YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

27.3.2020 klo 12:00
Uutinen

Yrittäjägallup: 73 prosenttia yrityksistä ongelmissa koronan takia

73 prosenttia yrityksistä on kärsinyt koronakriisistä jo kriisin ensimetreillä. Yli puolella yrityksistä asiakkaiden määrä ja myynti ovat vähentyneet. Jo yli kolmannes työnantajayrityksistä on käynnistänyt lomautukset. Maksuvaikeuksiin on koronan takia joutunut 23 prosenttia yrityksistä. Tiedot käyvät ilmi tuoreesta Yrittäjägallupista.

Kantar TNS selvitti Yrittäjien pyynnöstä, mitä koronavirus on aiheuttanut yritysten toimintaan. Kyselyyn vastasi 1183 yrittäjää.

Selvästi yli puolella on vähentynyt myynti ja asiakkaiden määrä. Lähes neljänneksellä yrityksistä on ollut koronan takia maksuvaikeuksia. Työntekijät eivät ole päässeet töihin 13 prosentissa yrityksistä.

Eniten ongelmia oli yli 10 henkilöä työllistävissä yrityksissä. Toimialoista selvästi eniten kärsii kauppa (85 %). Vähiten kärsii rakentaminen (55 %), mutta sielläkin yli puolet on kohdannut ongelmia koronan vuoksi.

Myynti vähentynyt selvästi yli puolella yrityksistä

Jopa 27 prosenttia yrityksistä vastasi, että myynti on vähentynyt koronan takia yli 50 prosenttia. Kahdeksalla prosentilla myynti on pysähtynyt kokonaan. 13 prosentilla vastaajista myynti on laskenut 30–50 prosenttia.

–Myynti on siis vähentynyt selvästi yli puolella vastaajista, kaupassa lähes 80 prosentilla. Kaupassa lähes 40 prosenttia on menettänyt yli puolet myynnistään, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen avaa tuloksia.

Kysely tehtiin 18.–24.3.2020. Siinä eivät näy vielä hallituksen tuoreimpien rajoitustoimien vaikutus.

–On selvää, että yritysten tilanne on koko ajan heikentynyt, Pentikäinen jatkaa.

Jo yli joka kolmas työnantaja aloittanut lomautukset

Vaikka kriisi on vasta puhjennut, jo 35 prosenttia työnantajavastaajista kertoo joutuneensa aloittamaan työntekijöiden lomautukset. Tämä tarkoittaa noin 35 000 työnantajayritystä. Eniten on lomautettu kaupan alalla ja toiseksi eniten teollisuudessa.

–Arvioimme, että lomautusten piirissä on nopeasti yli 300 000 työntekijää. Se on valtava haaste työttömyyskassoille, Pentikäinen sanoo.

28 prosentilla työnantajayrityksistä työntekijöitä oli jäänyt koronatilanteen vuoksi pois töistä, vaikka he eivät olisi sairaana. 61 prosenttia näistä yrityksistä oli maksanut työntekijälle palkkaa tällaisessa tilanteessa.

Lisää tukitoimia tarvitaan edelleen

Tutkimus osoittaa, että koronakriisi koettelee yrityskenttää todella kovalla voimalla.

–Olemme vasta kriisin alkumetreillä, ja moni yritys on jo polvillaan. Siksi on erittäin tarpeellista, että eduskunta päätti nostaa yritysten suorat tuet miljardiin. Se riittää alkuun, mutta lisätuen tarve on ilmeinen, kun kriisi pitkittyy, Pentikäinen sanoo.

Myös yritysten lainoitukseen pitää saada vauhtia. Tällä hetkellä prosessi ei toimi riittävän hyvin eikä nopeasti.

–Valtiovalta takaa, pankit jakaa -periaate pitää saada toimimaan. Samalla pitää muistaa, että monelle yritykselle ja yrittäjälle lisävelka ei ole järkevä vaihtoehto. Kun näkymät ovat epävarmat, velkavankeus on vaaran tie, Pentikäinen sanoo.

Pentikäinen esittää, että hallitus toteuttaa seuraavaksi laajalti vaikuttavia ja helposti jaettavia suoria tukia. Yrittäjät esittää työnantajatukea (valtio hoitaa 3 kk työnantajien sosiaaliturvamaksut) ja yrittäjätukea (valtio hoitaa 6 kk yrittäjien eläkemaksut).

–Myös yrittäjän työttömyysturvan nopea edistäminen on välttämätöntä, Pentikäinen jatkaa.

Lisäksi tarvitaan muita toimia: Yritysten verojen palautus hakemuksesta, kotitalousvähennyksen laajennus, Finnveran sääntöjen muokkaaminen, starttirahajaksojen pidentäminen, vuokrien alentaminen ja julkisten hankintojen aikaistaminen.

Näin kysyttiin

Yrittäjägallupin toteutti Kantar TNS Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta. Kyselyyn vastasi 1183 pk-yrityksen edustajaa. Tutkimus toteutettiin monimenetelmätutkimuksena, jolloin osa vastaajista osallistui tiedonkeruuseen sähköpostikyselyllä ja osa Gallup Forum -internetpaneelin kautta. Tiedot kerättiin 18.–24.3.2020.

Lue koko Yrittäjägallup täällä.

Uutisemme koronaviruksesta päivittyvät jatkuvasti Kaikki koronasta yrittäjälle -sivulle:

Avaa pop-up -ikkuna