Timo Kunnari, 84, herää rengastöihin vaikka keskellä yötä
Rengasrikot ovat Timo Kunnarille tuttuja. Yrittäjän mukaan niistä ilmoitetaan lähes päivittäin. Kuvituskuva. Kuva: Getty Images
31.7.2024 klo 13:59
Uutinen

Yrittäjä Timo Kunnari, 84, herää rengastöihin vaikka keskellä yötä – ”Puhelinnumero on ulko-ovessa”

Vuonna 1974 aloittanut yrittäjä on ollut eläkkeellä parikymmentä vuotta, mutta töiden lopettaminen ei ole vielä näköpiirissä.

Timo Kunnari, 84, on tuttuun tapaan aloittanut työpäivänsä aikaisin. Työmatka on lyhyt, sillä yrittäjäpariskunta asuu autotarvikeliikkeensä yläkerrassa.

Kunnari pyörittää vaimonsa kanssa vuonna 1974 perustettua Sallan auto ja tarvike -liikettä, joka myy varaosien ohella myös renkaita ja tekee erilaisia huoltoja.

Rengassesongin aikana Timo Kunnari saattaa olla töissä jo pian kuuden jälkeen.

– Töihin menevillä ihmisillä on usein tarve tulla aikaisin. Talvisin tarvitaan etenkin pakkasnestettä, yrittäjä tietää.

Timo Kunnari.

Yli 80 vuoden iästään huolimatta Kunnari tekee edelleen huoltoja, muun muassa laakereiden vaihtoja, öljynvaihtoja ja jarruremontteja. Yrittäjäeläkettä hän on nostanut jo parikymmentä vuotta.

– Käytännön työt onnistuvat vielä. Olisiko jaksamisen salaisuus se, että lähdin 13 vuoden iässä pöllin tekoon. Sieltä asti on töitä tehty. En tupakoi ja välillä olin raivoraitiskin. Nykyään tiedän kyllä, miltä konjakki maistuu, yrittäjä sanailee.

Rengastöitä aamuyöllä

Jokin aika sitten Timo Kunnari ehti jo lopettaa rengasmyynnin, kun paikallinen huoltoasema tuli samoilla apajille. Pian kävi ilmi, ettei huoltoasema pystynytkään palvelemaan asiakkaita riittävällä valikoimalla. Nyt Kunnarilla on taas varastossaan 400 rengasta.

Varaosaliikkeen ovessa on yrittäjän numero. Sille on välillä käyttöä, jos rengasrikko sattuu liikkeen varsinaisten aukioloaikojen ulkopuolella.

– Olen luvannut, että saa häiritä. Jos esimerkiksi turistilla on rengasrikko, minulle saa aina soittaa. Paikkakuntalaisetkin tietävät, että koska vaan voi olla yhteydessä.

Rengasrikot ovat Sallan alueella yleisiä. Kunnarin mukaan niitä tulee lähes päivittäin.

– Kalliosta louhittu sepeli menee herkästi renkaan läpi ja silloin se on entinen. Nykyautoissa ei ole enää vararengasta eikä tunkkia. Joissain autoissa on paikkauspullo, mutta jos rengas menee pahasti rikki niin sillä ei tee mitään.

Pari kertaa yrittäjä on herätetty rengashommiin keskellä yötä.

– Erään kerran korjasin rengas puoli kolmelta aamuyöllä. Asiakkaat ovat siinä vaiheessa tyytyväisiä ja kiittävät kyllä palvelusta. Metsämiehille on tärkeää, että he pääsevät aamulla jatkamaan touhuja, Kunnari kertoo.

Jatkaja tiedossa

Kerroimme äskettäin Parikkalassa toimivasta yrittäjäpariskunnasta, joka yrittää löytää ostajaa 6-tien varressa toimivalle huoltokorjaamolle, tuloksetta. Saman ongelman kanssa painivat monet syrjäseudulla toimivat ikääntyneet yrittäjät.

Kunnarin yritys ei ole ollut myynnissä ja tilanne on siinä mielessä hyvä, että jälkipolvesta todennäköisesti löytyy jatkaja.

– Poika tai tyttö jatkaa. Katsotaan nyt, miten oma terveyteni kestää. En oikein osaa jäädä vapaalle, kun olen koko ikäni tehnyt töitä. Moni sanoo, että missä sitä sitten käydään jos meidän liikkeemme lopettaa. Olen vastannut, että eiköhän tätä jatkossakin joku pyöritä.

Vastapainoa työnteolle tarjoaa oma erämaamökki, jossa Kunnarin pariskunta rauhoittuu marjanpoiminnan ja kalastuksen parissa.

– Osaavat ne asiakkaat soittaa sinnekin, Timo Kunnari naurahtaa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen