YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Yrittäjägallup: Yritykset haluavat sopia paikallisesti paljon nykyistä enemmän – Valtaosassa sovittu koko henkilöstön kanssa
Vain kahdeksassa prosentissa työnantajayrityksistä ja vain joka viidennessä työnantajaliiton jäsenyrityksessä on käytössä luottamiesjärjestelmä, kertoo tuore Yrittäjägallup.
– Aika on ajanut ohi luottamusmiesinstituutiosta, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.
– Kysely osoittaa, että luottamusmiesjärjestelmä on rapautunut. Se on lähinnä suurimpien yritysten neuvottelujärjestelmä, Pentikäinen sanoo.
Maan hallituksen tavoitteena on nostaa Suomen työllisyysaste 75 prosenttiin. Keinoja pohditaan useissa työryhmissä. Yksi ryhmä keskittyy paikallisen sopimisen laajentamiseen. Yrittäjägallupin teki Kantar TNS Suomen Yrittäjien pyynnöstä. Kyselyyn vastasi 1007 yrittäjää eri puolilta Suomea.
Työntekijät voivat valita edustajakseen myös luottamusvaltuutetun. Tällaisia edustajia on yhdeksässä prosentissa työnantajayrityksistä. Pentikäisen mukaan on kiinnostavaa, että luottamusvaltuutettu on useammassa yrityksessä kuin luottamusmies.
Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula korostaa, että kaikille työntekijöille pitää antaa valta vaikuttaa siihen, ketkä heitä edustavat.
– Demokratia on hyvä periaate tässäkin, Makkula toteaa.
– Yrittäjien vahva kanta on se, että luottamusmies ei voi olla ainut osapuoli sopimiseen. Pitää olla mahdollisuus sopia myös luottamusvaltuutetun tai koko henkilöstön kanssa, Pentikäinen sanoo.
Yrittäjillä valmius parantaa henkilöstön edustajan asemaa
Kyselyn perusteella iso joukko yrittäjiä on myös valmis vahvistamaan henkilöstön edustajan asemaa, jos se edistää paikallista sopimista: 37 prosenttia yrittäjistä hyväksyisi sen, että henkilöstön asemaa ja suojaa yrityksessä vahvistetaan, jotta paikallinen sopiminen etenisi. 33 prosenttia vastusti ajatusta ja 30 prosenttia ei osannut sanoa.
– Kysely näyttää, että yrittäjät haluavat aitoa sopimista ja heillä on valmius myös parantaa henkilöstön edustajan asemaa. Tämä on tärkeä viesti. Tutkimukset osoittavat, että luottamus on erityisesti pienissä yrityksissä hyvä, joten edellytykset paikalliselle sopimiselle ovat kunnossa, Makkula korostaa.
Valtaosa sopinut paikallisesti – Puolet sopinut työajoista
Työnantajayrittäjistä 74 prosenttia kertoi sopineensa paikallisesti kaikkia työntekijöitä koskevista asioista.
– On kiinnostavaa, että paikallisia sopimuksia esimerkiksi työajoista on tehty noin puolessa yrityksissä, ja noin kolmessa neljästä työnantajayrityksestä. Luvut ovat melkein samat riippumatta yrityksen järjestäytymisestä, Pentikäinen sanoo.
Tutkimus ei kerro, mistä tarkemmin on sovittu. Pentikäisen mukaan on ilmeistä, että moni sopimuksia tehnyt ei ole tietoinen lakeihin ja työehtosopimuksiin kirjatuista rajoituksista.
– Olisi tärkeää, että paikallisia sopimuksia voitaisiin tehdä yhdessä pelkäämättä, että ne ovat laittomia tai sopimusten vastaisia, työmarkkinajohtaja Janne Makkula sanoo.
Samaan aikaan tutkimus osoittaa, että yritykset haluavat sopia paljon nykyistä enemmän.
94 prosenttia paikallisesti tehdyistä sopimuksista on tehty koko henkilöstön eikä henkilöstön edustajan kanssa. Mikroyrityksissä (alle 10 työntekijää) lähes kaikki sopimukset on tehty koko henkilöstön kanssa.
– Tämä on äärimmäisen vahva signaali siitä, että paikallisen sopimisen pitää olla mahdollista koko porukan kanssa, Pentikäinen sanoo.
Kantar TNS keräsi tiedot joulukuun 2019 kahden ensimmäisen viikon aikana.
Yrittäjäsanomat
toimitus(at)yrittajat.fi