YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

20.12.2024 klo 14:23
Uutinen

Yrittäjämatkani linnanjuhliin

Kasvaminen 17- lapsisessa yrittäjäperheessä oli suurin oppini ja asenteeseeni vaikuttaja suhteessani työntekemiseen.

Siinä on ollut vain yksi vaikea sana – se sana on ei.

Olen oppinut kuuntelemaan itseäni, ääntä sisälläni, jota kutsun älykkääksi intuitioksi. Se on vastuuni. Minun vastuuni suurin tuotos oli vapauteni.

Vapauteni oli luoda ja toteuttaa itseäni. Vasta luodessani ja toteuttaessani itseäni ymmärsin häpeäni esteet, niiden raivaamisen kivun ja pelon voiman. Päätin, että kaikki mitä teen, teen täysin avoimen haavoittuneen itseni kautta. En suostu enää muuhun.

Perustin profiilin Linkkariin, vaikka ajattelin ensin, etten sinne kuulu. Olen kymmenen vuoden ajan sanoittanut ja maalannut niitä asioita, joista on sanaton kielto puhua. Olen kymmenen vuoden ajan juuri siitä syystä myynyt taidettani.

Olen maalannut kaksi matalan kynnyksen vertaistuellista näyttelyä. Näyttelyitä varten olen avannut itseni täysin alastomaksi, haavoittuvaisimmaksi, paljastaen kaiken. Avoimuuteni on kasvattanut verkostojani valtavasti. Me kaikki olemme vain ihmisiä ja haluamme kaikista syvimmin saada juuri olla tuntevia ihmisihmisiä.

MinnaKristiinan y-tunnus on perustettu ensimmäisen kerran 2010. Tuolloin vedin Porvoon kaupungilla taideterapiaryhmiä ikäihmisille ja pitkäaikaistyöttömille. Yksinhuoltajaäidin työnpaljous vei hetkeksi palkkatöihin, kunnes taas 2017 hiljentämättömästä kaipauksen äänestä johtuen, kaivoin yrityksen pöytälaatikostani.

Taide, taideterapia, sairaala ja hoivatilojen sisustussuunnittelu veivät mennessään.
Rakensin silloin myös ensimmäisen matalan kynnyksen vertaistuellisen taidenäyttelyn ”Pimeän kasvot”. Tämä käsitteli lähisuhdeväkivaltaa taiteen, runouden ja tositarinoiden kautta. Jos me saamme sanat meidän minuuttamme vieneihin kokemuksiimme, saamme vapauden näkyä itsenämme.

Sinako syntyi 2021 muutaman palkkatyövuoden jälkeen. Ratkaisukeskeisenä valmentajana perustin Pepin kanssa yrityksen. Toin taideterapian menetelmät valmennuksiin yksilöille ja myös yrityksille. Syksyn 2022 Nordic Business Forum oli käännekohta sinne pyydetyn Malalan maalauksen takia.

Malalan tarina herätti meidät toimimaan maailman tyttöjen ja naisten asioiden edistämiseksi. Sen pohjalta aloin rakentamaan YK:n naistenoikeuksiin perustuvaa taidenäyttelyä maailman tyttöjen ja naisten tarinoista. Peppi teki käännökset ja koordinoi näyttelyä maailmalle.

Taide on universaalia, ihmisoikeudet ovat universaaleja, tunteva ihmisyys on universaalia. Elämässäni olen oppinut päästämään irti, luopumaan ja kiittämään saamistani lahjoista. Mikään ei ole niin varmaa elämässä kuin jatkuva muutos. Jokainen aamu, jokainen sekunti, on uuden tarinan alku.

Viisi lastani kasvoivat aikuisiksi. Ne tärkeimmät kaksi pientä tekivät minusta mummin.
Olen kiitollinen, että saan tehdä tätä työtä. Rakastan valtavasti tekemistä, raakaa työntekoa, elämää raakana.

Jatkan uusien taideprojektien rakentamista, maalaamista, taideterapiaa, luovia valmennuksia yksilöille ja yrityksille, kirjoittamista ja tarinoiden kertomista. Teen tätä samalla avoimuudellani, rehellisenä itselleni, että voin olla rehellinen maailmalle.

Luottaen, toivoen ja uskoen lopulta aina rakkauden ja hyvyyden voittoon.

Marraskuussa kaivoin postiluukustani Tasavallan presidentin kansliasta tulleen kirjekuoren silmistäni tipahdellen onnenkyyneleet. Häpeän jälkeinen valo on rakkaudenmuotoinen, että me voisimme olla sitä myös toisillemme. Tämä oli linnanjuhlapukuni syvin merkitys.

Toivon, ilon ja rakkauden tuntuista Joulunaikaa meille kaikille.
Muistetaan heitä, jotka muistamistamme kipeimmin tarvitsevat.

Kirjoittaja: Minna Pietarinen, taiteilija, yrittäjä MinnaKristiina
Espoon Yrittäjien jäsenyrittäjä

Synnyin tytöksi -näyttely avattiin: Meksiko Cityssä 3/2023, Nordic Business Forumissa 9/2023, Kauppakeskus Ainoassa 10/2023, Etelä-Afrikan Ulkoministeriössä 3/2024, Mosambikin Maputossa 3/2024, Zambian Lusakassa 3/2024, 9/2024 YK.n ihmisoikeusneuvoston 57. kokouksessa Genevessä, Namibiassa 11/2024.

Suzanne Innes-Stubb toimii Synnyin tytöksi-näyttelyn suojelijana.

Minna Pietarinen, Suzanne Innes-Stubb, Peppi Stünkel

Kesällä 2024 syntyi myös koulukiusaamista käsittelevä vertaistuellinen taidenäyttely, joka on tällä hetkellä Kauppakeskus Ainoassa Espoossa ja lähtee kiertämään Suomea, alkuvuodesta Lahteen ja Porvooseen.