YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Yrittäjägallupin mukaan yrityksissä pientä virkoamista – kauppias: ”Kerrannaisvaikutukset vyöryvät elokuussa tavarantoimittajiin päin”
Yritysten tilanne on hieman parantunut toukokuussa, tuore Yrittäjägallup kertoo. Kenkäkauppias Petri Kyllönen odottaa yleistukea ja toivoo, että väliaikaista yrittäjän työttömyysturvaa jatketaan loppuvuoteen. Kemiläisliikkeen myynti on tippunut 90 prosenttia.
– Pientä virkoamista on havaittavissa, mutta yleistilanne on yhä paha, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi.
Yrittäjät ehdottaa hallitukselle laajaa työmarkkinauudistuspakettia. Suomen Yrittäjät on seurannut Kantarin toteuttamalla Yrittäjägallupilla yritysten tilannetta koronakriisin alusta lähtien. Tutkimus tehtiin nyt neljännen kerran. 1008 yrittäjää haastateltiin pääasiassa viime viikolla. Otos kuvaa edustavasti Suomen yrityskentän tilannetta.
Yrityksistä lähes puolet (47 prosenttia) kertoo tarvitsevansa suoraa tukea selvitäkseen kriisistä. Osuus on pysynyt suunnilleen samana läpi kriisin. Epätietoisten osuus on vähentynyt.
Niiden osuus, jotka eivät tukea tarvitse, on kasvanut selvästi. Heitä oli huhtikuun alussa 26 prosenttia, nyt 37 prosenttia. Yhä useampi myös uskoo, että selviää kriisistä.
Yrittäjien Pentikäinen: ”Merkittävä kannatustuki tarvitaan, ja sillä on kiire”
Suoria tukia on hakenut tai hakemassa runsas puolet (52 prosenttia) yrityksistä. Heistä puolet on saanut päätöksen. Tukea saaneista 60 prosenttia kuitenkin arvioi, ettei saatu tuki kanna kriisin yli.
– Tämä on selkeä viesti siitä, että merkittävä kannattavuustuki tarvitaan ja sillä on kiire. Asian valmistelu on vienyt aivan liian kauan, Pentikäinen toteaa.
Kolmannen polven kauppiaan Petri Kyllösen tilanne kuvaa muotikaupan tilannetta. Koronakriisi vei huhtikuun myynnistä 90 prosenttia. Kemin Kenkä-Keskus sai ely-keskukselta kehittämisavustuksen liiketoimintaan, mutta yrittäjä odottaa hallituksen valmistelussa olevaa suoraa kannattavuustukea.
– Kehittämisraha on suunnattu projektiin, eikä sillä rahalla voi maksaa laskuja. Suora tuki laskujen maksamiseen olisi tarpeen. Työttömyysturva on ollut hyvä. Summa ei ole iso, mutta nyt minun ei tarvitse ottaa liikkeestä rahaa ruokaan. Tämä kriisi ei lopu kesäkuuhun mennessä, siksi olisi hyvä, että työttömyysturva jatkuisi kesäkuun jälkeenkin, Kyllönen toteaa.
Kaupan alalla pahin tilanne – Lähes joka kymmenes yritys miettii yrityksen alasajoa
Tutkimuksessa on useita merkkejä siitä, että yritysten tilanne on hieman helpottunut. Yrityksen alasajoa pohtii kuitenkin yhä yhdeksän prosenttia ja konkurssiuhkaa kokee seitsemän prosenttia. Tilanne on vaikein kaupan alalla, jossa 13 prosenttia pohtii yrityksen alasajoa.
Neljännes yrityksistä on menettänyt liikevaihtoaan vähintään 50 prosenttia. Osuus on pienentynyt. Vielä huhtikuun alussa osuus oli 33 prosenttia.
– Tämä kertoo, että kysyntä on hieman elpynyt. Ihmisiä on palannut ostoksille. Tautiriskin kanssa on opittu elämään, Yrittäjien toimitusjohtaja Pentikäinen toteaa.
Maksuvaikeuksia on 18 prosentilla yrityksistä. Vielä maaliskuussa 23 prosenttia kertoi tutkimuksessa maksuvaikeuksista. Kaupan alalla 23 prosenttia yrityksistä kertoi maksuvaikeuksista toukokuussa, kun lukema keskimäärin oli toukokuun selvityksen mukaan 18 prosenttia.
Yrittäjien tyytyväisyys pääministeri Sanna Marinin hallitukseen koronakriisin hoidossa on pysynyt ennallaan. Kouluarvosana oli 7,3, kun se oli huhtikuun lopussa 7,2.
– On tärkeä, että rajoituksia pidetään voimassa vain, jos ne ovat välttämättömiä, Pentikäinen sanoo hallituksen määräämistä rajoituksista.
Kauppias: ”Kerrannaisvaikutukset vyöryvät elokuussa tavarantoimittajiin päin”
Kemin Kenkä-Keskuksen yrittäjä Petri Kyllönen istuu Suomen Yrittäjien hallituksessa ja Kaupan valiokunnassa. Hän on toiminut kenkäkauppiaana vuodesta 1988.
– Maaliskuussa kaupankäynti loppui ihan kokonaan. Siitä asti tämä on ollut sopeutumista. Muotikaupassa varastot tulevat kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä. Tavaraa tuli ovista ja ikkunoista, mutta kaupankäynti loppui. Laskuja tuli myös. Korona sattui meille pahimpaan aikaan.
Ely-keskuksen tuen lisäksi Petri Kyllönen haki yritykselle pankista lainaa kiinteiden kulujen hoitoon. Lainapäätöksen saaminen kesti viisi viikkoa.
Kyllösellä stressi vaikutti yöuniin, ja paino on tippunut 12 kiloa. Hänelle kriisissä kaikista hankalin asia henkisesti oli lomauttaa henkilökuntaa. Yritys työllistää kaksi vakituista työntekijää yrittäjän lisäksi.
– Toukokuu on normaalisti vuoden vilkkain kuukausi, mutta nyt ei kyllä ole. Viimeisen kahden viikon aikana ihmiset ovat taas alkaneet liikkua.
– Liikkeessä on ollut normaalit aukioloajat, sillä ajattelin, että normaali arki vie eteenpäin. Pidin itse varastoon myös lomia.
1990-luvun laman kokenut kauppias ei pyydettäessä halua antaa arvosanaa hallitukselle.
– En halua arvostella ketään, enkä ota puoluepoliittisiin asioihin kantaa. Elinkeinoelämän osalta menee varmasti kauan aikaa ennen kuin tilanne palautuu normaaliksi. Emme voi elokuussa ostaa seuraavan kesän tavaraa, kun meillä on varmasti silloin kesätavaraa pilvin pimein jäljellä. Kerrannaisvaikutukset vyöryvät silloin tavarantoimittajiin päin, Petri Kyllönen maalaa synkkää kuvaa.
Suomen Yrittäjien esityksiä elvytys- ja rakennepakettiin
Kuvassa Petri Kyllönen
Riikka Koskenranta
riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi