YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Yrittäjä Lauri Kovanen sai sähköpostin, jossa kerrottiin y-tunnuksen menettämisestä – Pian hänestä tuli varoittava esimerkki: ”Yritys voidaan vetää vessasta alas”
Kuljetusalan yrittäjä Lauri Kovanen ihmettelee, miksi viranomainen ei varmistanut kirjeiden perillemenoa.
Helsinkiläinen yrittäjä Lauri Kovanen oli maaliskuussa lomalla Espanjassa, kun hän sai sähköpostin Patentti- ja rekisterihallitukselta (PRH).
Viestistä kävi pian ilmi, että Kovasen yritys oli menettänyt y-tunnuksensa eli sen liiketoiminta ei ole enää mahdollista. PRH oli poistanut yrityksen kaupparekisteristä.
– Soitin välittömästi PRH:n asiakaspalveluun, josta ilmoitettiin, että he ovat lähettäneet kaksi kirjettä liittyen puuttuviin tilinpäätöksiin, Kovanen kertoo Yrittajat.fille.
Vastaus oli auttamatta myöhässä, sillä yritys oli joutunut niin sanottuun poistomenettelyyn, josta olemme kertoneet aikaisemmin täällä.
Lain mukaan yrityksen on toimitettava tilinpäätös kaupparekisteriin kahdeksan kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Jos tilinpäätöksen toimittamisesta kuluu yli vuosi, yritys on vaarassa joutua poistomenettelyyn. Viimeisimmällä poistomenettelykierroksella PRH lähetti yrityksille 7 065 kehotusta tilinpäätösten toimittamisesta.
Taustalla tilitoimiston huolimattomuus
Kovaselle tieto tuli täydellisenä yllätyksenä. Pian hänelle paljastui, että syynä oli tilitoimiston huolimattomuus.
– Vaihdoimme joitakin vuosia sitten tilitoimistoa, mikä osoittautui jälkikäteen huonoksi valinnaksi. Tilanne eskaloitui korona-aikana, jolloin yrityksen kirjanpito ja kaupparekisteri-ilmoitukset jäivät tekemättä. Tämän seurauksena kävimme asiat läpi tilitoimiston kanssa ja viime vuoden syksyllä kaiken piti olla kunnossa, yrittäjä kertoo.
Toisin kävi, sillä kun Kovanen otti PRH:lta saamansa ilmoituksen jälkeen yhteyttä kirjanpitäjän esimieheen, hän sai tietää, että kaupparekisteri-ilmoitus oli päässyt unohtumaan kirjanpitäjän pöydälle.
– Sen jälkeen tilitoimistolta kesti puoli tuntia hoitaa asia, mutta siinä kohtaa y-tunnus oli jo lakkautettu, eikä PRH voinut vahvistaa ilmoitusta.
Kovasta mietityttää nyt, vaikuttiko unohdukseen se, että hän oli jo syksyllä ilmoittanut vaihtavansa tilitoimistoa tilikauden päätyttyä. PRH:n ratkaisuun se ei enää tosin vaikuta.
Huoli jatkosta
Yrittäjän ainoaksi keinoksi jäi valittaa asiasta hallinto-oikeuteen. PRH ei ole tullut asiassa vastaan vaan vetosi osakeyhtiölakiin. Hallinto-oikeuden valituksen vaatimat asianajokulut ovat tähän mennessä maksaneet Kovaselle 15 000 euroa.
– Olemme laittaneet valituksen ja pari selvityspyyntöä hallinto-oikeudelle ja nyt odotamme päätöstä. Heinäkuun jälkeen sieltä ei ole kuulunut mitään, yrittäjä kertoo.
Kovasen onneksi lakkautettu y-tunnus kuuluu yhtiölle, joka hallinnoi kahta edelleen toimivaa yritystä. Niistä toinen työllistää noin sata työntekijää ja omistaa nelisenkymmentä kalustoyksikköä.
– Tilanne on toki arka ja ikävä, koska liiketoimintaa harjoittava palveluyhtiö tunnetaan hyvin etenkin pääkaupunkiseudulla. Onneksi tämän kyseisen yhtiön toimintaan tilanne ei vaikuta mitenkään.
Lakkautetun hallintoyhtiön osakkeet ovat edelleen Kovasella, joka on yhtiön ainoa omistaja. Koska toiminta on lakkautettu, hän on käytännössä työtön. Palkan- ja osingonmaksu on keskeytynyt, eikä yhtiö voi tehdä minkäänlaisia sopimuksia tai esimerkiksi myydä omaisuuttaan. Yritys on toistaiseksi poistettu alv-rekisteristä, joten liiketoimintaa ei voi harjoittaa.
– Isoin huoli tässä on sen odotus, koska asialle tapahtuu jotain. Jos y-tunnusta ei palauteta, kukaan ei näytä tietävän, mitä siinä kohtaa tehdään. Herää kysymys, miten minäkään siis tietäisin. Kaikesta huolimatta haluaisin vain jatkaa yritystoimintaani. Se ei liene liikaa pyydetty ja vaatisi vain muutaman minuutin virkakoneistolta.
