YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Yrittäjä, lahjoita stipendi nimissäsi valmistuville opiskelijoille! – ”Kiitä kouluasi, sijoita nuorisoon”
Musiikinopettaja Aliina Halme toivoo, että lukiolaisille löytyisi lahjoittajia stipendeihin. Puoliso Jani Halme lahjoitti puhujakeikkapalkkionsa Rudolf Steiner koulun lukion stipendirahastoon. Verottaja ei puutu yleishyödyllisiin stipendeihin, kunhan ehdot täyttyvät.
Kevään valmistujaisjuhlat lähenevät ja oppilaat palkitaan koulutaipaleensa uurastuksesta todistuksin ja päättäjäisjuhlallisuuksin, kuka mitenkin. Todistusten jaon yhteydessä monessa koulussa jaetaan myös stipendejä.
Helsinkiläisen Helsingin Rudolf Steiner -koulu musiikinopettaja Aliina Halme heitti omille kontakteilleen Facebook-päivityksessään idean stipendin lahjoittamisesta kevään valmistujille.
– Kouluissa jaetaan keväisin muutaman hassun kympin suuruisia stipendejä ja niitä on ihan älyttömän vähän tarjolla. Meillä lukioluokasta yksi saa stipendin ja sen arvo on esimerkiksi 20-50 euroa, Halme kertoo.
Stipendejä on perinteisesti jaettu esimerkiksi koulumenestyksen perusteella. Stipendiä voi kuitenkin ehdottaa koululle haluamallaan ohjeistuksella. Peruste voi olla vaikkapa hengen nostatus, musiikillinen toiminta, yhteiskunnallinen aktiivisuus tai oppilaskuntatoiminta. Stipendin voi lahjoittaa vaikka vain yhtenä keväänä.
Stipendien jakajia ovat usein säätiöt tai kerhot, kuten Lions Club tai Rotary, mutta monilla paikkakunnilla kerhot ovat hiipuneet ja stipendirahat hupenevat. Halme haluaisi kuitenkin voida palkita oppilaita eri syistä pienillä summilla.
Koulu hoitaa hallinnon
Yksi stipendin lahjoittajaksi ryhtynyt on Luova johtaja ja useista mediakanavista tuttu kasvo Jani Halme, joka on Aliina Halmeen puoliso.
– Tein yhden luentokeikan yleishyödylliselle taholle ja siirsin palkkion suoraan Rudolf Steiner koulun lukion stipendirahastoon. Koulu hoitaa juridiikan ja päättää yksin kenelle se menee. Minulla on sellainen toive, jota saa noudattaa tai olla noudattamatta, että stipendin jakamisessa voisi painottaa oppilaskuntatyötä ja muuta reipasta toimintaa oppilaiden sekä koko koulun viihtyvyyden eteen, Halme kertoo.
Stipendit kulkevat koulujen ja oppilaitosten stipendirahastojen kautta. Lahjoittaja voi lahjoittaa rahaa, ja oppilaitokset toimivat rahaston ylläpitäjinä sekä stipendien myöntäjinä. Näissä tilanteissa rahaston perustaminen viedään oppilaitoksen päätöksenteon läpi ja rahastolle laaditaan säännöt sekä stipendien myöntämisperusteet.
Koulun kevätjuhlassa Halmeen nimi mainitaan lahjoituksen antajana. Hän suosittelee stipendin lahjoittamista yksityishenkilöiden lisäksi yrityksille ja yrittäjille.
– Jokaisen yrittäjän, joka vaan kykenee, kannattaisi kiittää omaa vanhaa kouluaan ja sijoittaa nuorisoon pienellä stipendillä, hän sanoo.
Verottaja ei puutu stipendeihin – tietyin ehdoin
Stipendin lahjoittaja saa vähentää lahjoituksensa verotuksessa 850 euroon asti lahjoituksen saajaa kohti, kun kyse on yhtenäistämisohjeen mukaisesta lahjoituksesta. Siinä mainitaan, että ainoastaan opintoja, tieteellistä tutkimusta tai taiteen harjoittamista varten saatu apuraha tai stipendi voi olla verovapaa. Maksaja kannalta stipendin on oltava vastikkeeton suoritus eli sen myöntämisestä ei saa koitua maksajalle taloudellista eikä muutakaan hyötyä.
Verohallinnon ylitarkastaja Hanna Nykter-Terävä verotuksen ohjausyksiköstä, kertoo, että valmistujaisstipendin saajalle tulo verovapaata tuloa tuloverolain 82 pykälän 1 momentin 1 kohdan perusteella.
– Jos yritys lahjoittaa paikallisen koulun stipendirahastoon rahaa lukiolaisille jaettavia stipendejä varten, voidaan lahjoitukseen soveltaa Verohallinnon yhtenäistämisohjeessa otettua kantaa koskien lahjoituksia yleishyödylliseen tarkoitukseen, Nykter-Terävä kertoo.
Elina Hakola
elina.hakola (at) yrittajat.fi