YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Yrittäjä, pian saatat saada soiton ammatillisesta oppilaitoksesta: ”Älä sano heti ei”
Ammatilliseen koulutukseen on tulossa merkittäviä uudistuksia ensi vuoden alusta alkaen. Yksi niistä liittyy osaamiseen todistamiseen.
Ammatillisen koulutuksen ensi vuoden alussa voimaan astuva muutos on merkittävin sitten vuoden 1994 näyttötutkintojärjestelmäuudistuksen. Eduskunta hyväksyi kesäkuussa uuden ammatillisen koulutuksen lainsäädännön, joka astuu voimaan 1. tammikuuta.
Jatkossa kaikki ammatillisen koulutuksen opiskelijat todistavat osaamisensa näytöillä, jotka suoritetaan työpaikoilla käytännön työtehtävissä. Opettaja ja työelämän edustaja arvioivat osaamisen yhdessä. Näyttötutkinnot ovat tällä hetkellä osa järjestelmää, mutta jatkossa käytäntö laajenee myös nuorten ammatilliseen peruskoulutukseen.
– Uudistuksen jälkeen vuosittaisten näyttöjen määrä nousee kymmenillä tuhansilla. Tämä tarkoittaa, että koulutuksen järjestäjät tulevat pyytämään yhä enemmän apua yrityksiltä näyttöjen tekemiseen, Suomen Yrittäjien koulutusasioista vastaava johtaja Veli-Matti Lamppu sanoo.
Luo suhteita, yritys voi hyötyä
Näytöissä on oppilaan ohella mukana sekä työnantajan tai työntekijöiden että koulutuksen edustaja. Lampun mukaan haasteena jatkossa on se, miten joustavasti koulutuksen järjestäjät pystyvät toteuttamaan näytöt yhdessä yritysten kanssa.
– Meillä on valtava määrä osaavia yrityksiä, mutta läheskään kaikki niistä eivät ole olleet mukana näyttöjärjestelmässä. Koulutusuudistus on haaste enemmänkin koulutuksen järjestäjille, sillä heidän pitäisi nyt verkostoitua ja löytää sopivia yrityksiä.
Yrityksiä Lamppu kannustaa avoimeen suhtautumiseen.
– Kannattaa miettiä mitä sellaista osaamista yrityksellä on, mikä vastaa jonkin tutkinnon tai sen osan osaamista. Ettei sanottaisi heti ei, kun yhteydenotto tulee. Kannattaa ainakin keskustella asiasta.
Lampun mukaan yhteistyö oppilaitoksen kanssa voi helpottaa tunnistamaan oman yrityksen osaamisaukkoja. Yrittäjän kannattaa myös miettiä, mitä annettavaa koulutuksen järjestäjällä on yrityksille.
– Aina kannattaa luoda suhteita. Niistä voi olla hyötyä jatkossa osaavan työvoiman saamisessa.
Pauli Reinikainen