YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

15.6.2021 klo 14:19
Uutinen

Yrittäjä tyrmää valmistuvan soten: “Rakennetaan vain himmeleitä eikä mietitä hoitoon pääsyä”

Alan yrittäjä on pettynyt eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan sote-päätöksiin. Suomen Yrittäjien mielestä ihmisten hoitoon pääsy heikkenee.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan Markus Lohen (kesk) johtama eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta julkisti tiistaina muutosehdotuksensa hallituksen sote-esitykseen.

Tilaisuudessa vallitsi voimakas näkemysristiriita hallituksen ja opposition edustajien kesken.

– Sote-uudistuksen tavoitteita olivat nopeampi hoitoonpääsy, kustannusten hillintä ja yhdenvertaiset palvelut. Ne eivät tällä ratkaisulla toteudu, Vääksyn Lääkärikeskuksen yrittäjä Tiina Wangel kommentoi tuoreeltaan.

Hän on pettynyt valiokunnan toimintaan.

– Nyt tuntuu, että keskitytään vain hallinnollisiin ja rakenteellisiin uudistuksiin. Rakennetaan himmeleitä eikä keskitytä siihen, että ihminen pääsisi nopeammin hoitoon. Päätökset vaikuttavat ennen kaikkea poliittisilta. Toivon, että oikeita ratkaisuja saadaan aikaan jatkossa kun asian ydintä aletaan muokata.

Wangel vaatii, että palvelusetelit pitää ehdottomasti ottaa käyttöön.

– Kaikkien alan osaajien ammattitaito tulisi hyödyntää kansalaisten parhaaksi. On puhuttu, että sotessa julkisilla tulee olla riittävä oma tuotanto, mutta sitä ei ole määritelty mitenkään.

Yrittäjät: Iso pettymys

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kuvaa päivää synkäksi monille sote-alan yrityksille.

– Aurinko on tumman pilven peitossa yrityksille julkisen sote-sektorin arvoketjussa. Hallituspuolueista lupailtiin julkisuudessakin, että esitys muuttuu eduskunnassa yrittäjäystävällisemmäksi. Näin ei juurikaan käynyt, mikä on meille iso pettymys, Pentikäinen arvioi sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöä.

Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujalan mukaan hyvinvointialueille jää iso vastuu monituottajamallin toteutuksesta, jos laki menee läpi.

– Ilman monituottajuutta hoitoon pääsy ja ihmisten valintaoikeus heikkenevät, Kujala kommentoi.

Monituottajamalli tarkoittaa sitä, että sosiaali- ja terveyspalveluita on tuottamassa julkisen sektorin lisäksi myös yrityksiä ja järjestöjä.

Yrittäjät esitti useaan otteeseen valmistelun aikana lakimuutoksia, joilla palveluita tuottaville olisi omistuspohjasta riippumatta turvattu tasapuoliset toimintaedellytykset. Esimerkiksi alihankintarajoituksiin olisi pitänyt puuttua ja palveluiden järjestäjä ja tuottaja eriyttää lailla velvoittavasti.

– Esittämiemme muutosten avulla olisi voitu parantaa alan yrittäjien edellytyksiä. Juuri mikään esityksistämme ei ole valiokunnan mietinnön perusteella etenemässä, Kujala sanoo.

”Riskinä vakuutusyhtiöiden sanelu”

Tiina Wangelia askarruttaa muun muassa se, mitä tapahtuu virkalääkärisuhteille.

– Jos jatkossa ei vaadita, että potilaan jatkohoitoon lähettävän henkilön pitää olla virkalääkäri, tilanne ei välttämättä muutu meidän kannaltamme mitenkään. Jos sen sijaan rajoitetaan sitä, kuka saa hoitaa potilaita, vaikutus voi olla isokin. Toisaalta meidän palveluidemme kysyntää voi lisätä se, jos lääkäriin on päästävä yhden päivän sisällä. Meillä yleislääkäripalveluita tarjotaan kuutena päivänä viikossa ja lisäksi on akuuttiaikoja, joiden ansiosta lääkäriin pääsee aina päivässä. Näin toimii yksityinen maaseudulla, Wangel jatkaa.

Riskinä on Wangelin mukaan se, että jatkossa ihmisten on otettava enemmän vakuutuksia. Silloin vakuutusyhtiöt saattavat sanella, kenen kanssa sopimuksia tehdään.

– Voi olla, etteivät ne halua tehdä yhteistyötä meidän kaltaisen pienen yrityksen kanssa. Veronmaksajien kukkaroon tämä kolahtaa, koska kansalaisilla on oltava varaa maksaa yksityisille. Tavoitehan oli, että julkiselle sektorille pääsee nopeammin hoitoon ilman jonotusta.

Lääkäripalveluyritykset ry:n toiminnanjohtaja ismo Partanen on niin ikään pettynyt tiistain uutisiin.

– Olisin toivonut, että valiokunta hallituksen esitystä muotoillessaan olisi tehnyt korjaukset, jotka oli mahdollista tehdä perustuslakivaliokunnan pohjalta muun muassa koskien alihankintojen rajaamista. Nyt rajataan turhaan sitä, miten yksityinen palvelunsa organisoi. Tärkeintähän on, että palvelut tuotetaan siinä ajassa kuin mitä tilaaja haluaa. Olemme pettyneitä ja surullisia. Sotea on valmisteltu 20 vuotta. Siitä olisi ollut mahdollisuudet tehdä kohtuullinen.

Eduskunnan on tarkoitus päättää sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksesta ensi viikolla.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi