden tekemisestä innostunut Sonja värjää lankoja kasvivärjäyksellä, suunnittelee omaa neulemallistoa ja valmistaa tuohesta korvakoruja. Käsitöiden ja korujen tekemistä varten Sonjalla on työpiste Keravalla kiertotalouskeskus Jalotuksessa.

– Innostuin heti, kun kuulin Jalotuksen ideasta ja lähdin mielelläni mukaan. Olen siellä paikalla perjantaisin. Valmistan ja myyn korujani sekä kerron Jalotuksen toiminnasta. Saatan vetää myös työpajoja.

Omannäköistä elämää

Kouluttaminen ja opettaminen on Sonjalle luontevaa, sillä takana on kymmenisen vuotta työtä opettajana. Sonja on opiskellut Helsingin yliopistossa kemiaa ja biologiaa ja suorittanut opettajan pedagogiset opinnot. Työuupumus ja masennus muuttivat urasuunnitelmat syksyllä 2016.

– Kävin silloin samaan aikaan palkkatyössä ja tein yliopistolle opinnäytetyötäni. Työni jaksoin hoitaa, mutta vapaa-ajat kotona vain itkin. Sitten tuli aamu, etten enää pystynyt lähtemään töihinkään. Työterveyslääkäri määräsi kaksi kuukautta sairauslomaa ja neuvoi keskittymään sen ajan asioihin, joista nautin, Sonja muistelee.

Siitä käynnistyi muutos, joka johti lopulta oman yrityksen perustamiseen. Yrittäjänä Sonja on nauttinut ennen kaikkea mahdollisuudesta elää omannäköistä elämää.

– En oikein koskaan sopinut siihen kahdeksasta neljään muottiin. Yrittäjänä pystyn joka päivä kuulostelemaan myös omia fiiliksiäni. Kalenterissa on oltava viikoittain ainakin yksi sellainen päivä, jolloin en tee työjuttuja. Vaikka teen työkseni asioita, joista nautin, niistäkin on päästettävä välillä irti. Luovuus vaatii aikaa myös ikkunasta tuijotteluun. Ne hetket tuovat elämään ja työhön uusia ideoita.

Innostus tuo itseluottamusta

Nyt Sonja miettii, miten uusista ideoista saisi jalostettua palveluita ja tuotteita omaan yritykseen. Siihen hän toivoo oivalluksia ja käytännön työkaluja Uudenmaan Yrittäjien Yksinyrittäjäakatemiasta, joka pyörähti käyntiin elokuussa. Yksinyrittäjäakatemiassa Sonja aikoo suorittaa myös yrittäjän ammattitutkinnon.

– Yrittämiseeni on tuonut valtavasti itseluottamusta se, että ideoistani innostutaan. Edes Suomen mittakaavassa ei löydy palvelutarjonnaltaan toista sellaista yritystä kuin Taitohelmari.

Sonja on kertonut työuupumuksestaan avoimesti myös yrittäjäverkostoissaan. Hän muistuttaa, että oma terveys ja jaksaminen ovat yrittäjälle tärkeää pääomaa, josta tulisi kiireisessäkin arjessa säännöllisesti huolehtia.

– Uni, ravinto, liikunta ja harrastukset. Jos ei näihin kiinnitä huomiota, ihan taatusti palaa loppuun. Ei yrittäjälle ole mikään ylpeyden aihe, ettei ole 15 vuoteen viettänyt yhtään lomaa.

Omaan kalenteriinsa tuore yrittäjä raivasi viime kesänä ruhtinaalliset viisi viikkoa lomaa. Niistä kaksi kului unelmahommassa lammaspaimenena.

Yhteystiedot:
Taitohelmari
Sonja Saloriutta
sonja@taitohelmari.fi
www.taitohelmari.fi

Teksti ja video: Krista Korpela-Kosonen
Kuvat: Sonja ja Teemu Saloriutta