YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Yrittäjää piinanneen koulutusfirman toiminta suurennuslasin alle – “Epäedullista koko koulutusjärjestelmälle”
Pelastusalan keskusjärjestö aikoo selvittää, onko Yrittäjäsanomien uutisoima tuomion saanut koulutusyritys korjannut toimintatapojaan.
Yrittäjäsanomat uutisoi vastikään tulityökursseja tarjoavasta yrityksestä, joka vaati yrittäjää maksamaan kurssista, johon tämä ei ollut ilmoittautunut.
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö päätti puuttua asiaan nähtyään Yrittäjäsanomien uutisen.
– Kyseinen yritys on tuttu. Meillä on monia yrityksiä koulutusrekisterissä ja tämä organisaatio on sellainen, että tiedämme useampia heillä toimivia kouluttajia. Uutinen aiheutti sellaisen huolen, että meidän on nyt parasta tilata hovioikeuden pöytäkirjat ja selvittää tapausta tarkemmin. Tässä vaiheessa en voi ottaa kantaa kyseisen yrityksen toimintatapoihin, SPEKin koulutuspäällikkö Heli Hätönen sanoo.
Spek on saanut asiasta yksittäisiä viestejä ja kyselyitä sen jälkeen, kun Yrittäjäsanomat uutisoi hovioikeuden päätöksestä. Osa Uudenmaan Koulutuskeskus Oy:n asiakkaista on kokenut yrityksen toiminnan turhan aggressiivisena.
– Näyttäisi siltä, että toimintamallissa on jotain virheellistä. Etenkin, kun Yrittäjäsanomien uutisoimassa tapauksessa kyseessä oli ala, jolla ei tarvita tulityökurssia, Hätönen jatkaa.
SPEK aikoo Hätösen mukaan selvittää, onko Uudenmaan Koulutuskeskuksessa reagoitu oikeuden päätökseen.
– Selvitämme nyt, onko yritys muuttanut toimintatapojaan ja jos eivät, miten he aikovat korjata sitä. Heidän toimintansa on ehdottomasti epäedullista koko koulutusjärjestelmälle. Se vaikuttaa asiakkaiden mielikuviin. On myös selvä, että tulityökurssit eivät ole asia, josta tulee rahastaa.
Kouluttajien toimintaan puututtu
SPEK on joutunut viime aikoina puuttumaan useaan otteeseen kouluttajien toimintaan.
– Valitettavasti laadunvalvontatapaukset ovat korostuneet toiminnassamme. On ollut välttämätöntä puuttua koulutuksiin, olemme joutuneet ottamaan pois kurssinjohtajaoikeuksia tapauksissa, joissa kouluttaja ei ole toiminut oikein.
Hätösen mukaan tulityökoulutus on yleisesti ottaen niin tunnettu, että ne jotka sitä tarvitsevat työssään, tietävät hakeutua koulutukseen. Tietoa koulutuksista saa SPEKin verkkosivuilta.
– Koulutuksissa on paljon eroja. Suomessa on yli 1000 tulityökouluttajaa ja heillä on mahdollisuus hinnoitella koulutuksensa niin kuin haluavat. Yleensä hinta liikkuu hieman 100 euron molemmila puolilla. Merkittävä osa, noin kolmannes koulutuksista toteutetaan ammatillisen koulutuksen yhteydessä, Hätönen jatkaa.
Mikä tulityökortti?
Vakuutusalan suojeluohjeet edellyttävät, että työntekijällä ja tulityöluvan myöntäjällä on voimassa oleva Tulityökortti. SPEKin Turvallisuuskorttirekisterissä on jo yli 1,7 miljoonaa suomalaisen koulutusmallin mukaista koulutussuoritusta. Kortti on voimassa kaikissa Pohjoismaissa.
Tulitöistä johtuvien suurpalojen määrä on Finanssiala ry:n tilastojen mukaan laskenut koulutusvaatimuksen olemassaolon aikana vajaasta 40 prosentista alle 5 prosenttiin kaikista suurpaloista. Tulitöiden aiheuttamien vahingonkorvausten määrät ovat laskeneet vajaasta 14 miljoonasta eurosta keskimäärin 2,5 miljoonaan euroon vuodessa. Suurpaloksi on määritelty palo, jossa tuhoutuneen omaisuuden arvo on yli 200 000 euroa.
Tulitöiden turvallisuuskoulutusta antavat lähes 1200 kouluttajaa eli kurssinjohtajaa, jotka järjestävät ja toteuttavat koulutuksen itsenäisesti. SPEK vastaa koulutusten laadunvalvonnasta ja kehittämisestä yhdessä valtakunnallisen tulityötoimikunnan kanssa. Toimikuntaan kuuluvat Rakennusliitto, Kattoliitto, Finanssiala, OP Vakuutus, Suomen Palopäällystöliitto ja SPEK.
Kuva: Getty Images
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi