YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Yrittäjä, tunnetko tuottajavastuun? – Lakimuutos voi velvoittaa pienetkin yritykset tuottajavastuun piiriin
Yrityksiä, joiden liikevaihto on yli miljoona euroa, koskee lain mukaan tuottajavastuu pakkausten jätehuollosta.
Lakisääteinen tuottajavastuu on monille yrittäjille vieras ja siihen liittyy myös väärinkäsityksiä.
– Monet luulevat, että tuottajavastuun hoitaminen on vapaaehtoista. Osa ajattelee, että kun hoitaa yrityksen oman jätehuollon, tuottajavastuu on hoidettu, Pirkanmaan Ely-keskuksen ylitarkastaja Tuomo Aunola sanoo.
Mistä siis on kyse? Valtakunnallisena viranomaisena toimivan Pirkanmaan Ely-keskuksen sivuilla kerrotaan, että tuottajavastuu tarkoittaa tuotteiden valmistajien ja maahantuojien velvollisuutta järjestää tuotteiden jätehuolto kustannuksellaan, kun tuotteet poistetaan käytöstä. Vastuun laiminlyömisestä voi seurata laiminlyöntimaksu.
Tuottaja vastuu koskee akkuja ja paristoja, pakkauksia, keräyspaperia, ajoneuvoja, renkaita sekä sähkö- ja elektroniikkalaitteita.
Käytännössä pakkausten tuottajavastuu koskee siis kaikkia leipurista teollisuuskoneiden valmistajaan, jotka pakkaavat tai pakkauttavat tuotteitaan tai maahantuovat Suomeen pakattuja tuotteita.
Myös ulkomainen yritys tai sen sivuliike, joka on merkitty Suomen kaupparekisteriin, on tuottajavastuussa kun liikevaihtoraja ja muut kriteerit täyttyvät.
Lisätietoa löytyy Ympäristöhallinnon sivuilta, Rinkiin.fi-sivustolta ja Suomen Yrittäjien sivuilta jäsenille (vaatii kirjautumisen).
Tuottajayhteisö auttaa
Tähän asti pakkausten tuottajavastuu on koskenut yrityksiä, joiden liikevaihto on vähintään miljoona euroa. Nyt suunnitteilla on lakimuutos, joka poistaisi tai alentaisi liikevaihtorajaa.
Vastuu jätehuollon hoitamisesta käytön jälkeen voi kuulostaa hankalalta. Joskus on käynyt niin, että yritys on hoitanut tuottajavastuun esimerkiksi ajoneuvojen kierrätyksen osalta, mutta ei ole huomannut, että tuottajavastuu pitäisi hoitaa erikseen myös akkujen ja renkaiden osalta.
Tuottajavastuun hoitamista varten on perustettu teollisuuden ja kaupan alan yritysten yhteisiä tuottajayhteisöjä. Pakkausten tuottajavastuuta hoitaa viis materiaalikohtaista tuottajayhteisöä ja palveluyhtiö Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy.
– Tuottajayhteisön sopimuksella tuottajavastuu siirtyy yritykseltä yhteisön hoidettavaksi. Toinen mahdollinen tapa on hakea Pirkanmaan Ely-keskukselta hyväksyntä suoraan rekisteriin, mutta käytännössä tämä tapa sopii harvalle. Pakkausten osalta kuluttajatuotteissa se ei onnistu ollenkaan, Aunola sanoo.
Yrittäjä voi kuitenkin hoitaa kaikkien pakkausmateriaalien tuottajavastuun tekemällä yhden sopimuksen Rinkiin.
– Sopimuksen tehneen yrityksen ei tarvitse tuntea lainsäädännön yksityiskohtia. Riittää, että yritys raportoi Ringille vuosittain edellisenä vuotena käyttämänsä pakkausmäärät ja maksaa niihin perustuvat tuottajayhteisöjen kierrätysmaksut sekä Ringin asiakasmaksun, Ringin asiakaspalvelupäällikkö Maija Peltola kertoo.
Yksin ei selviä
Käytännössä yrittäjä hoitaa tuottajavastuunsa rahalla. Rinki kerää asiakkailtaan asiakasmaksun, joka pohjautuu pakkausmääriin. Lisäksi asiakas maksaa kierrätysmaksun, jossa hinnasto määräytyy materiaalin mukaan tonnien tarkkuudella. Lopullinen kustannus määräytyy pakkauksen määrän ja materiaalin mukaan.
Aunolan mukaan joskus on ollut tilanteita, joissa yrittäjät ovat kokeneet tuottajayhteisöön liittymisen pakkojäsenyytenä Suomen Pakkauskierrätys Rinkiin eli entiseen Pakkausalan Ympäristörekisteri PYR:iin.
– On huomattava, että yritykset ovat itse perustaneet tuottajayhteisöt hoitamaan velvollisuudet jäsentensä puolesta, eivätkä ne tavoittele voittoa, Aunola toteaa.
Peltola muistuttaa, että yksittäisen yrityksen on mahdotonta hoitaa velvoitetta yksin. Rinki huolehtii muun muassa siitä, että kuluttajille suunnatut ekopisteet täyttävät lainsäädännön vaatimukset keräyspisteiden lukumäärän ja sijainnin suhteen sekä lainsäädännön edellyttämät kierrätystavoitteet.
Ringin toimitusjohtaja Juha-Heikki Tanskanen toteaa, että mikäli jätelainsäädäntöä muutetaan niin, että myös alle miljoonan euron liikevaihdon yritykset tulevat pakkausten tuottajavastuun piiriin, tuottajavastuullisten yritysten lukumäärä kasvaa merkittävästi. Tällä hetkellä Rinkiin on liittynyt 4 500 yritystä.
– Lainsäädännön muuttuessa Rinki pyrkii tekemään tuottajavastuun hoitamisen pienille yrityksille mahdollisimman helpoksi.
Yritykselle valaisevaa
Finlaysonin liikevaihto vuonna 2017 oli 36,3 miljoonaa euroa, eli yritys on ollut pitkään tuottajavastuun piirissä.
Yrityksen vastuullisuuspäällikkö Elli Ojala myöntää, että materiaalien raportoiminen Ringille kerran vuodessa on työlästä, mutta se on yritykselle myös työkalu.
– Vuoden aikana voi olla monia muutoksia, joten raportointivaiheessa tietojen kaiveleminen ja löytäminen vie aikaa. Meille se on kuitenkin tärkeää, sillä Finlayson on päättänyt vähentää pakkausmateriaaleja, etenkin muovia. On silmiä avaavaa, kuinka paljon muovia kuluu ja kuinka pienillä muutoksilla sen määrää voi vähentää. Vähentäminen vaikuttaa maksuihin, eli se on taloudellisesti tärkeää, Ojala summaa.
Finlayson on poistanut muovikassit myymälöistä, ja syksystä lähtien vuodetekstiilit pakataan muovittomiin pakkauksiin. Se on jo iso säästö.
Finlaysonin pakkausmateriaalit eivät ole hankalimmasta päästä. Tekstiilejä pakataan muovisiin kuluttajapakkauksiin, kartonkiin ja aaltopahviin kuljetuksen ajaksi ja suuremmat pakkaukset liikkuvat puulavojen päällä. Kehitteillä on myös tekstiilin erilliskeräys vuoteen 2025 mennessä.
Maija Peltola muistuttaa, että yritys voi hyödytää tuottajavastuun hoitamista myös viestinnässä. Useille yrityksille on tärkeä kertoa asiakkaille arvoistaan ja vastuunsa kantamisesta.
– Sopimuksen tehnyt yritys saa meiltä Rinki-todistuksen ja voi käyttää Rinki-merkkiä kertomassa, että velvoitteet on hoidettu, Peltola sanoo.