YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

2.4.2025 klo 08:11
Uutinen

Yrittäjäehdokkaiden osuus kasvoi Pohjois-Savossa alue- ja kuntavaaleissa – Vesanto, Keitele ja Rautavaara kärjessä

Yrittäjäehdokkaiden osuus alue- ja kuntavaaleissa on noussut viimeisimpiin vaaleihin verrattuna Pohjois-Savon kunnissa. Kuntavaaleissa yrittäjäehdokkaiden osuus on 20 % ja aluevaaleissa on 19 %. Viimeisimmissä alue- sekä kuntavaaleissa vastaava luku oli 18 %.

– Olemme tyytyväisiä yrittäjäehdokkaiden osuuden lisääntymisestä. Kaikkiaan Pohjois-Savossa on yhteensä 339 yrittäjää kuntavaaliehdokkaana ja 96 yrittäjää aluevaaliehdokkaana, summaa Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgren. Yrittäjät tuovat päätöksentekoon parhaimmillaan talousosaamista ja ymmärrystä päätösten vaikutuksista paikalliseen toimintaan, työpaikkoihin ja verotuloihin.

– Eniten yrittäjäehdokkaita suhteessa ehdokasmäärään on Vesannolla (39 %), Keiteleellä (38 %) ja Rautavaaralla (33 %), taustoittaa Savon Yrittäjien asiakkuuspäällikkö ja kuntavastaava Mia Simpanen.  

Savon Yrittäjät pyrkii edistämään yrittäjäehdokkaiden menestymistä kunta- ja aluevaaleissa, jotta etenkin pk-yrittäjien ja julkisen sektorin yhteistyö otettaisiin yhä paremmin huomioon Pohjois-Savon hyvinvointialueen ja kuntien päätöksenteossa.

Pohjois-Savossa eniten yrittäjiä on kuntavaaliehdokkaina keskustalla (116), kokoomuksella (72), perussuomalaisilla (51) sekä kristillisdemokraateilla (36). Näiden lisäksi sosialidemokraateilla yrittäjäehdokkaita on 22, vihreillä 14 sekä Liike Nytillä 9 ja vasemmistoliitolla 6. Eduskuntapuolueisiin kuulumattomia yrittäjäehdokkaita on 13.

Pohjois-Savon aluevaltuustoon ehdolla eniten yrittäjiä on kokoomuksella (25), kristillisdemokraateilla (22), keskustalla (21).

Elinvoimatyö keskeisessä roolissa

Elinvoimatyön keskiössä kunnissa ja hyvinvointialueella Savon Yrittäjien näkemyksen mukaan on vuoropuhelu ja ymmärrys yritysten merkityksestä kuntien ja koko maakunnan elinvoimaan ja taloudellisiin resursseihin. – Kuntien ja koko alueemme elinvoima rakentuu yhteistyöllä, paikallisilla vahvuuksilla ja innovatiivisilla ratkaisuilla. Ilman elinvoimatyötä etenkin kuntien on vaikea suoriutua muistakaan tehtävistään pitemmällä aikavälillä. Yrittäjät tuovat valtuustoihin tässä aiheessa erittäin hyvää substanssiosaamista, arvioi Mia Simpanen.