YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Ilmanvaihtojärjestelmien tarkastaminen on ammattilaisten tehtävä. (Kuva: Getty Images)

Yrittäjä, näin säästät ilmanvaihdossa ja lämmityksessä – Väärin säädetyt järjestelmät voivat tuhlata jopa tuhansia euroja kuukaudessa

Asiantuntija kertoo neljä keinoa, joilla voi säästää ilmanvaihto- ja lämmityskuluissa. Työskentelylämpötilan laskeminen on vasta viimeinen konsti.

Yrittäjä voi säästää tuntuvia summia huolehtimalla, että kiinteistöjen ilmanvaihto ja lämmitys toimivat oikein. Jos esimerkiksi isossa asuinkerrostalossa tai toimistotilassa ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmät ovat vinksallaan, niiden kunnostaminen säästää pitkän pennin.

– Olen itsekin ollut tilanteissa, joissa puhutaan tuhansista euroista kuukaudessa, kertoo turhista kuluista LVI – Tekniset urakoitsijat ry:n asiantuntija Juha-Ville Mäkinen

Kulut syntyvät, kun esimerkiksi ulos puhalletaan kalliilla lämmitettyä ilmaa enemmän kuin olisi tarpeen.

– Jos taas lämmitysverkostossa kiertävä vesi on liian kuumaa, huoneet lämpenevät liikaa ja ihmiset tuulettavat liian lämmön ikkunasta ulos, Mäkinen sanoo.

– Varsinkin jos järjestelmä on epätasapainossa, sitä säädetään helposti epäedullisemmassa paikassa sijaitsevien huoneiden mukaan. Samalla muita huoneita lämmitetään tai niissä vaihdetaan ilmaa liikaa.

Lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmien tarkastaminen kannattaa antaa ammattilaisten tehtäväksi. Tarkastuksia tekevät muun muassa LVI-asennusliikkeet, insinööritoimistot ja kiinteistöhuoltoliikkeet. Toimitilan vuokralaiset voivat kysyä asiasta isännöitsijältä. Mäkisen mukaan LV-ammattilaisen käyttäminen on pieni investointi verrattuna siihen, kuinka paljon epäkunnossa oleva järjestelmä vie rahaa.

Mäkinen luettelee neljä lämmitykseen ja ilmanvaihtoon liittyvää keinoa, joilla kiinteistöjen energiankulutusta voi vähentää.

1. Varmista, että ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmät ovat toimintakunnossa

– Tämä on ensimmäinen asia, jos haluaa optimoida energiankulutusta, painottaa Mäkinen. 

– Järjestelmän ja siihen liittyvien komponenttien pitää olla sellaisessa kunnossa, että ne toimivat niille tarkoitetulla tavalla.

Mäkisen mukaan usein energiankulutusta tarkastellessa törmätään juuri ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmien ongelmiin. 

– Sieltä löytyy asioita, jotka aiheuttavat häiriöitä. Esimerkiksi ilmanvaihtokoneessa on koko joukko asioita, jotka voivat mennä vuosien kuluessa epäkuntoon. Muun muassa erilaisia ilmavuotoja voi olla paljon.

Mäkinen painottaa, että tällainen tarkistus vaatii ammattilaisen osaamista, sillä harva maallikko osaa tehdä järjestelmille mitään.

2. Varmista, että ilma- ja vesimäärät on säädetty järjestelmässä oikein

Tähänkin tehtävään tarvitaan ammattilainen. Kun asia on kunnossa, sillä saavutetaan hyvin usein iso energiansäästö. 

– Verkostossa tarkistetaan, että ilma- ja vesivirrat on oikein säädetty, eli että ne ovat tasapainossa, Mäkinen kertoo.

– Tämä ei ole asia, joka olisi rikki tai ehjä, vaan ennemmin puhutaan siitä, että ilman ja veden virtaus etenee järjestelmässä siten, kuin lämmön siirtymisen tai ilmanvaihdon riittävyyden kannalta on laskettu tarpeelliseksi. 

Järjestelmän liikkuva virtaus on saattanut myös vuosien kuluessa muuttua, vaikka asetukset olisivat alun perin olleet oikein.

– Joku on saattanut käydä säätämässä venttiilejä, virtaustiet menevät tukkoon ja niin edelleen. Kun kymmenen vuotta kuluu, säädöt eivät välttämättä enää ole oikein.

3. Säädä ilmanvaihto ja lämmitys henkilömäärän mukaan 

Yrityksen toimitilojen lämmityksen ja ilmanvaihdon suhteen on järkevää suunnitella, milloin niitä tarvitaan täydellä teholla, ja milloin ne voivat pyöriä vähemmällä volyymilla. 

– Kaikissa nykyaikaisissa järjestelmissä on jonkinlainen mahdollisuus toteuttaa kello-ohjaus. Kiinteistönhoitajan avustuksella voi itse vaikuttaa siihen, milloin järjestelmät ovat käynnissä täydellä teholla, Mäkinen sanoo.

Jos tiloja ei käytetä esimerkiksi öisin tai viikonloppuisin, ilmanvaihto ja lämmitys voivat toimia normaalia pienemmällä teholla.

– Silloin kun rakennuksessa on ihmisiä, ilmanvaihdon määrä on tietenkin mitoitettava oikein. Kun ihmisiä ei ole paikalla, riittää, että rakenteet pysyvät kunnossa. Se on huomattavasti pienempi määrä ilmanvaihtoa, kuin mitä ihminen tarvitsee. Sama pätee lämmitykseen. 

4. Laske työskentelylämpötilaa

Mäkinen näkee, että lämpötilan laskeminen on viimeinen keino säästää energiaa. Usein työtilan lämpöön ei tarvitse koskea, kun ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmät saadaan kuntoon.

– Voidaan toki pohtia, pärjäisivätkö työntekijät paria astetta viileämmässä, varsinkin, jos he liikkuvat paljon työssään.

Kaisu Puranen
Avaa pop-up -ikkuna