”Toivomme, että PRH vielä harkitsisi toimintatapansa muuttamista, jotta kohtuuttomilta tilanteilta vältyttäisiin.”
Tiina Toivonen, Yrittäjät
Yrittäjien asiantuntija: Ei kohtuullinen rangaistus
Ennen kaupparekisterilain uudistamista PRH palautti yritykset kaupparekisteriin, jos nämä toimittivat jälkikäteen tilinpäätöstietonsa.
Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen toivoo, että käytäntö muuttuisi.
– Rekisteriviranomaisen käytäntö on tänä vuonna muuttunut siten, ettei palautuksia pääsääntöisesti tehdä, vaikka kyse olisi ollut inhimillisestä virheestä tai postinkulun häiriöistä. Tätä ei voida pitää kohtuullisena rangaistuksena, sillä kaupparekisteristä poistamisen jälkeen yritystoimintaa ei voida enää harjoittaa ilman uuden yrityksen perustamista.
– Toivomme, että PRH vielä harkitsisi toimintatapansa muuttamista, jotta kohtuuttomilta tilanteilta vältyttäisiin. Tämä maa ei voi menettää yhtään toimivaa yritystä ja työpaikkaa inhimillisten ja sinänsä vähäisten virheiden vuoksi, Toivonen jatkaa. Hän pitää mahdollisena, että tilanteen korjaaminen edellyttää osakeyhtiö- ja kaupparekisterilakien muuttamista.
– Jos muutokseen nähdään tarvetta, se on tehtävä pikaisesti.
Mihin kirjeet päätyivät?
Lauri Kovanen ihmettelee osakeyhtiölaissa olevaa kirjausta, jonka perusteella PRH ei voi palauttaa y-tunnusta.
– Siitä ei olisi kenellekään haittaa, päinvastoin etua, kunhan puutteet on korjattu. Nyt tuntuu, että yrittäjänä olen jäänyt osakeyhtiölain valuvian jalkoihin. Enkä ilmeisesti ole ainoa. Myös yhtiöiden ja yrittäjien tasavertaisuuden puute kummastuttaa, sillä pidemmältä aikaväliltä puuttuvien tilinpäätösten takia joitakin yhtiöitä ei ole poistettu rekisteristä, vaikka talousasiat olisivat retuperällä toisin kuin meillä.
Syy siihen, miksi PRH:n kirjeet eivät aikaisemmin päätyneet Kovaselle, on hänelle edelleen hämärän peitossa.
– Jos olisin ne saanut, tätä juttua ei kirjoitettaisi. Kuulemma ne oli lähetetty toimistomme osoitteeseen. Olemme ottaneet siellä normaalisti vastaan kirjepostia, mutta näitä kirjeitä ei ole näkynyt. Ihmettelen, ettei laki velvoita viranomaista varmistamaan tiedon perille päätymistä. Heille annettuja lukuisia työkaluja tiedon perillemenon selvittämiseksi ei ole käytetty vedoten resurssipulaan. Yritys voidaan siis vetää vessasta alas yrittäjän tietämättä asiasta mitään.
Kaikesta huolimatta Kovanen myöntää, että hän yrittäjä itse on viime kädessä vastuussa y-tunnuksen poistosta. Siitä huolimatta hän toivoisi, että yhteiskunta haluaisi yrityksen mieluummin toimivan ja maksavan veroja.
– Nyt haluttiin väkisin lakkauttaa säännöllisesti veroja maksava yritys ja työntää vastuu resurssipulaan vedoten oikeuslaitoksen koneistoon. On huolestuttavaa nähdä, miten heppoisin perustein näin radikaaleja päätöksiä tehdään ihmisen elinkeinoon, elämäntyöhön ja omaisuuteen pelkän raportin puuttumisen vuoksi. Tuntuu, että virkamieskoneisto on nostanut asemansa kansan edun yläpuolelle.
PRH:n poistomenettely käynnissä
PRH kehottaa tuoreimmassa tiedotteessaan yrityksiä ilmoittamaan tilinpäätöksensä 11.9.2024 mennessä, jotta yritys välttää poistamisen kaupparekisteristä.
PRH huomauttaa, että jokaisen osakeyhtiön ja osuuskunnan on ilmoitettava tilinpäätös kaupparekisteriin joka tilikaudelta myös silloin, kun yritystoiminta on keskeytetty tai yritys ei ole toiminnassa. Vuoden 2024 kolmannessa poistomenettelyssä on nyt noin 4 700 osakeyhtiötä ja osuuskuntaa, joilla tilinpäätöksen ilmoittaminen kaupparekisteriin on viivästynyt vähintään yli vuoden tilikauden päättymisestä. PRH on tehnyt näiden yritysten kaupparekisteritietoihin merkinnän, jossa kehotetaan ilmoittamaan tilinpäätösasiakirjat kaupparekisteriin 11.9.2024 mennessä. Rekisteristä poistot tehdään lokakuussa.
– On syytä tiedostaa, että poistomenettely kestää useita kuukausia. Yrityksen velvollisuus on järjestää toimintansa niin, että viranomaiskirjeisiin reagoidaan ajoissa, yksikön päällikkö Marko Peltonen PRH:sta kommentoi aikaisemmin Yrittajat.fille.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi