YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Yrittäjän Kasvot – Inka Palmu-Lempinen – Casalen
Yrittäjyyttä ei opi koulun penkillä vaan yrittämällä. Inkan mukaan yrittäjyys on leikkimielisesti silkkaa hulluutta. Hän kuvailee, että se antaa vapautta ja palkitsee mutta vaatii joustavuutta, sitkeyttä, vahvaa tahtoa ja tavoitteellisuutta.
Inka loi Nummelaan olohuoneen ja kartanohuvilan
Vihtiläiset tuntevat Inka Palmu-Lempisen puuhakkaana naisena. Aina kaupan alalla työskennellyt Inka perusti vuonna 2006 Nummelaan Pentik-myymälän. Franchising-yrittäjyyden päätyttyä vuonna 2010 syntyi Juhlapalvelu Casalen. Yhden hengen pitopalvelu on kasvanut kahdeksan vuoden aikana liikevaihdoltaan yli puolen miljoonan yritykseksi, joka työllistää viisi vakituista ja keikkatyöntekijöitä.
– Olen toiminnan ihminen. Luovuus ja ideat eivät lopu koskaan, Inka nauraa. Kasvu on ollut hänen mukaansa looginen suunnitelma. Kun mahdollisuuksia on tullut vastaan, Inka on tarttunut niihin innolla. Juhlapalvelua on seurannut navettakahvila vuonna 2010, lifestyle-myymälä ja kahvila sekä kartanohuvila Joutsela vuonna 2014 ja lifestyle-myymälän ja kahvilan muutto suurempiin tiloihin vuonna 2016.
Inka haluaa, että Casalen on paikkakunnan olohuone, jonne voi tulla viihtymään, kokoustamaan ja juhlimaan. Tavoitteena on luoda kahvilakulttuuria persoonallisella tavalla ja tarjota asiakkaille paitsi hyvää ruokaa ja juomaa myös kulttuuria ja kauniita asioita.
– Toimin ylpeydellä franchising-yrittäjänä, mutta nyt ylpeys tulee siitä, että olemme luoneet tyhjästä Casalenin ja Joutselan, jotka tunnistetaan lähialueilla, Inka iloitsee. Onnistumisen tunnetta vahvistavat myös hyvin sujuneet tilaisuudet, tyytyväiset asiakkaat ja sitoutuneet työntekijät.
Sunnuntaikorvaus kaipaa muutosta
Inkan mukaan yrittäjyys on leikkimielisesti silkkaa hulluutta. Hän kuvailee, että se antaa vapautta ja palkitsee mutta vaatii joustavuutta, sitkeyttä, vahvaa tahtoa ja tavoitteellisuutta. Yrittäjyyttä ei opi koulun penkillä vaan yrittämällä.
Yrittämisen suurimpana haasteena Inka pitää henkilöstösivukuluja ja verotusmallia.
– Suomessa kuluttajat on opetettu asioimaan maanantaista sunnuntaihin, joten myös palkat pitäisi jakaa sille ajalle, eikä työn pitäisi olla tuplasti arvokkaampaa sunnuntaisin. Sunnuntaikorvauksen pitäisi näkyä palkkarakenteessa tai olla lauantaikorvauksen tyyppinen, Inka sanoo.
Haasteista Inka mainitsee myös ammattitaitoisen henkilöstön saatavuuden.
– Kahvilatyössä työnhakijat ovat nuoria, jolloin myös vaihtuvuus on suurta. Kehä III:n ulkopuolella on vaikea löytää kahvila- ja ravintolatyöhön ammattitaitoista, kokenutta työvoimaa. Onneksi on työntekijöitä, jotka ovat olleet yrityksessä pitkään.
Yrittäjä-äitinä on helpompaa
– Minulta aina kysytään, miten jaksat ja pystyt hoitamaan kaiken, mutta mielestäni se on omasta asenteesta kiinni. Yrittäjyys on kuitenkin elämäntapa. Yrittäjänä minulla on seitsemän päivää viikossa aikaa sovittaa työ ja perhe, kahta toimipaikkaa ja cateringpalvelua pyörittävä kuuden lapsen äiti kertoo. Hänen mukaansa kyse on omasta asenteesta, ajatuksesta että perheen aikaa on milloin vaan.
– Arvelen, että suurperheessä on helpompi olla yrittäjä-äiti kuin työssäkäyvä äiti. Yrittäjänä pystyn sovittamaan aikatauluja, varaamaan aikaa niin perheen pienimmille lapsille kuin nuorisolle, Inka sanoo. Nuorten kuljettaminen harrastuksiin vie aikaa, mutta Inka sanoo oppineensa ottamaan omia hetkiä esimerkiksi kuljetusten välissä.
Yhteystiedot:
Casalen
Inka Palmu-Lempinen
info@casalen.fi
www.casalen.fi
Teksti, kuva ja video:
Anni Laitinen
www.konttuuri.fi