Mikko Hietala sairastui vakavasti, mutta selvisi.
Mikko Hietala sairastui vakavasti, mutta selvisi. Kuva: Vesa-Matti Väärä
17.5.2023 klo 09:53
Uutinen

Yrittäjä Mikko Hietala raahautui sunnuntaivuoroon sytostaattihoidon aikana: ”Makasin lattialla, kävin oksentamassa ja jatkoin töitä”

Turkulaisen MBakeryn yrittäjä Mikko Hietala voitti tv-kisan, mutta paljon tärkeämpi voitto tuli uusiutuneesta syövästä. 

Leipomoalan yrittäjä Mikko Hietala teki vuonna 2013 sivutoimisesti ryhmäliikuntaohjaajan keikkaa kuntosaliketjulle. Eräänä päivänä hän meni näyttämään nestettä kerännyttä polvea lääkärille ja päätyi monen mutkan kautta röntgenkuvaukseen.

Polvi hoidettiin, mutta samalla Hietala sai jatkolähetteen. Jatkotutkimuksissa ohutsuolesta löytyi syöpäkasvain.

– Minun tapani oli, että en kertonut diagnoosista kenellekään. Pidin kaiken omana tietonani.

Vakuutustensa ansiosta Hietala pääsi nopeasti hoitoon. Kuudennen sytostaattihoitokierroksen aikana hän kertoi asiasta läheisilleen ja työyhteisölle.

– Silloin tiesin, että hoitovaste oli parantunut ja että hoito alkaa tehota. Ymmärsin, että minulla on mahdollisuus selvitä.

Asioiden pyörittely yksin ei ollut helppoa. Hietala on jälkikäteen myöntänyt itselleen, että päätös asioiden salaamisesta oli väärä.

Hietalan MBakery-leipomolla meni noihin aikoihin hyvin, sillä myynti oli nousussa. Hietala oli töissä sytostaattihoitojenkin aikana.

– Muistan elävästi, kuinka tuli sunnuntaivuoroon. Tein muutaman kakun, makasin lattialla, kävin oksentamassa ja palasin töihin tekemään muutaman kakun lisää. Se oli rankkaa, mutta vaihtoehtoja ei ollut. Silloin olisi ollut järkevää luovuttaa, mutta en ole periksiantava luonne. Toisaalta työnteko hoitojen aikana oli jonkinlaista terapiaa, eräänlainen selviytymisriitti.

Asioiden pyörittely yksin ei ollut helppoa. Hietala on jälkikäteen myöntänyt itselleen, että päätös asioiden salaamisesta oli väärä.

Voitto tv-kisasta

Kun Hietalan syöpähoidot päättyivät vuoden 2013 kesällä ja seurantajakso alkoi, kaikki näytti hyvältä.

– Pääsin palaamaan normaalimpaan arkeen. Sairauslomalla en ollut päivääkään syövän takia, mitä en pidä kovin kehuttavana asiana. Se oli oman tyhmyyden ansiota. En kuitenkaan kadu mitään.

Mikko Hietalan tarina on julkaistu Yrittäjä Plus -lehden numerossa 2/2023. Tilaa lehti tästä!

Vuonna 2015 MBakery oli avannut oman kahvilan Turkuun ja yritys oli palkannut useita uusia työntekijöitä. He yllättivät Hietalan ilmoittamalla yrittäjän tämän tietämättä Suomen paras leipomo -tv-ohjelmaan.

– En alun perin halunnut lähteä kilpailuun, koska tv-julkisuus ei ole koskaan ollut minun juttuni. Niin sitä vain loppujen lopuksi oltiin telkkarissa. Henkilöstöni näki sen potentiaalin, joka tv-näkyvyydellä voisi olla.

Lopputulos osoittautui potentiaalin mukaiseksi, sillä MBakery voitti kisan. Koska kyseessä oli ohjelman toistaiseksi viimeiseksi jäänyt tv-kausi, Hietalan leipomo voi edelleen kutsua itseään Suomen parhaaksi leipomoksi.

– Tv-ohjelman tekeminen oli uniikki kokemus. Sen vaikutus näkyi jäätävinä työtunteina, vaikka olimme varautuneet lisääntyneeseen työmäärään laajentamalla tiloja ja kapasiteettia ja palkkaamalla henkilökuntaa. En olisi koskaan uskonut, millainen hype siitä tulee.

Kääntöpuolena oli Hietalan kammoksuma julkisuus. Hänet saatettiin tunnistaa kadulla ja kaupassa. Yrittäjä kesti tämän hammasta purren, koska samaan aikaan kassakone kävi.

– Saimme sellaisia isoja asiakkuuksia, joihin meillä ei sen kokoisena leipomo olisi ollut mahdollisuutta.

Toinen diagnoosi murensi henkisen kantin

Vuosi 2015 oli kaksijakoinen. Tv-ohjelman myötä yritys kasvoi ja menestyi, mutta samana vuonna Hietala sai seulonnasta ikävän tiedon: syöpä oli uusiutunut. Sytostaattihoidot ja sädetykset alkoivat uudelleen.

– Silloin en tiennyt, miten selviän henkisesti. Siksi tein päätöksen, että kerron asiasta heti läheisilleni ja työkavereille. Oli pakko saada läheisten tukea.

Ensimmäiseen diagnoosiin verrattuna tilanne oli täysin erilainen. Nyt Hietala pystyi keskittymään toipumiseen, koska firma pyöri omillaan ja töissä oli riittävästi osaavaa henkilökuntaa.

“Jos ihminen ei ole sitä itse kokenut, on väärin sanoa, että hän ymmärtää minua.”

Mikko Hietala, yrittäjä

Kuuden hoitokerran jälkeen syöpähoidot tehosivat. Tutkimuksissa todettiin, että syöpäkasvain oli koteloitunut, eikä sitä ole tähän päivään mennessä leikattu pois.

Vuonna 2021 tuli kuluneeksi viisi vuotta ensimmäisestä syöpädiagnoosista ja Hietala sai terveen paperit.

– On sanottava, että kun kuulin ensimmäisen kerran syöpä-sanan lääkärin suusta, se pisti ajatukset, arvomaailman ja elämänkatsomukseni täysin uuteen uskoon. Jos ihminen ei ole sitä itse kokenut, on väärin sanoa, että hän ymmärtää minua. Ei hän todellakaan ymmärrä, jos sitä henkistä taakkaa ei ole käynyt läpi. Olen tavallaan kiitollinen, että olen saanut käydä sen läpi.

Vuonna 2021 Hietalan yhtiökumppani päätti, ettei halua palata yrittäjäksi äitiyslomansa jälkeen. Seurauksena ravintolatoiminta päätettiin lopettaa, koska se oli ollut yhtiökumppanin vastuulla.

Nyt MBakery on jälleen kasvuvaiheessa.

– Ajatuksena on perustaa muutama uusi kahvila. Tuotannossakin löytyy mahdollisuuksia laajentaa. Emme missään nimessä tule jäämään nykyiseen tilanteeseen.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen