Yrittäjän tukipalvelu on apunasi vaikeina aikoina. Tukipalvelun asiantuntijat antavat henkilökohtaista ja luottamuksellista neuvontaa yrityksen taloudellisiin vaikeuksiin ja yrittäjän henkiseen jaksamiseen liittyvissä asioissa.

Yrittäjä, katso ympärillesi ja välillä peiliinkin: tukipalvelu on apunasi vaikeina aikoina

Pirkanmaan Yrityskummien juttusarjassa kerrotaan yrityskummien toiminnasta ja vinkataan, kuinka kummit voivat auttaa yrittäjää. Tällä kerralla muistutetaan tärkeästä tukipalvelusta. Palvelu on tarkoitettu kaikille pirkanmaalaisille yrittäjille, ja sen toteuttavat yhteistyössä Pirkanmaan Yrittäjät ja Pirkanmaan Yrityskummit. Tukipalvelu on mukana valtakunnallisessa Yrittäjän talousapu-palvelussa.

Kesäpaikkakuntani Ruoveden kaupalliset palvelut pyörivät lähes täysin pienten ja keskisuurten paikallisten yritysten varassa. Paikallislehden kesälehdestä löytyy yrittäjä lähes jokaiseen asiaan. Vein silmälääkärin reseptin keskustan optikolle ja parin viikon päästä minulla oli uudet lasit päässä.

Kesämökkini katon korjaa ja lämpöeristyksen vaihtaa yrittäjä. Rajun ukkosen vaurioittaman televisioantennin korjaa yrittäjä. Pienellä tontillani ei juuri ole kaadettavia puita, joten saunahalkoni toimittaa tontille yrittäjä. Ja onneksi on yrittäjiä, joilta saan tontilleni mansikat ja vihanneksetkin. Eihän täällä korvessa mistään tulisi mitään ilman yrittäjiä. Mieltä lämmittää tieto, että jos en itse jaksa mökkiäni talvikuntoon laittaa, sen laittaa mökkitalkkari, joka on yrittäjä.

Ja tärkeä huomio on sekin, että Ruovedellä toimivat pk-yritykset myös työllistävät kaikki kynnelle kykenevät. On pari keskisuurta ja paljon pieniä yrityksiä.

Luetteloa yrittäjien erinomaisuudesta voisi jatkaa loputtomiin ja tätähän on monissa juhlapuheissa kuultu. Tottahan tämäkin on, joten yrittäjän kannattaa aina katsella myös ympärilleen, vaikka kiireen keskellä siihen vähän aikaa jääkin. Teitä on monta. Te olette joukko.

Entäs se peili. Siihenkin kannattaa silloin tällöin vilkaista. Onko kaikki hyvin? Otsalla hikeä on kahdenlaista. Se syntyy työstä tai huolista. Pirkanmaan Yrittäjien ja Pirkanmaan Yrityskumminen toteuttama Yrittäjien tukipalvelu on listannut, että yrityksessä on ongelmia kun

  • karhu- ja perintäkirjeitä alkaa tulla
  • yrittäjän yöunet eivät ole enää rauhallisia
  • vanhat ongelma-asiat estävät uuden ajattelun ja bisnes taantuu
  • tuotanto hiipuu, kuin ei ole raaka-aineita
  • välttämättömimpiäkään koneita ei pystytä uusimaan – yritys ei investoi.

Jos huomaat yhdenkin näistä asioista koskevan sinua, ole rohkeasti yhteydessä Yrittäjien tukipalveluun. Vaikeuksien myöntäminen ei ole häpeä, sillä tukipalvelussa asioistasi keskustelevat osaavat asiantuntijat luottamuksellisesti.

Mikään asia ei ole niin mahdoton, ettei siihen apu löytyisi. Tukipalvelussa toimivat ovat surukseen huomanneet, että liian usein yrittäjä on liikkeellä liian myöhään ja korjaavia toimenpiteitä on vaikeaa ja joskus jopa mahdoton tehdä. Tukipalveluun tulevista yrityksistä 1/3 saadaan jatkamaan ja 2/3:lle mietitään muita ratkaisuja.

Kesä on valtaosalle yrittäjistä vuoden kiireisintä aikaa. Kun asiat ovat hyvin, aurinko paistaa ja työntekijöiden lomat pyörivät ja itsekin odottaa suunniteltua lomaa.

Kesällä myös ongelmat syvenevät, koska heikkokin kassavirta tyrehtyy. Kun mieli on musta, mielipiteetkin muuttuvat ympärille sinkoaviksi tikareiksi. Ollaan itsetuhon tiellä. Kaikki tiedämme, että tällaisessa mielenmaisemassa ei ole mitään järkeä. On harhaluulo, että joku ehdoin tahdoin haluaisi yrityksien kaatuvan.

Yhteydenoton Yrittäjien tukipalveluun saat täyttämällä lomakkeen Pirkanmaan Yrittäjien sivuilla. Palvelu on tarkoitettu kaikille pirkanmaalaisille yrittäjille.


Pirkanmaan Yrityskummit tarjoavat pirkanmaalaisille pk-yrityksille kuuntelevaa mentoritukea ja asiantuntijaverkoston apua. Yrityskummien tekemä työ on luottamuksellista ja yrittäjälle veloituksetonta. Yrityskummit ovat liike-elämän kokeneita yrittäjiä, yritysjohtajia tai elinkeinoelämän asiantuntijoita, jotka antavat osaamistaan ja aikaansa yrityksien kehittämiseen. Yrityskummi on hyvä ratkaisu, kun yrittäjä tarvitsee vierelleen kuuntelevaa korvaa ja rohkaisevaa kokemustietoa yrityksen kehittämiseen, yrittäjyyden arkeen ja erilaisiin haasteisiin. Pyyteetön ja luottamuksellinen kummipalvelu täydentää erinomaisesti muita saatavilla olevia julkisia ja yksityisiä yritysten kehittämispalveluja. Tutustu kummien palveluihin täällä.

Juha Kosonen
yrityskummi