Varo OmaVero-huijausta
Verohallinnon mukaan huijaukset lisääntyvät yleensä silloin, kun veronpalautukset ovat ajankohtaisia. Kuva: Getty Images
30.7.2024 klo 14:13
Uutinen

Yrittäjä, varo tällaista OmaVero-huijausviestiä – Sisältää petollisen liitetiedoston

Huijausviesti väittää, että vastaanottaja on maksanut liikaa arvonlisäveroa.

Yrittajat.fi on saanut käsiinsä uusimman huijausviestin, jolla kalastellaan pankkitietoja verottajan OmaVero -palvelun nimissä. Sähköpostissa kerrotaan, että käyttäjä on ”todennäköisesti maksanut liikaa ALV vuoden 2023 ensimmäisen kvartaalin ajalta”.

Viestissä on liitetiedosto, joka pitää sisällään ”tärkeän asiakirjan”. Todellisuudessa Verohallinto ei lähetä tällaisia asiakirjoja sähköpostiviesteillä.

Huijausviestissä on liitetiedosto, josta avautuu linkki. Sitä ei pidä avata.

– Verohallinnosta ei tule viestejä, joissa kerrotaan, että henkilö on maksanut liikaa veroa. Pääsääntöisesti viestimme OmaVero-palvelun kautta. Jos OmaVeroon on tullut kirje, siitä tulee tieto sähköpostiin ilman linkkiä, mikäli Suomi.fi -viestit on otetettu käyttöön. Kirjeen sisältöä ei suoraan käsitellä sähköpostissa, apulaisjohtaja Jaakko Nummijärvi kertoo.

Nummijärven mukaan kyseisessä huijauksessa on erilaista se, että se sisältää liitetiedoston, josta siirrytään huijaussivustolle eikä itse viestissä olelainkaan linkkejä. Liitetiedostoa ei pidä avata ja omaveroon tulee kirjautua ainoastaan vero.fi kautta.

– Ei linkeistä, jotka tulevat viesteissä tai liitteissä, hän tarkentaa.

Viestissä on liitetiedosto, joka pitää sisällään ”tärkeän asiakirjan”. Todellisuudessa Verohallinto ei lähetä asiakirjoja sähköpostiviesteillä.

Tekstiviestihuijaukset vähentyneet

Verohallinnon mukaan huijaukset lisääntyvät yleensä silloin, kun veronpalautukset ovat ajankohtaisia. Nummijärven mukaan rikolliset seuraavat viranomaisten viestintää.

– Rikolliset seuraavat viranomaisten viestintää ja muokkaavat kalastelukampanjoita sen mukaan. Kun lanseerasimme positiivisen luottotietorekisterin, siitä lähti huijauskampanja liikkeelle, Nummijärvi kertoo esimerkin.

Vastaavan tyyppisiä huijausviestejä liikkuu myös muiden viranomaisten nimissä. Tällöin tekotapa on vastaavan kaltainen.

Verohallinnolla ei ole tietoa, mistä huijaukset ovat lähtöisin.

– Tämä on ammattirikollisuutta, Suomessakin useiden kymmenien miljoonien arvoista rikollista liiketoimintaa.

Viime aikoina tekstiviestitse ja puhelimitse tulevat huijaukset vaikuttavat vähentyneen. Taustalla on operaattorien tekemät toimenpiteet huijausten estämiseksi.

– Samaan aikaan sähköpostien painotus huijauksissa todennäköisesti kasvaa, Nummijärvi sanoo.

Vaikka huijausviesti näyttäisi ensikatsomalta aidolta, se sisältää usein kirjoitusvirheitä ja epäjohdonmukaisuuksia.

Nummijärvi kehottaa käyttämään verotukseen liittyvässä asioinnissa sähköistä OmaVero-palvelua.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen