YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Yrittäjien tuetut lomat ovat nyt haettavissa syksylle
Työikäisten yrittäjien lomia on haettavana vielä neljälle eri ajankohdalle lokakuulle ja marraskuulle. Kuva: Getty Images
18.7.2023 klo 13:56
Uutinen

Yrittäjä, muistitko hakea tuettua lomaa? Hakuaika päättyy pian – Nämä syyt korostuvat lomahakemuksissa

Tulevan syksyn tuetut lomat yrittäjille ovat parhaillaan haettavissa. Perhelomien hakuaika päättyy jo heinäkuussa.

Yrittäjien tuettuja lomia tarjoava Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto (MTLH) ottaa parhaillaan vastaan hakemuksia ensi syksyn lomille. Tarjolla on muun muassa yrittäjäperheille tarkoitettuja lomia.

Lomasta kiinnostuneella alkaa olla kiire, sillä yrittäjäperheille tarkoitettujen, lokakuussa järjestettävien lomien haku päättyy 22. heinäkuuta. Haettavana on vielä kaksi lomavaihtoehtoa.

Työikäisten yrittäjien lomia on haettavana vielä neljälle eri ajankohdalle lokakuulle ja marraskuulle. Näiden lomien hakuaika päättyy heinä-elokuussa. Voit hakea lomaa täältä.

Tuetussa lomassa täysihoito

MTLH vastaa pääosin tuetun loman kuluista. Yrittäjälle jää matkakulujen lisäksi maksettavaksi omavastuumaksu, joka on 125 euroa. Loman hintaan sisältyvät majoitus, ruokailut ja ohjattua ohjelmaa.

Yhden tuetun lomajakson pituus on viisi vuorokautta. Tuettujen lomien aikana yrittäjälle tarjotaan aina täysihoito, johon kuuluu aamiaisen lisäksi kaksi ateriaa päivässä. Lomilla on runsaasti ohjattua ohjelmaa kuten luentoja, ryhmäkeskusteluja sekä liikunnallisia aktiviteetteja. Perhelomien aikana lapsille on omaa ohjelmaa.

Yleisimmät syyt tuetun loman hakemiseen

Alhaiset ja epävarmat tulot

Lomahakemuksissa kuvataan taloudellisia haasteita, jotka syntyvät pienistä tuloista, mutta myös tulojen epävarmuudesta. Yrittäjät kertovat oman toimeentulon olevan jatkuva huoli.

”Molempien vanhempien tulot ovat riippuvaisia yhteisestä yrityksestä, joten riski ja vaihtelu on kuukausittain läsnä.”

Töistä irtaantumisen vaikeus

Yrittäjät kuvailevat, miten töitä tehdään paljon, toisinaan jopa seitsemänä päivänä viikossa. Yksinyrittäjät kuvaavat, miten työntekijöitä ei voi palkata enempää, jolloin joutuu itse työskentelemään pitkää päivää. Osalla työpaikka on lähellä kotia tai kodin yhteydessä, jolloin tuntuu, että työ on mielessä lähes tauotta.

”Työntekijöitä on vähennetty aivan minimiin, ainoastaan yksi pitkäaikainen työntekijä on palkattuna. Tämä aiheuttaa minulle erittäin pitkiä päiviä ja jatkuvaa stressiä taloushuolista.”

Pandemian ja muiden kriisien vaikutus

Erilaiset kansainväliset kriisit ovat vaikuttaneet yrittäjien asiakasmääriin ja tuloihin. Itsestä riippumattomat merkittävät muutokset omaan yritystoimintaan ja toimeentuloon näkyvät lomahakemuksissa suurena pettymyksenä ja epätoivoisena huolena omasta jaksamisesta ja toimeentulosta.

”Ukrainan sota ja sähkön hinta sekä korkojen nousu on vienyt jo ennestään vähät asiakkaat ja sinnittelemme kädestä suuhun.”

Uupumus

Oma jaksaminen on usein perusteluna loman tarpeelle. Monet yrittävät sinnittelevät viimeisillä voimavaroillaan, jotta yritys pysyy pystyssä ja tuottavana. Osa kokee selkeitä oireita uupumuksesta.

”Olen yrittäjänä omassa kaupassani, enkä pysty palkkaamaan työntekijää avukseni, vaikka apu olisi hyvinkin tarpeen. Tämän vuoksi työpäivät venyvät välillä hyvinkin pitkiksi ja oireita uupumuksesta on jo havaittavissa.”

Loman kustannukset

Yrittäjät kokevat, että palkaton loma lomakustannuksineen olisi mahdotonta ilman tuettua lomaa. Loman pitäminen vaatii ponnisteluja ja järjestelyjä sekä on riski, että asiakkaat löytävät vastaavaa palvelua muualta.

” Yksinyrittäjänä en juurikaan lomia pysty järjestämään, kun ei ole ollut varaa pitää tuuraajaa.”

Vertaistuki

Osalle tuettua yrittäjien lomaa hakevalle on myös tärkeää tavata toisia yrittäjiä. Erityisesti yksinyrittäjillä voi olla tarvetta päästä kohtaamaan lomalla vertaisiaan.

”Yrittäjyys on aina jonkinlaista yksilöpelaamista, johon kaipaisi toisten yrittäjien tsemppiä ja vertaistukea. Aina ei itse jaksa eikä edes hoksaa hakea neuvoja, vinkkejä tai apuja.”

Lähde: MTLH

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen
Avaa pop-up -ikkuna