YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Yrittäjä, ota tämä huomioon osakesäästämisessä
Yrittäjägallupin mukaan merkittävä osa yrittäjistä sijoittaa eläkepäiviä varten. Kuva: Getty Images
8.8.2024 klo 11:15
Uutinen

Yrittäjä, varaudutko eläkepäiviin osakesijoituksilla? Ekonomisti kertoo, mitä pörssien heilahduksista pitäisi ajatella: ”Olisi rohkea päätös”

Suomen Yrittäjien pääekonomisti ei kahvahda pientä määrää kryptovaluuttoja pitkäjänteisen sijoittajan salkussa.

Monen osakesäästäjän hermoja koeteltiin viime maanantaina, kun Japanista alkunsa saanut alamäki heijastui myös Helsingin pörssiin. Laskua kirjattiin useita prosenttiyksiköitä.

Osakemarkkinat ovat olleet alkuvuoden selvässä nosteessa, joten jonkinlaista korjausliikettä osattiin odottaa.

– Sekä Yhdysvalloissa että euroalueella korot ovat olleet odotettua korkeammalla odotettua pidempään. Taloudet ovat kestäneet korkotasoa paremmin kuin pelättiin, mutta kysymys kuuluu, kuinka pitkään, Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus kommentoi.

Toisin kuin Euroopassa, Yhdysvalloissa keskuspankki ei ole vielä laskenut ohjauskorkoaan. Taustalla on euroalueen heikompi talouskehitys ja pienemmät inflaatiopaineet.

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus. Valokuvaaja: Jetro Stavén

Brotherus näkee lähikuukausina riskin sille, että osakemarkkinoilla voidaan nähdä uusia korjausliikkeitä. Isoja kysymysmerkkejä liittyy etenkin Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

– Vaalien vaikutus ei ole yksiselitteinen. Donald Trumpin mahdolliseen valintaan liittyy riskien osalta myös mahdollisuuksia. Yksi sellainen on väläytys yritysverojen leikkauksesta, joka toteutuessaan tukisi osakemarkkinoita. Riskinä puolestaan on kauppasodan kiihtyminen.

Brotherus huomauttaa, että osakemarkkinoihin liittyy aina riskejä kuten yllättäviä taloustietoja, muutoksia korkonäkymissä tai poliittisia riskitekijöitä.

Brotherus näkee lähikuukausina riskin sille, että osakemarkkinoilla voidaan nähdä uusia korjausliikkeitä. Isoja kysymysmerkkejä liittyy etenkin Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

Yrittäjät sijoittavat vanhuudenturvaan

Suomen Yrittäjien alkuvuodesta julkaiseman Yrittäjägallupin mukaan 58 prosenttia yrittäjistä harjoittaa sijoitustoimintaa. Yrittäjät varautuvat sijoituksilla etenkin vanhuudenturvaan (80 prosenttia) ja yllättäviin menoihin (37 prosenttia). Sijoitustoimintaa harjoittavista yrityksistä 47 prosenttia sijoittaa ensisijaisesti osakkeiden eläketurvan takia.

Gallupin mukaan yrittäjät sijoittavat eniten osakerahastoihin ja suomalaisiin osakkeisiin (44 prosenttia). Suomalaisiin osakkeisiin sijoitetaan selvästi vähemmän kuin vielä muutama vuosi sitten.  

Juhana Brotheruksen mukaan nopeat osakemarkkinoiden liikkeet eivät ole oleellisia pitkäjänteisessä sijoittamisessa.

– Viime aikaiset tapahtumat markkinoilla alleviivaavat sitä tosiasiaa, että osakemarkkinoille sijoittaminen on pitkäjänteistä puuhaa. Yhteenkin päivään voi mahtua hyvinkin suuria heilahteluja suuntaan ja toiseen.

“Jos aikahorisontti on pari vuotta, osakemarkkinat eivät ole enää oikea kohde. Silloin pitää alkaa siirtää varoja turvallisempiin kohteisiin.”

Juhana Brotherus, Yrittäjät

Vinkkejä osakesäästäjälle

Jos osakesäästäjän tavoitteena on säästää eläkepäiville ja eläköityminen lähestyy, osakepainoa kannattaa Brotheruksen mukaan vähentää.

– Jos aikahorisontti on pari vuotta, osakemarkkinat eivät ole enää oikea kohde. Silloin pitää alkaa siirtää varoja turvallisempiin kohteisiin. Korkomarkkinoilla ei ole yhtä isoja heilahteluja, ekonomisti huomauttaa.

Jos sijoitushorisontti on pidempi, yli 10 vuotta, osakkeiden rajutkaan päiväkohtaiset laskut eivät ole merkittäviä.

– On hyvä muistaa, että vaikka alkuviikosta sukellettiin, pörssit ovat maailmalla edelleen selvästi korkeammalla kuin kuluvan vuoden alussa, ja Suomessakin hitusen korkeammalla. Kannattaa pitää kiinni omasta sijoitussuunnitelmasta.

Viime aikoina etenkin tekoäly- ja teknologiaosakkeet ovat nousseet vahvasti. Nämä osakkeet kärsivät eniten viime maanantaina laskumarkkinassa.

– Tässä korostuu hajautuksen tärkeys. Kun tekoälyosakkeet ovat nousseet, niiden painoarvo on voinut nousta monessa salkussa suureksi. On tärkeää hajauttaa omistuksia riittävän monelle toimialalle ja maantieteelliselle alueelle.

Brotherus kuitenkin huomauttaa, ettei tekoälyn, robotiikan ja teknologian merkitys tule vähenemään tulevina vuosina.

– Siksi olisi rohkea päätös siirtää kaikki rahat pois näiltä toimialoilta.

Monipuoliseen sijoitussalkkuun voi Brotheruksen mukaan sisällyttää myös pieniä määriä kryptovaluuttoja. Pääpaino on kuitenkin oltava vähemmän riskisillä sijoituksilla.

– Tyypillisen suomalaisen eläkesäästäjän paras tapa säästää on sijoittaa vähäkuluisiin etf-osuuksiin tai indeksirahastoihin. Siten varmistaa riittävän hajautuksen ja pitää kulut kurissa. Samalla tulee hillittyä itseään, ettei ylireagoi yksittäisten yhtiöiden uutisointiin tai heilahteluihin. Jos sijoittaa yksittäisiin osakkeisiin, markkinoita pitää seurata tiiviisti ja ammattimaisesti, jos haluaa voittaa vähäkuluisten rahastojen tuottolukemat.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen