YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Esa Karsia kiinnostavat uudet, erilaiset maut, ja hän päätti antaa sen näkyä myös yrityksessään Vanhankaupungin Suklaassa.
26.9.2024 klo 13:43
Uutinen

Yrittäjä opiskeli suklaan salat koronavuosina – Nyt puodissa on tarjolla yli 50 erilaista konvehtia ja levyä itse jauhetuista suklaista

Vanhankaupungin Suklaan omistaja Esa Karsi on itseoppinut suklaantekijä, joka luottaa tuotteisiinsa. – Jos ihmisille maistuu, he kyllä tulevat ostamaan lisää ja kertovat kavereillekin.

Alkuvuonna 2020 helsinkiläinen Esa Karsi mietti itselleen uutta työtä. Hän oli työskennellyt talouden parissa useamman vuoden.

– Totesin, että nyt olisi ehkä paikka keksiä jotain muuta.

Ruoka oli ollut ekonomitaustaiselle Karsille aina rakas harrastus, ja hän piti leipomisesta sekä kokkailusta. Karsi oli kirjoitellut kännykkäänsä joitakin yritysideoita, myös ruokaan liittyviä. 

Edellisinä jouluina hän oli yrittänyt tehdä itse suklaata lahjoiksi, mutta todennut, että se oli ”tautisen vaikeaa”. Silti suklaan tekeminen jotenkin kiehtoi häntä, myös käytännön syistä. Se olisi säilyvämpää kuin esimerkiksi jäätelö eikä niin sesonkiluontoista.

Oli korona-aika, eikä tekemistä juuri ollut neljän seinän ulkopuolella. Niinpä Karsi alkoi treenata suklaan tekemistä tosissaan. Hän luki kirjoja ja etsi tietoa netistä.

– Ensimmäisen vuoden ajan kotona oli suklaatehdas, mutta se ei ollut mikään pitkäkestoinen ratkaisu. Puolen vuoden kuluessa piti alkaa miettiä, mistä löytyisi oikea toimitila.

– En ollut koskaan ollut elintarvikealalla, joten minulla ei ollut alkuun mitään hajua, mitä elintarviketilalta vaaditaan. 

Karsi perusti yrityksen kesällä 2020, otti selvää eri pykälistä, etsi tovin sopivaa tilaa ja löysi nykyisen toimitilan Helsingin Kalliosta toukokuussa 2021.

Reseptillä on iso merkitys

Kolmen vuoden aikana Vanhankaupungin Suklaan liikevaihto on kivunnut hieman yli sataantuhanteen euroon. Suklaan ystävät ovat siis löytäneet Karsin tuotteet.

Karsin yrityksen toimintaperiaate on alusta alkaen ollut tarjota erilaisia suklaamakuja laajalla skaalalla. Häntä itseään kiinnostavat uudet, erilaiset maut, ja hän päätti antaa sen näkyä myös yrityksessään. Tarjolla on muun muassa 20–25 eri konvehtimakua, joiden joukossa on erikoisempiakin yhdistelmiä, kuten savustettu tee, kaakaohedelmä, lakritsi ja katajanmarja. Suunnilleen saman verran löytyy erilaisia levymakuja.

Vanhankaupungin Suklaan erikoisuus on, että Karsi tekee itse myös suklaamassat, josta konvehdit, levyt ja muut herkut tehdään. Yleensä suklaatuotteiden tekijöiden raaka-aine on isojen yhtiöiden valmiit suklaanapit. Vanhankaupungin Suklaassa raaka-aine taas on kaakao, jota Karsi hankkii Hollannista pieniltä kaakaovälittäjiltä ja jauhaa suklaiksi. 

Jauhamisvaiheessa myllyyn laitetaan kaikki ainekset, kuten kaakao ja sokeri. Mylly jauhaa aineksia pari, kolmekin päivää. Kun massa on riittävän tasaista, sen voi varastoida tai käyttää heti eri tuotteissa. 

– Resepteillä on äärimmäisen iso merkitys suklaassa. Reseptit voi tehdä halvalla, kuten markettisuklaassa tavataan tehdä eli maksimoidaan sokerin määrä ja minimoidaan kaakaon määrä. 

Karsi puolestaan käyttää suklaissa huomattavasti enemmän kaakaota.

– Hintaa tietysti tulee, mutta laatu on paljon tavallista korkeampi. Silloin suklaassa on muitakin makuja kuin vain makeutta.

Tuotteet puhuvat puolestaan

Karsi sanoo vierastavansa yrityksensä ja tuotteidensa mainostamista. Hän luottaa tuotteisiinsa ja siihen, että ne puhuvat puolestaan.

– En ole mikään myynti-ihminen. Lähtökohtani onkin, että kun saan itse päättää miten teen, haluan tehdä tuotteista niin hyviä kuin ikinä osaan. Jos ihmisille maistuu, he kyllä tulevat ostamaan lisää ja kertovat kavereillekin.

Nyt Karsia työllistää tuleva joulusesonki. Yrityksen marras-joulukuun myynti on yli puolet koko vuoden myynnistä. Karsi on tehnyt joulua varten suklaamassoja pitkin kesää, ja loppuvuotta kohti hän tekee yhä enemmän itse tuotteita kuten suklaalevyjä ja konvehteja.

Karsi tekee yrityksessään kaiken itse kirjanpidosta markkinoinnin kautta konvehtien koristeisiin, ja niin on hänen mielestään hyvä.

– Tykkään, kun kaikki on omissa käsissä. On myös mukavaa, kun eri tehtävien kautta tulee tosi paljon vaihtelua. Joskus voi keskittyä uuden tekemiseen, joskus vanhojen tuotteiden tuotantoon.

Pullan maku konvehtiin

Eri suklaa- ja konvehtimauista Karsi muistaa erityisesti kardemummapullamaun tekoprosessin. Kymmenisen vuotta sitten hän myi läppärinsä Tori.fi:ssä aloittelevalle kahvilayrittäjälle, joka tarvitsi konetta kahvilassaan. 

– Meni vuosia, ja perustin suklaafirman. Nopeasti tuli mieleen, että olisi kiva saada pullan maku myös suklaaseen.

Karsi muisti Kahvila Päijänteen nimen ja kyseli yhteistyön mahdollisuuksista. Kahvilayrittäjäkin innostui ajatuksesta. 

– Hän leipoo erittäin hyvää kardemummapullaa. Kaikki pullat eivät aina kuitenkaan mene päivän aikana, ja niinpä ylimääräiset kuivataan. Kuivana voin jauhaa pullan hienoksi ja käyttää kardemummapullakonvehdin täytteissä.

Tänä vuonna tarjolle on tullut myös pullamaitosuklaata ja -jäätelöä. Kahvila Päijänteessä myydään kesäisin pullajäätelöpuikkoja ja jouluisin pullakonvehteja.

Vanhankaupungin Suklaalla on tulevaisuudessa edessään laajeneminen toimivampiin tuotantotiloihin, jolloin myös apukäsien palkkaaminen tulee ajankohtaiseksi. 

– Noin muuten pyrin siihen, että jatkan laadukkaiden, erilaisten suklaiden tarjoamista niille, jotka niistä ovat kiinnostuneet. 

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Kaisu Puranen