YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Yrittäjä on kotiseutuunsa sitoutunut ja kokonaiskuvan ymmärtävä ehdokas – Yrittäjien vaaliohjelmissa korostuu paikallinen elinvoima ja turvallinen palvelujen saatavuus

-Yrittäjien toivoma monituottajamalli varmistaisi laadukkaat, joustavat ja turvalliset palvelut. Samalla asiakasta palvelisi yhä useammin tutut paikalliset kasvot, kuvailee jyväskyläläinen hyvinvointialan yrittäjä Päivi Leminen.

Päätöksentekijöiltä odotetaan pelikentän hahmotusta niin, että ymmärretään kuntien ja hyvinvointialueiden perustehtävät. Päättäjien tulee tuntea paikallisen päätöksenteon mekanismit ja myös miten niitä säädellään.

-Tavoitteena on tuottaa vakaita ja turvallisia palveluja käyttäjille, ja löytää niihin uusia ketteriä muotoja ja kanavia, Jyvässeudun Yrittäjien puheenjohtajanakin tunnettu Päivi Leminen toivoo.

Palvelurakenteen uudistus on tuottanut yrittäjille paljon päänvaivaa.

-Aikaisemmin alueella tehty sotepalvelujen kehitystyö ja yhteistyö eri toimijoiden kesken tuntuu menneen hukkaan, kun hyvinvointialue realisoitui hallintohimmelinä, jossa niin työntekijää kuin yrittäjääkin vaivaa epävarmuus. Hyvinvointialueen kulurakenne on myös kaikkea muuta kuin läpinäkyvä.

-Tällä hetkellä vaikuttaa myös siltä, että vain ostopalvelun hinta ratkaisee kovien säästöpaineiden alla. Hyvinvointialueen hankinnoissa tehdään nyt kestämättömiä ja vähemmän vastuullisia hankintapäätöksiä, moni pieni palveluntuottaja ei pysty alas painetuilla hinnoilla palveluaan tuottamaan ja on vaarassa joutua lopettamaan tai ajautua konkurssiin, Leminen kuvailee pienyrittäjän arkea.

Monituottajamallista turvaa palveluiden tuottamiseen

Yrittäjien kannattama kustannustehokas monituottajamalli luo elinvoimaa kuntiin, ja paikallisten tarpeiden tunnistaminen tuo tekemiseen joustoa, laatua ja turvallisuutta. Yksityisen ja julkisen sektorin tuottajien yhdessä toteuttamassa mallissa myös palvelutarpeiden muutoksiin pystyttäisiin reagoimaan joustavammin ja nopeammin.

-Monituottajamallissa palveluita myös kehitettäisiin yhdessä yksityisen ja julkisen sektorin kesken. Inhimillinen kulma on se, että palvelussa näkyy asiakkaalle esimerkiksi paikallisen kotihoitoyrittäjän tutut kasvot, parhaimmassa tapauksessa ihan se oman kylän ihminen, Leminen muistuttaa.

Tiedossa on, että pk-yrittäjän tuottama palvelu on kustannustehokasta ja läpinäkyvää, kulut tunnetaan ja kevyen organisaation yleiskustannukset jäävät huomattavasti pienemmiksi hyvinvointialueen toimintaan verrattuna.

Paikallisten yrittäjien käyttäminen lisää elinvoiman lisäksi myös huoltovarmuutta. Mikään organisaatio ei ole tässä maailman tilanteessa turvassa toimintahäiriöön tai -katkokseen johtavilta moninaisilta riskeiltä ja uhkilta.
-Hankintojen hajauttaminen turvaa esimerkiksi hoivapalvelujen saamista, lisäksi omat riskinsä tunnistava yrittäjä on arvokas ja haluttu kumppani palveluketjussa, Leminen korostaa.

Yrittäjät luovat kuntiin elinvoimaa

Lemisen mukaan yrittäjä on erityisen varteenotettava kuntavaaliehdokas, koska hän usein yrittää, elää ja asuu samalla paikkakunnalla. Tästä vahvasta kuntalaisuudesta syntyy hyvä perstuntuma siitä, mikä kunnassa toimii ja mikä mahdollisesti ontuu.

-Talouden ja palvelurakenteen tuntevalla yrittäjällä on todennäköisesti heti realistisia kehitysehdotuksia takataskussaan.

Sanotaan, että ilman yrityksiä ei ole kuntaa. Yrittäjien puuttuessa kyliltä loppuvat palvelut. Omalla kotipaikkakunnallaan yrittävä on aina oman kunnan puolella ja rakentamassa yhteistä elinvoimaa ja hyvinvointia.

-Yrittäjää kannattaa kuunnella, koska yrittäjän ajatus on elinvoimassa ja toimintaedellytysten parantamisessa. Parhaimmillaan yrittäjä houkuttelee muitakin yrittäjiä sijoittumaan alueelle ja kasvun myötä syntyy työpaikkoja, ja sen myötä kukoistavat myös asukkaat, perheet ja koulut, Leminen maalailee.

Yrittäjäjärjestön toiveena on, että kuntien tuottamat palvelut saadaan kustannustehokkaiksi ja läpinäkyviksi yhteisellä sparrauksella. Yritysvaikutusten arviointi pitäisi olla sisäänkirjoitettuna kaikkeen tekemiseen ja olla mukana kaikessa päätöksenteossa ja hankinnoissa.

-Käytäntöjä pitäisi miettiä yhdessä yrittäjien kanssa jo valmisteluvaiheessa, ja tuttuja toimintatapoja on ehkä jopa syytä kyseenalaistaa. Yrittäjämyönteisellä asenteella ja yrityspalveluilla pyritään muun muassa sujuvoittamaan lupaprosesseja. Eihän alkutalvesta terassilupaa hakeva ravintoloitsija voi odottaa päätöstä kesään tai syksyyn, vaan luvan pitäisi hoitua nopeasti ja sujuvasti yhden luukun periaatteella, Leminen heittää esimerkin.

Suomen Yrittäjien vaalikampanjan mukaan yrittäjä osaa ajatella toisin ja esteisiin keskittymisen sijaan hakee aina ratkaisuja. Myös Leminen arvottaa ehdokkaaksi lähtevät yrittäjäkollegansa korkealle.

-Kyllä yrittäjäehdokkaan vahvuus on laaja 360-näkemys sekä ketterä ajattelu ja toiminta. Yrittäjä on päätöksentekokykyinen ja rohkeasti eteenpäin ajatteleva. Yrittäjän vahvuus on ehdottomasti muutoskyvykkyys ja luovimiskyky, on kyky tehdä asioita toisin.

Leminen patistaa kaikkia vaaliuurnille, koska juuri nyt on vaikuttamisen paikka.

-Vaalien jälkeen sitten turhat pulinat pois ja keskitytään tekemään yhteistyötä valittujen päättäjien kanssa.

Suomen Yrittäjien vaaliohjelmat ja ehdokasgalleria