YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Näin YEL-työtulo määräytyy
YEL-työtulon määrittely ei juurikaan muutu YEL-uudistuksen myötä, sanoo eläkevakuutusyhtiön asiantuntija. Kuva: Getty Images
15.1.2023 klo 18:23
Uutinen

Yrittäjän eläkelaki muuttui vuoden alussa – Maksuton YEL-tietoisku 18.1. tarjoaa vastauksia kysymyksiin

Yrittäjien eläkejärjestelmään tuli muutoksia 1.1.2023. Mistä oikeastaan on kyse? Mikä muuttuu ja miten? Miten uudistus vaikuttaa YEL-työtuloon?

Muun muassa näihin kysymyksiin saat vastauksia Suomen Yrittäjien keskiviikkona 18. tammikuuta järjestettävässä webinaarissa.

Keskiviikkona 18.1. kello 9.30–10.30 järjestettävässä tietoiskussa puhujana on Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén. Kaikille avoimessa ja maksuttomassa tietoiskussa kuulet, mitä sinun pitäisi yksinyrittäjänä tai työllistävänä yrittäjänä tietää YEL-uudistuksesta. Tietoiskun aikana voi myös esittää kirjallisesti kysymyksiä.

Mukaan voi ilmoittautua tästä.

YEL-muutokset lyhyesti

  • Yrittäjän maksaman eläkemaksun suuruus ja sosiaaliturvan taso määräytyy yrittäjän työpanoksen arvon mukaan. Tätä työpanosta määritettäessä on huomioitava yrittäjän työtuntien ja alan palkkatason lisäksi myös esimerkiksi yritystoiminnan laajuus ja yrittäjän antamat tiedot.
  • Myös yritystoiminnan taloudellisilla tunnusluvuilla on merkitystä arvioitaessa yrittäjän työpanoksen arvoa. Uuden yrittäjän työpanoksen arvoa määritettäessä pitää huomioida, että yrittäjän alkutaipaleella ei välttämättä synny taloudellista tulosta ja maksukykyä, vaikka yrittäjä työskentelisi yrityksessään kokopäiväisesti.
  • Yrittäjän eläkelain muutoksissa korostetaan kokonaisharkintaa ja mediaanipalkan roolia vain osana kokonaisuutta, jossa otetaan huomioon myös kaikki saatavilla olevat tiedot yrittäjän ammattitaidosta, kokemuksesta sekä muusta yrittäjätoiminnan laadusta ja laajuudesta.
  • Näitä tietoja yrittäjä voi antaa myös itse, ja eläkeyhtiön on otettava ne huomioon YEL-työtulon asettamisessa. Lisäksi eläkeyhtiön on perusteltava päätöksensä, mikä parantaa yrittäjän oikeusturvaa.
  • Siirtymäajan pidentäminen kolmesta vuodesta kuuteen vuoteen ja maksiminoston rajaaminen 8 000 eurosta 4 000 euroon antavat yrittäjälle aiempaa enemmän aikaa sopeutua muutokseen.
Avaa pop-up -ikkuna