YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Yrittäjä Taisto Salminen 75-vuotias
Taisto Salminen on lohkotilallisen poika Hauhon Miehoilasta. Salmisen vaari, Emil ”Eemeli” Salminen, asettui vaimonsa kanssa Maulan torppariksi Uudensillan torppaan vuonna 1914.
Taisto Salmisen isä, Viljo Salminen, oli mukana kunnallispolitiikassa pitkään, vuosina 1931–1968. Taisto Salminen toimi itse yhden kauden kunnanvaltuutettuna 1993–96. Sitä ennen hän istui yhden kaksivuotiskauden Hauhon kunnanhallituksessa. Valtuustotyöskentely ei yrittäjää innostanut, hän koki valtuuston kumileimasimeksi.
Jatkaja Uudensillan maatilalle
Taisto Salminen syntyi 1945 ja oli perheen ainoa lapsi. Pojasta kasvatettiin jatkajaa tilalle, mutta häntä kiinnostivat muut kuin karja-asiat. Aikuistuttuaan hän kyllä ryhtyi Uudensillan isännäksi, mutta kävi myös ansiotyössä muualla.
Taisto kävi kansanopiston puutyölinjan 1962–63. Vuonna 1968 Jaakko Ilonen palkkasi hänet Ilosen Puutyölle, missä Taisto työskenteli viitisen vuotta. Säännöllistä ansiota tarvittiin, sillä vuonna 1968 oli rinnalle löytynyt vaimo Marjatta ja vuonna 1969 syntyi tytär Satu. Samoihin aikoihin toteutettiin tilalla sukupolvenvaihdos ja lehmät saivat lähteä.
Nuoren perheen arki ei ollut helppoa. Marjatta työskenteli Hauhon Säästöpankissa, äitiysloma oli lyhyt ja kunnallista päivähoitoa ei ollut. Toinen lapsi, Ville, syntyi 1984.
Mökkivuokrauksen edelläkävijä
Tilalle lähdettiin pian etsimään uutta tuotantosuuntaa. Ensimmäinen vuokramökki nousi kylän muiden isäntien ihmetykseksi vuonna 1969. Seuraavien vuosien aikana rakennettiin 8 mökkiä lisää. Mökit olivat tarkoitettu vuosivuokralle.
– Täällä pidettiin ensin hullun touhuna rakentaa tämmöisiä koppeja kaupunkilaisille.
Mökkielämä oli yhteisöllistä. Salmiset viettivät vuokralaistensa kanssa niin mökkikauden alkajaisia ja päättäjäisiä kuin juhannusta ja syntymäpäiviäkin. Pisimmät vuokrasuhteet ovat kestäneet 35 vuotta.
Eräs mökinvuokraaja oli puualan yrittäjä ja hän kehotti Taistoa laittamaan oman verstaan ja lupasi alihankintatöitä. Taisto innostui asiasta ja tyhjilleen jääneeseen navettaan rakennettiin keskuslämmitys ja siitä tuli puutyöverstas viiden vuoden ajaksi.
1990-luvun alussa Salminen arveli, että pienten maatilojen aika alkaa olla ohi. Taisto Salminen saattoi keskittyä puualan yrityksensä kehittämiseen.
Työtä yrittäjyyden puolesta
Mielekästä tekemistä Hauhon elinvoimaisuuden hyväksi Taisto Salminen löysi Hauhon Yrittäjien toiminnasta. Hän toimi Hauhon Yrittäjien hallituksessa kymmenen vuoden ajan, josta 4 vuotta puheenjohtajana ja Kanta-Hämeen Yrittäjien, hallituksen jäsenenä 1987–1990. Hän on myös aina ollut ahkera yrittäjyyskoulutuksen puolestapuhuja.
Salmisen puheenjohtajakaudella käynnistettiin Hauhon, Lammin ja Tuuloksen yhteinen Valtatie 12 -hanke. Sen avulla valmistuivat alueen yhteiset elinkeinojen kehittämistavoitteet ja alkoi elinkeinotoiminnan vireyttäminen.
Näkyvin hankkeen tapahtuma oli Valtatie 12 -messut. Sittemmin kolmen kunnan yhteisten messujen järjestäminen yritysten ja yhdistysten toiminnan esittelyestradina hiipui uusien toimijoiden puutteeseen.
– Talkoohenki on nykyisin hiipunut, Taisto Salminen harmittelee.
Sukupolvenvaihdos toteutettiin ajoissa
Taisto Salmisen yrittäjänuraa kuvaavat toiminnallisuus ja päätöksenteon nopeus.
– On tullut oltua oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Olen saanut elää värikästä elämää. Olen tyytyväinen, kun on edelleen katto päällä ja ruokaa pöydässä, hän arvioi yrittäjäuraansa.
Ville Salmisen tultua täysi-ikäiseksi Salmisen Puutyöllä aloitettiin suunnitelmallinen sukupolvenvaihdos. Taisto Salminen ei kokenut luopumisen tuskaa. Isän ja pojan välit ovat säilyneet hyvinä. Isä ei tyrkytä apuaan.
– Kysyä saa, mutta on eri asia vastaanko ja miten. Koetan olla puuttumatta asioihin. Taisto naurahtaa.
Sukupolvenvaihdoksessa Satu otti hoitoonsa mökkivuokraustoiminnan ja Ville asettui puutyötehtaan johtoon. Tietopohjaa yrityksen johtamiseen Ville hankki suorittamalla Seinäjoen ammattikorkeakoulun yrittäjyyslinjan.
Stressin helpotettua petti terveys
Aivan helpolla Taiston yritystoiminnasta luopuminen ei käynyt. Vuosien stressin lauettua terveys romahti. Hän selvisi pitkästä sairaala- ja kuntoutusjaksosta ja kertoo olevansa nyt hyvässä kunnossa ja elelee omassa taloudessaan Uudensillan tilalla. Marjatta-vaimo asuu nykyisin palvelutalossa Hauhon kirkonkylässä.
Sairauden myötä Taisto menetti ajokorttinsa, mikä oli seuralliselle sivukylällä asuvalle miehelle kova paikka. Onneksi ajoneuvoksi keksittiin katettu kolmipyöräinen sähkömopo.
Kokeneen konkarin terveiset
Salmisen Puutyössä on kokemuksen myötä ymmärretty, että pienen yrityksen parhaimmat edellytykset pärjätä on erikoistua. 1990-luvun lamasta yrityksen pelasti Neuvostoliiton hajoaminen. Baltiaan rakennettaville uusille raja-asemille vietiin suuret määrät liukuikkunoita. Maatilarakentaminen tuli kuvioihin vahvasti 2000-luvun alussa. Ikkunatuotteet olivat valtakunnallisesti myynnissä muun muassa Agrimarketien valikoimissa.
Tänä päivänä 45-vuotias perheyritys työllistää 8 työntekijää ja on erikoistunut savunpoistoikkunoiden ja sisäikkunoiden valmistamiseen. Taisto Salminen on mukana edelleen osakeyhtiön hallituksessa.
Yrittäjäkonkarin viesti nuoremmalle kaartille on selvä.
– Seuratkaa aikaanne, mutta älkää tehkö päättömiä investointeja. Investoinnit tulee tehdä tarpeen mukaan, Taisto Salminen huomauttaa.
Merkkipäivänään Taisto kertoo olevansa matkoilla mopoautollaan, eikä pidä pannua kuumana.