Kuva: Pixhill
25.8.2023 klo 08:18
Uutinen

Yrittäjägallup: Talousnäkymät hieman parantuneet, mutta… – ”Mitä pienempi yritys on, sitä heikommaksi tilanne arvioidaan” 

Yrittäjät kokevat yritystensä taloustilanteen hieman kohentuneen viime keväästä, kertoo tuore Yrittäjägallup.

Yrittäjät arvioivat yrityksensä taloudellisen tilanteen kohtuullisen myönteisesti. Vaikka yritykset arvioivat taloudellisen tilanteensa hieman parantuneen, on taso yhä alle toukokuun 2022 mittauksen.

– Yrityksiä painavat osin samat tekijät kuin kotitalouksia: korkeat korot iskevät velallisiin yrityksiin ja kohonneet kustannukset rokottavat monen kannattavuutta, johtaja, pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo. 

Tuore Yrittäjägallup kertoo, että hieman yli puolet (58 prosenttia) yrityksistä arvioi taloudellisen tilanteensa erittäin tai melko hyväksi. Arvion ”ei hyvä eikä huono” antaa 29 prosenttia ja melko tai erittäin huonon 14 prosenttia. Tilanne on paras yli kymmenen henkeä työllistävissä ja heikoin yksinyrittäjien yrityksissä. 

– Mitä pienempi yritys on, sitä heikommaksi tilanne arvioidaan. Yrityksen koko onkin tärkein erottava tekijä – alueelliset tai toimialakohtaiset erot ovat yllättävän vähäisiä, pääekonomisti Brotherus toteaa.

Kolmannes yrityksistä arvioi yrityksen taloudellisen tilanteen paranevan seuraavan vuoden aikana. Uudellamaalla odotetaan eniten tilanteen paranevan (38 prosenttia).  

– Tulevaisuususko ei ole onneksi yrittäjien joukossa rapistunut pitkittyneestä matalasuhdanteesta huolimatta, vaan luottamus seuraavaan vuoteen on pysynyt ennallaan. Moni odottaa uudelta hallitukselta lupauksien lunastamista hallitustaipaleen alussa, joten ensi vuoden budjettiin ja työmarkkinauudistuksiin liittyy suurta mielenkiintoa, Brotherus toteaa. 

Koko Suomessa heikentymistä tai lopettamista odotetaan viidenneksessä yrityksistä. Luku on suurin Pohjois- ja Itä-Suomessa (23 prosenttia). 

– Inflaatio kohtelee yrityksiä epätasaisesti: osa kykenee nostamaan hintojaan ja kannattavuuttaan, kun toiset eivät pysty siirtämään kohonneita kustannuksia omien tuotteiden hintoihin. Huolestuttavaa on, että inflaation vuoksi peräti joka viides yritys on perunut tai lykännyt investointejaan. Tämä tarkoittaa yrityksen ja koko kansantalouden kasvupotentiaalin rapistumista.

Korot jarruttavat kasvua ja investointeja

Korkeammat korot ovat heikentäneet kannattavuutta 27 prosentilla vastaajista, investointeja on lykännyt tai perunut 17 prosenttia ja kasvuhakuisuus on vähentynyt 15 prosentilla.  

– Inflaation ohella korot vievät investointi- ja kasvuhaluja. Lukemat kertovat, että inflaatio- ja korkopiikillä voi olla odotettua pidempi negatiivinen vaikutus yritysten ja talouden tulevaan kehitykseen, pääekonomisti Brotherus sanoo. 

Yli puolella (59 prosenttia) yrityksistä ei ole lainkaan velkaa: teollisuudessa osuus on 44 prosenttia, asiantuntijapalveluissa 78 prosenttia. Eniten velkaisia yrityksiä löytyy Pohjois- ja Itä-Suomesta. 

– Velallisilla yrityksillä yli puolella on vakuutena asunto tai kiinteistö. Siksi asunto- ja kiinteistömarkkinoiden kehitys onkin keskeistä koko pk-yrityskentän investointikyvylle.

Yrittäjägallupin tuloksiin voi tutustua tarkemmin tästä.

Edit 25.8.2023 klo 10.15: Yrityksistä 14 prosenttia arvioi taloudellisen tilanteen melko tai erittäin huonoksi, ei 17 prosenttia.

Näin tutkittiin

Yrittäjägallupiin vastasi 1 207 pk-yrityksen edustajaa 9.–16.8.2023.

Tulosten luottamusväli on kokonaistuloksen osalta 2,8 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Tutkimuksen toteutti Kantar Public Suomen Yrittäjien toimeksiannosta.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus