19.6.2024 klo 10:05
Uutinen

Yrittäjä sopeuttaa ja sopeutuu

Mitä itselle vuodesta 2024 on jäänyt mieleen juhannuksen kynnyksellä tätä kirjoittaessa? Alkuvuodesta puhuttiin, että korkotaso hellittää ja markkinat palautuvat pikkuhiljaa osaksi normaalia. Nyt ollaan tässä ja odotetaan, mitä tämän hetken tunnetuin ja korruption kyllästyttämä diktaattori keksii. Sodan uhka pitää markkinat varpaillaan ja suuntaa parempaan voi olla epäloogista odottaa ennen kuin sodan uhka varmasti poistuu. Parempi aika koittaa Suomelle ja Euroopalle, kunhan hetki vielä kestetään.

Arvonlisäveron nosto on asia, jota en olisi uskonut kokevani, Suomen korkea yritysverotus pitää pintansa vielä vahvemmin. Syyskuussa monelle kaupalle se vaatii lisätyötä. Toiset ovat sidottuja ketjujen yhteiseen Eurooppa-hinnoitteluun ja hintalappuihin. Tässä otetaan iskuja kunnolla vastaan. Valittaminen on pahasta, jos se tulee yrittäjän suusta.

Meidän perheemme toimii kahden pienen yrityksensä kautta vahvasti vähittäiskaupan saralla. Huomio kiinnittyy asiakkaiden ostokäyttäytymiseen. Ero on nähtävissä kivijalassa, ollaan sitten Lohjalla tai isoissa ja suosituissa ostoskeskuksissa. Vahva keskiluokka, joka käyttää kaupan palveluita ja jolla on ostovoimaa, on joutunut isojen asuntolainojen kanssa pistämään kulutusta kuriin. Se on ymmärrettävää, ja se näkyy.

Samalla pieniäkin ostoksia tehdään verkossa osamaksulla! Visan yhden kuukauden maksuaika ei kaikille riitä. Se näkyy ja tuntuu, kun kaikki asiakkaat ovat tärkeitä liikkeille. Kivijalkaliikkeissä käydään sovittamassa tuotteita ja ostetaan niitä verkosta osamaksulla, tämä trendi on kasvamassa myös meillä. Isoja vaatealan toimijoita keikkuu konkurssin partaalla. Nyt suositaan halpaketjujen tuotteita, vaikka ne eivät kestä pesua ja käyttöä lähellekään saman verran kuin peruslaadukkaat tuotteet/ merkit. Pelko ja tulevaisuuden epävarmuus syö isoa joukkoa kuluttajista.

Loppuunmyynnit sotkevat olemassa olevien liikkeiden elämää, esimerkki omasta kokemuksesta. Lohjalla oli yhden erikoisliikkeen loppuunmyynti tammikuun alusta maaliskuun loppuun. Se vaikutti meidän pieneen liikevaihtoomme, alkuvuoden ja kevään osalta 50 000 euron verran. Eikä sitä myyntiä saada hetkeen takaisin. Olen Lohjalla ollessani nähnyt kilpailijalta 7-8 loppuunmyyntiä. Osa todellisia, ja osa markkinoinnin helmiä.

Juhannuksena ei mietitä alv-korotuksia eikä myynnin laskuja. Korruptiokeisaria ei pääse pakoon edes juhannuksena, se vaatisi kohtuullisen paljon virvokkeita, eikä siihen voi tällä iällä enää sortua.

Vähän urheilua loppuun:
NHL-kannu menee Tampereelle ja EM-futiskannua nostaa Espanja!

Jari Parviainen 52 v.,
yrittäjyyttä 24 vuotta
hallituksen jäsen