Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Jarmo (vas.) ja Eetu Heinonen luotsaavat isänsä 1990-luvulla perustamaa yritystä.
16.9.2024 klo 10:08
Uutinen

Yrittäjäisä menehtyi äkillisesti jouluna, ja veljekset hyppäsivät vauhdista puikkoihin – ”Ymmärsin, että kun joulupyhistä päästään, pitäisi alkaa yrittäjäksi”

Jarmo ja Eetu Heinonen pyörittävät sähköasennusfirmaa isänsä toiveen mukaisesti.

Joulupäivä 2020 muutti peruuttamattomasti veljesten Jarmo ja Eetu Heinosen elämän. Veljekset olivat viettäneet juhlapyhiä perhepiirissä, kun heidän isänsä menehtyi äkillisesti vain vähän yli viisikymppisenä.

– Hän oli saanut nukkuessaan sairauskohtauksen eikä hän enää herännyt, Jarmo Heinonen kertoo. 

Kaiken surun ja järkytyksen lisäksi veljeksille tuli mietittävää myös isän yrityksestä, Mänttä-Vilppulassa sijaitsevasta Sähkötyö Ari Heinonen Oy:stä.

– Siinä hetkessä sitä ymmärsi, että kun joulupyhistä yli päästään, pitäisi alkaa yrittäjäksi, Heinonen sanoo.

Isä oli ilmaissut toiveenaan jo aikaisemmin, että pojat jatkaisivat hänen yritystään. Se sopi pojillekin, sillä he olivat pienestä pitäen tienneet, että rupeaisivat vielä jossakin vaiheessa työskentelemään sähköalalla. Sukupolvenvaihdos oli siis kiikarissa, mutta ei lainkaan näin pian. 

Jarmo Heinonen oli 27-vuotias, kun hän hyppäsi yrityksen johtoon.

– Siihen ei saanut kauhean pehmeää laskeutumista. Olin toki ollut isän yrityksessä töissä heti ammattikoulusta valmistuttuani, mutta pelkkänä työntekijänä.

– Yhtäkkiä minulla olikin alaisia, ja heitä piti alkaa johtaa, ammattikoulun sähkö- ja automaatiopuolen käynyt Heinonen kertoo.

Firma oli kuitenkin pienehkö, ja sillä oli onneksi hyvät ja osaavat työntekijät. 

– Oli hyvä porukka, jonka kanssa oli tehty pitkään hommia. Olen saanut kauheasti tukea työkavereilta ja läheisiltä.

Isän poismenon ja sukupolvenvaihdoksen myötä yrityksen nimestä tuli pelkkä Sähkötyö Heinonen Oy. Jarmon veli Eetu ryhtyi yrityksen hallituksen jäseneksi ja tekee muuten firmassa käytännön töitä.

Ei ainakaan kortistoon

Edesmennyt Ari Heinonen perusti nimeään kantavan yrityksen lama-aikana vuosien 1991–1992 taitteessa, ja muutti sen osakeyhtiöksi vuonna 1994. Työt isommassa yrityksessä olivat vähentyneet, ja Heinonen oli päättänyt, ettei mene kortistoon, vaan perustaa oman firman. 

Se oli oikea ratkaisu, ja sähköasennuksiin keskittynyt yritys kasvoi pikku hiljaa.

– Kun isä aloitti, ei ollut kuin auto ja peräkärry, Jarmo Heinonen kertoo.

Tällä hetkellä yritys työllistää seitsemän henkilöä.

– Vaikka asumme pienellä paikkakunnalla, töitä riittää. Kun aikanaan on tehty hyvät pohjatyöt asiakkaiden suhteen, siitä oli hyvä jatkaa. Sen suhteen tiesin, mihin olen hyppäämässä. Tiesin, että töitä on varmasti.

Sähkötyö Heinosella tehdään tavallisia sähköasennuksia niin uudis- kuin saneerauskohteisiin. Jarmo Heinonen sanoo, että pääsääntöisesti työt ovat korjaustöitä, ja myös pienteollisuus työllistää yritystä.

Vastuu jännitti

Heinonen kertoo, että haastavinta yrityksen johtoon astumisessa oli työluurin käteen ottaminen, työtilausten sopiminen ja työmaiden katsastaminen.

– Kyllähän siinä tuli eteen kaikenlaista paperinpyörityksestä lähtien. Onneksi taustalla oli osaavia henkilöitä, jotka ne hallitsivat. 

– Varmaan se vastuu, jonka joutui itselleen ottamaan, jännitti eniten. 

Isän kuoleman taustalla oli toinenkin menetys, sillä Heinosen veljesten äiti oli kuollut jo vuonna 2010. Molemmat menehtyivät melko nuorina.

– Me lapsetkin olimme aika nuoria. Kyllä siinä oli sellainen tunne, että tippui melkein tyhjän päälle. 

Veljekset kuitenkin katsoivat eteenpäin. Yrityksen suhteen huolta ei olekaan ollut.

– Vanhat asiakkaat säilyivät ja uusiakin on tullut kiitettävästi. 

Sähkötyö Heinonen juhlisti yrityksen 30-vuotispäivää perjantaina 13. syyskuuta.

– Toimipisteellä pidettiin kakkukahvit ja makkaratarjoilut. Haluttiin kiittää asiakkaita yhteisistä vuosista ja toivottaa mahdolliset uudet asiakkaat tervetulleiksi.

Jarmo Heinonen uskoo, että Ari-isä olisi ollut tyytyväinen siihen, kuinka pojat ovat pärjänneet yrityksen kanssa.

– Ainakin olemme kovasti yrittäneet. Töitä on niin paljon kuin vain ehtisi tehdä, joten ei se ihan huonosti ole voinut mennä.

Heinosista kirjoitti ensin KMV-lehti.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Kaisu Puranen