18.11.2022 klo 12:13
Uutinen

Yrittäjälippu kertoo kunnan yritysasenteista – Uudellamaalla uskotaan vuoropuheluun kehittämisessä

Uudenmaan Yrittäjät ottaa käyttöön Yrittäjälipun, jolla kunta voi osoittaa olevansa hyvä paikka yrittää. Yrittäjälippu otetaan käyttöön vuonna 2023 ja sen kriteerit julkistettiin kunnille jo nyt.

Yrittäjälipun kriteerit julkaistiin Uudenmaan Yrittäjien alueellisten kunnallisjohdon seminaarien sarjassa loka-marraskuussa. Ne pureutuvat elinkeinopolitiikkaan, yhteydenpitoon, julkisiin hankintoihin sekä yritysmyönteisyyteen.

– Yrittäjien odotukset kunnille ovat hyvin tiedossa. Yrittäjälipun avulla tuotamme kunnille mahdollisuuden saada tunnustusta hyvästä työstä ja tiekartan, jonka avulla kehittää toimintaansa yrittäjäystävälliseksi tavoitteellisesti ja systemaattisesti, Uudenmaan Yrittäjien puheenjohtaja Markku Aalto sanoo.

Kuntabarometrilla ja sen edeltäjällä, elinkeinopoliittisella kyselyllä on kerätty yrittäjien näkemyksiä heille yritystoiminnan kannalta tärkeistä asioista lähes kaksikymmentä vuotta.

– Yrittäjälipun kriteeristö pohjautuu barometreihin ja tutkittuihin näkemyksiin. Koska kuntakenttä on heterogeeninen, on myöntämisperusteista pyritty rakentamaan joustavat, mutta kuitenkin tasapuoliset ja saavutettavat, Uudenmaan Yrittäjien aluejohtaja Petri Ovaska kertoo.

– Tiedämme, että kunnissa prosessit ovat aikaa vieviä kuntademokratian vuoksi. Nyt kunnilla on mahdollisuus alkaa laittaa asioita ja prosesseja oikeaan suuntaan. Ensi vuonna saamme lähtöluvut ja siitä kahden vuoden kuluttua näemme toivottavasti selkeää kehitystä, Ovaska kertoo. 

Yrittäjälipun tavoitteena on lisätä vuoropuhelua kunnan ja yrityskentän välille

Yrittäjälippu ohjaa toimijoita, niin kuntaa kuin yrittäjäyhdistystä omalta osaltaan keskittymään strategisesti oikeisiin toimenpiteisiin yrittäjäystävällisen toimintaympäristön aikaansaamisessa.

– Samalla kun meillä on päämäärätavoite, on meillä myös prosessitavoite. Tavoitteena on saada aikaan konkreettinen työkalu kuntien ja yrittäjäyhdistysten väliselle vuoropuhelulle ja yhteistyölle, Aalto sanoo.

– Yrittäjälipun haku ohjaa kunnan ja yrittäjien välistä keskustelua oikeaan suuntaan siten, että kriittiset asiat yrittäjyyden toimintaympäristön kehittämiseksi tulevat konkreettisesti käytyä läpi ja vietyä asioita sen jälkeen käytäntöön, Aalto jatkaa.

Varsinainen vuoropuhelun malli määritellään yhdessä kunnan ja Yrittäjien edustajan kanssa.

Kunnat voivat hakea yrittäjälippua vuosittain

Yrittäjälippua haetaan itsearvioinnin kautta ja se on voimassa vuoden kerrallaan. Kriteeristön kohdat on pyritty luomaan niin selkeiksi, että niihin ei jää juuri tuomaripistevaraa.

– Olemme valmisteluvaiheessa testanneet kriteeristöä. Yrittäjälipun saaminen ei ole läpihuutojuttu, vaan se vaatii jatkuvasti aitoja toimia niin poliittisilta päättäjiltä kuin kuntien virkamiehiltä, Ovaska kertoo.

– Uskomme, että kannustamalla kuntia yritysyhteistyön kehittämiseen Uudellamaalla saadaan näkyvää tulosta kuntien elinvoimaisuudessa kohtuullisella aikataululla, Aalto summaa.

Ensimmäiset Yrittäjäliput julkaistaan Uudenmaan Yrittäjien elinkeinoseminaarissa syksyllä 2023.