YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

21.11.2022 klo 11:14
Uutinen

Yrittäjälippu: Elinkeinopolitiikka on kunnan toiminnan ydin yritysympäristön kehittämisessä

Uudenmaan Yrittäjät ottaa käyttöön Yrittäjälipun, jolla kunta voi osoittaa olevansa hyvä paikka yrittää. Artikkelisarjassa käydään yrittäjälipun kriteerit läpi yksitellen. Ensimmäisenä on vuorossa kunnan elinkeinopolitiikka.

Yrittäjälippu otetaan käyttöön vuonna 2023 ja sen kriteerit julkistettiin kunnille jo nytNe pureutuvat elinkeinopolitiikkaan, yhteydenpitoon, julkisiin hankintoihin sekä yritysmyönteisyyteen

Elinkeinopolitiikassa kiteytyy poliittisen päätöksenteon ja virkamiespäätöksenteon tavoitteellisuus

Onko kunta nähnyt tarpeelliseksi linjata toimintaansa yritysten toimintaympäristön kehittämiseksi, kertoo kunnan yritysmyönteisyydestä paljon. 

– Kun yhdessä mietitään ja linjataan, mikä kunnan tavoite sen alueen yritystoiminnalle on, alkaa myös ajatustyö, miten tavoitteisiin päästään. Silloin puhutaan keinoista ja edellytyksistä, jotka ovat konkretiaa. Siksi kunnan elinkeinopoliittinen ohjelma on yrittäjille tärkeä, Uudenmaan Yrittäjien puheenjohtaja Markku Aalto sanoo.

Uudella kunnalla on juuri nyt niin sanotusti tuhannen taalan paikka ottaa aloite omiin käsiinsä ja profiloitua yritysten suuntaan hyvänä yhteistyötahona. Se edellyttää perustoiminnan sujuvuutta, kuten selkeitä ja ennakoitavia kaavoitus- ja lupaprosesseja. Niiden päälle kunnan toimivallassa on suhteellisen mutkatonta rakentaa lisäpalikoita, joilla se voi luoda lisäarvoa niin yrityksille kuin sitä kautta kuntalaisille.

Harva asia nostaa yrittäjien niskakarvat yhtä voimakkaasti pystyyn kuin koettu epäoikeudenmukaisuus. Yrittäjät odottavat, että heitä kohdellaan tasaveroisesti ja oikeudenmukaisesti ja ymmärretään yritystoiminnan peruslainalaisuudet ja yrittäjäriski.

– Inhouse-yhtiöt on nostettu elinkeinopolitiikan mittariksi tästä periaatteellisesta syystä, Aalto sanoo

Inhouse-yhtiöt koetaan monesti epäreiluna kilpailuna, koska niiden kustannuslaskenta ei ole läpinäkyvää ja niihin käytännössä voidaan pumpata ja pumpataan kunnan varoja esimerkiksi erilaisten tukipalvelujen muodossa. Näin inhouse-yhtiöiden hinnat voidaan pitää keinotekoisen alhaalla yrityksiin verrattuna.

Yrittäjälipun kriteerit, Elinkeinopolitiikka

  1. Kunnassa on ajantasainen elinkeinopoliittinen ohjelma.
  2. Kunnassa on kuvatut ja sujuvat kaavoitus- ja lupaprosessit.
  3. Kunta tukee yrittäjien yhteisöllisyyttä hallitsemiensa tilojen kautta.
  4. Kunta panostaa yritystoiminnan ja elinkeinojen kehittämiseen. Inhouse-yhtiöt eivät vaikuta yksityiseen yritystoimintaan.

Yrittäjälippu on yhteiskehittämisen tiekartta

Yrittäjälipun tavoitteena on lisätä vuoropuhelua kunnan ja yrityskentän välille.Yrittäjälippu ohjaa toimijoita keskittymään strategisesti oikeisiin toimenpiteisiin yrittäjäystävällisen toimintaympäristön aikaansaamisessa. Varsinainen vuoropuhelun malli määritellään yhdessä kunnan ja Yrittäjien edustajan kanssa. Yrittäjälippua haetaan itsearvioinnin kautta ja se on voimassa vuoden kerrallaan. Kunnat voivat hakea yrittäjälippua vuosittain.

Lue myös: Yrittäjälippu kertoo kunnan yritysasenteista – Uudellamaalla uskotaan vuoropuheluun kehittämisessä