YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuva: Pixhill
8.9.2023 klo 08:43
Uutinen

Yrittäjä, muistathan verkkokaupan uudet velvoitteet – Laki muuttuu lokakuussa

Kuluttajansuojalain muutokset tuovat lokakuun alussa muutoksia ja uusia velvoitteita verkkokauppaa harjoittaville elinkeinonharjoittajille.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin 2.8.2023.

Kuluttajansuojalaki uudistuu 1. lokakuuta. Lokakuun alusta alkaen kuluttajille ei saa verkkokaupassa enää tarjota ensisijaisesti luottoa tai muuta maksunlykkäystä sisältäviä maksutapoja.

– Muutoksen tarkoituksena on ohjata kuluttajia käyttämään ensisijaisesti muita maksutapoja, kun niitä, joilla maksamista lykätään myöhemmäksi ja näin vähentää kuluttajien velkaantumista, sanoo Suomen Yrittäjien asiantuntija Sanna Lempiäinen.

Lokakuun alusta alkaen kuluttajalle on verkkokaupassa esitettävä maksutavat seuraavassa järjestyksessä:

1. Maksutavat, joihin ei sisälly mahdollisuutta hakea tai käyttää luottoa tai saada muuta maksunlykkäystä. Näitä ovat esimerkiksi verkkomaksut, debit- tai Visa Electron -kortit sekä liikunta- ja kulttuuriedut.

2. Maksutavat, joihin voi sisältyä mahdollisuus hakea tai käyttää luottoa tai saada muuta maksunlykkäystä. Näitä ovat esimerkiksi yhdistelmäkortit debit- ja credit-ominaisuuksilla tai maksusovellukset kuten MobilePay, johon kuluttaja on valintansa mukaan voinut liittää paitsi debit- myös credit-kortin.

3. Maksutavat, jotka merkitsevät luoton hakemista, käyttämistä tai muuta maksunlykkäystä kuten esimerkiksi luottosopimuksen tekeminen, maksuaika- tai luottokortti tai postiennakko.

Mitään maksutapaa ei myöskään saa verkkokaupassa asettaa oletusvalinnaksi, ei edes asiakkaan aikaisemman oston perusteella. Kuluttajan on siten tehdä maksutapavalinta kunkin sopimuksen osalta erikseen.

Todentamisvelvollisuus laajenee

Lokakuun alusta alkaen tavaran tai tuotteen ostavan kuluttajan henkilöllisyys on verkkokaupan kassalla todennettava vahvaa sähköistä tunnistamista käyttäen aina silloin, kun kuluttaja valitsee maksunlykkäystä tarkoittavan maksutavan kuten esimerkiksi laskun tai erämaksun. Säännöksen tavoitteena on väärinkäytösten minimoiminen sekä rikollisuuden ja siitä aiheutuvien haittojen vähentäminen.

Mikäli kuluttaja kuitenkin valitsee maksutavaksi esimerkiksi maksukortin tai muun maksuvälineen eli kuluttajan valitsema maksutapa kuuluu maksupalvelulain soveltamisalaan, sovelletaan asiakkaan tunnistamiseen edelleen maksupalvelulain vahvaa tunnistamista koskevia säännöksiä aivan kuten tähänkin asti.

Poikkeuksena velvollisuutta vahvaan tunnistamiseen verkkokaupassa ei ole silloin, kun kuluttaja sopimuksen mukaan maksaa kauppahinnan tavaran luovutuksen yhteydessä esimerkiksi postiennakolla, noudon yhteydessä myymälässä tai kotiinkuljetuksen yhteydessä käteisellä. Velvollisuutta ei ole myöskään silloin, kun sopimuksen mukainen palvelu suoritetaan muulla kuin etäviestimellä ja palvelun suorittaa maksunlykkäyksen tarjoaja itse, kuten esimerkiksi jälkikäteen palveluntarjoajan itsensä laskuttamat juhla- ja kotitalouspalvelut.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus
Avaa pop-up -ikkuna