YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

1.2.2018 klo 12:20
Uutinen

Yrittäjä kertoo: Näin rikolliset yrittivät kaapata firmani

Yrittäjä sai sähköpostilla ilmoituksen, että firman kaikki hallituksen jäsenet ja osoite ovat vaihtumassa.

Pirkanmaalla toimiva yrittäjä säikähti, kun sai tiistaiaamuna varhain Patentti- ja rekisterihallituksesta (PRH) sähköpostiin ilmoituksen, että hänen yrityksestään on vireillä kaupparekisteri-ilmoitus. Muutos oli pantu vireille edellisenä perjantaina.

Yrittäjä soitti Patentti- ja rekisterihallitukseen.

– Soittaessani sinne sain tietää, että joku on ilmoittanut paperisella ilmoituksella uudet jäsenet yritykseni hallitukseen ja muuttanut yrityksen osoitetta, yrittäjä kertoo.

Hän ei halua esiintyä nimellään julkisuudessa.

Yrittäjä oli onneksi merkinnyt yhteystietoihinsa myös sähköpostiosoitteen, johon PRH lähettää automaattisesti ilmoituksen vireillä olevasta muutoksesta.

Tällaisissa huijaustapauksissa onnistuessaan rikolliset voivat esimerkiksi tehdä tilauspetoksia tai marssia pankkiin tyhjentämään yrityksen tilit.

Muutosilmoituksessa uusiksi hallituksen jäseniksi oli merkitty yrittäjälle tuntemattomia ihmisiä.

– Ihan outoja kaikki minulle, vierasperäisiä nimiä, pirkanmaalainen yrittäjä kertoo.

Hän selvitti, että osoite on Espoossa ja siihen on merkitty useita muita yrityksiä.

”PRH:n prosessit pielessä”

Rikollisten kohteeksi joutunut yrittäjä arvostelee kovin sanoin PRH:n paperisia kaupparekisteri-ilmoituksia ja prosesseja.

PRH:n mukaan sähköiset muutosilmoitukset käsitellään nopeimmillaan vuorokaudessa, paperisten ilmoitusten käsittely kestää 18 päivää.

Pirkanmaalainen yrittäjä on vihainen siitä, että hänen tapauksessaan YTJ:hin meni kuitenkin uudet, väärät yhteystiedot samantien, vaikka käsittely on kesken.

– Aivan käsittämätöntä, yrittäjä puuskahtaa.

Näin tapahtuu kaikkien yritysten muutosilmoitusten kirjauksen yhteydessä, vaikka prosessi on kesken.

– PRH:n prosessit ovat pielessä. On PRH:n tehtävä tukkia, etteivät tiedot ole YTJ:ssä ennen aikojaan, yrittäjä jyrähtää.

Hän ehdottaa myös, että paperisten yhteystietojen muutosilmoitusten hintaa nostetaan reilusti nykyisestä 85 eurosta.

– Ja käsittelyaikana ei mitään muutoksia saa kirjata YTJ:hin, yrittäjä vaatii.

– Mitä jos olisin ollut parin viikon lomareissulla, enkä olisi saanut sähköpostia? Miten silloin olisi voinut käydä, pirkanmaalainen yrittäjä miettii.

Yrittäjä, ilmoita sähköpostisi!

Patentti- ja rekisterihallituksen johtava lakimies Jouko Koitto kehottaa kaikkia yrittäjiä ilmoittamaan yhteystietoihin myös sähköpostiosoitteensa. Näin yrittäjä saa vireillä olevat muutokset tietoonsa nopeasti.

– Jos ei halua meiliosoitettaan näkyville julkisesti YTJ:hin muun muassa roskapostin vuoksi, meille voi myös ilmoittaa sähköpostin erikseen – mutta tämä asia vaatii aktiivisuutta yrittäjältä, se ei hoidu automaattisesti, johtava lakimies Jouko Koitto kertoo.

Paperisissa ilmoituksissa on riski

PRH:n johtava lakimies Jouko Koitto tietää paperisten muutosilmoitusten riskit. Kuka tahansa voi lähettää ne vaikka postitse. PRH:lla ei myöskään ole resursseja soittaa jokaikisen ilmoituksen perään, sillä niitä voi olla vuosittain kymmeniä tuhansia.

Kaikkia ei voi myöskään pakottaa käyttämään sähköistä ilmoitusta.

– Ja jos 98% paperisista muutosilmoituksista on oikeita ja aitoja, niin pitääkö heidän toimintaansa vaikeuttaa, Koitto miettii.

– En halua vähätellä ongelmaa. Jos rekisteri-ilmoituksia halutaan tutkittavan tarkemmin, se vaatii lisää voimavaroja, nostaa kustannuksia ja pidentää herkästi käsittelyaikoja ja tuntuu varmaan suuren enemmistön mielestä turhauttavalta. Näillä toimilla saadaan estettyä väärin perustein tehtyjä ilmoituksia, joita on pieni määrä, johtava lakimies Koitto selventää.

Hänen mielestään helpompi keino on PRH:n tarjoamat mahdollisuudet seurata yrityksen tietojen muutoksia.

Vuonna 2016 paljon huijausyrityksiä

Vuonna 2016 oli selkeästi järjestäytynyttä toimintaa, jossa ilmoitettiin hallituksen jäsenten muutoksia toimiviin yrityksiin. Näin yritettiin päästä käsiksi yrityksen pankkitileillä oleviin varoihin sen jälkeen, kun merkintä kaupparekisteriin oli tehty.

– Näitä tapauksia oli 20–30, mutta noin puolet onnistuttiin estämään käsittelyprosessia muuttamalla eikä henkilömuutoksia siten rekisteröity. Yksi tapauksista oli tehty sähköisessä asiointimenettelyssä, sillä ilmeisesti henkilön pankkitunnukset olivat joutuneet vääriin käsiin. Yhtiöt itse tai PRH tekivät tapauksista tutkintapyynnön poliisille, kertoo PRH:n johtava lakimies Jouko Koitto.

PRH on kartoittanut ja analysoinut etukäteen erilaisia mahdollisia huijaustilanteita, jotta ne pystytään estämään.

– Yksi esimerkki on vaikkapa tällainen ilmoitus, että kaikki hallituksen jäsenet vaihtuvat, Koitto kuvailee.

Maksuton palvelu

Yrityksen omien tietojen seuranta on PRH:n maksuton palvelu. Kun yrityksen seurattavissa rekisteritiedoissa tapahtuu muutoksia, kaupparekisteri lähettää muuttuneet tiedot tekstitiedostona sähköpostilla seuraavana päivänä sen jälkeen kun muutos on rekisteröity tai vireille tullut ilmoitus on kirjattu kaupparekisteriin. Sivulla on palvelun tilauslomake.

Henkilö voi myös estää sen, että hänet merkitään tietämättään jonkin yrityksen vastuuasemaan tilaamalla erillisen palvelun, jossa tarkistetaan häneltä itseltään se, voidaanko rekisteröinti suorittaa.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi

Liity Yrittäjiin!