YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

Yrittäjä Mia Sulka-aho perusti liikkuvan munkkimyymälän, jossa vappumunkit ovat ”övereitä” – Tuplasti kokoa ja hilloa
Yksinyrittäjä Mia Sulka-aho luottaa ”överimunkkien” voimaan.
Polvijärveläinen yksinyrittäjä Mia Sulka-aho valmistautuu yhteen vuoden kiireisimmistä munkkipäivistä. Vappupäivänä Sulka-aho ennustaa myyvänsä liikkuvasta myyntipisteestään noin tuhat munkkia.
Viime vappuna toimintansa aloittanut yritys keskittyy ainoastaan munkkien myyntiin. Perinteisiä vappumunkkeja ei ole tarjolla, sillä Sulka-ahon leipomukset edustavat erikoisempaa tyyliä. Lähimpänä perinteistä sokerimunkkia on possunpääksi nimetty 130-grammainen tuote, joka on 12 senttiä leveä ja korkea leipomus. Se on tosin painoltaan yli kaksinkertainen normaalimunkkiin verrattuna.
– Vappuna vähän yli puolet myydyistä tuotteista on överimunkkeja ja loput tavallisempia, Tmi JaMi-tuotannon yrittäjä kertoo.
Sulka-ahon myyntipiste on nimetty munkkiautoksi, joka vierailee erilaisissa tapahtumissa. Vappuaattona myyntipiste on yrittäjän kotipihalla ja vappupäivänä auto suuntaa Joensuun torille.
Yrityksen suosituin tuote on lakkakermamunkki, jota on tarjolla myös vappuna. Kaikkiaan valikoimasta löytyy yli 20 munkkia, joista kerrallaan myynnissä on kuusi vaihtoehtoa.
– Sisällä on lakkahilloa ja päällä kermaa ja suklaaraidat. Hilloa on runsaasti, yrittäjä kertoo.
Siinä missä tavallinen hillomunkki painaa 55–60 grammaa ja hilloa on 8–12 grammaa, Sulka-ahon lakkakermamunkki on 90-grammainen ja hilloa käytetään vähintään 20 grammaa.
”Vegaaninen taikina toimii todella hyvin, sillä munkeista tulee kuohkeita ja maukkaita.”
Mia Sulka-aho, yrittäjä
Innoitus Amerikasta
Sulka-aho ei myy lainkaan perinteisiä munkkeja. Viiden euron hintaisten ”överimunkkien” innoittajana ovat amerikkalaiset leivonnaiset, joissa ei hilloa ja lisukkeita säästellä.
– Munkit ovat parhaimmillaan kauniita, näyttäviä ja hyvän makuisia. Olen myös amerikkalaisten autojen harrastaja, yrittäjä kertoo.

Vapun leipomisurakkaa helpottaa se, että Sulka-ahon munkkien taikina-aihio valmistetaan joensuulaisessa Kotileipomo Riikosessa. Resepti on kuitenkin polvijärveläisyrittäjän omaa käsialaa. Sulka-aho hoitaa omassa leivontatilassaan tuotteiden täyttämisen ja koristelun. Erikoisen taikinasta tekee se, että se on kokonaan vegaaninen.
– Normaaleissa munkeissa käytetään useimmiten kananmunaa, voita tai maitoa. Isot leipomot leipovat veteen, mutta voivat käyttää myös kananmunaa. Minun tuotteissani ei ole mitään eläinperäistä. Vegaaninen taikina toimii todella hyvin, sillä munkeista tulee kuohkeita ja maukkaita. En halua tehdä liian makeita, marjaisuuden ja kirpeyden on oltava tasapainossa, yksinyrittäjä sanoo.
”Vain taivas on rajana”
Sulka-aho ideoi jatkuvasti uusia makuvariaatioita. Hänen suosikkeihinsa kuuluu mansikkasitruunamarenkimunkki, jonka kuorrutteessa on marenkia ja sisällä reilusti mansikkahilloa.
– Kun ei ole ketään sanomassa miten pitää tehdä, keksin aina jotain uutta joko täytteisiin tai kuorrutteisiin. Vain taivas on rajana.
Mutta saako yrittäjä vappuna kyselyitä perinteisistä hillottomista vappumunkeista?
– Kyllä kyselyitä tulee. Poikkeustapauksissa saatan tehdä erän sellaisia, jos asiakkaalla on esimerkiksi allergioita.
Vinkkaa meille juttuaihe!

Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi