Kuvateksti 1
3.7.2024 klo 06:25
Uutinen

Yrittäjän kesä – bisnes mielessä lomallakin

Hyvinkääläinen viestintäalan yrittäjä Vesa Keinonen lomailee pätkissä:

– Sopivasti, eli kolmisen viikkoa, eri jaksoissa. Meilejä toki luetaan ja niihin reagoidaan päivittäin. Kotimaan lomailua on tiedossa Lappia myöten, Keinonen kertoo.
Yrittäjägallupin 2023 mukaan 52 % yrittäjistä pitää kesälomaa enintään kaksi viikkoa. Vaikka loma ei voi korvata arjen välineitä stressinhallintaan, loma auttaa palautumaan ja parantaa työtehoa pitkällä aikavälillä.

Toisille yrittäjille kesä on sesonkiaikaa.

Matti Kivistön Fillarikorjaamo Neljäysin kausi alkaa maaliskuussa. Aiemmin se päättyi viikko juhannuksen jälkeen, mutta nykyisin se jatkuu pidempään ja on aiempaan nähden sekoittunut.

Ihmiset löysivät koronan aikaan polkupyörät. Silloin kausi jatkui marraskuuhun.
Kesällä Kivistö suuntaa vanhalla matkailuvolkkarillaan parin viikon reissulle Raatteentielle ja Oulujärveä kiertämään.

-Jos kesä menee normaalisti, niin pistän hanskat takaisin käteen heti lomareissun jälkeen, Kivistö sanoo.

Kesälomalla palautuminen on tärkeintä

Loman ajatus on palautua, mutta senkin voi tehdä eri tavoin. Sopiva määrä joutilasta oleskelua ja virikkeellisempää toimintaa on jokaiselle erilainen. Kun suurimman väsymyksen on levännyt pois, voi yrityksen kehittäminen riittävän kevyellä otteella olla sekin palauttavaa. Tarkkana kuitenkin kannattaa olla – ja rehellinen itselleen, että sitten tulee palauduttua.

Yrittäjägallupin mukaan yrittäjien jaksaminen on kaiken kaikkiaan parantunut pikkuhiljaa vuoden 2020 pudotuksesta lähtien. Sekä hyväksi että huonoksi jaksamisensa arvioivien yrittäjien osuudet ovat lähellä vuoden 2017 tasoa.

Miten käyttää hiljaisempaa aikaa liiketoiminnan kehittämiseen

Jos kesä on yrityksessä hiljaisempaa aikaa, se voi tarjota loistavan mahdollisuuden keskittyä liiketoiminnan kehittämiseen.

– Kesä on hyvää aikaa ladata akkuja ja kouluttautua oman aikataulun mukaan, vaikka Yrittäjät-akatemian maksuttomien verkkokurssien parissa, Uudenmaan Yrittäjien aluejohtaja Petri Ovaska vinkkaa.

– Oman yrityksensä kehittämiskohteita voi lähteä tunnistamaan esim. samaa kohderyhmää tavoittelevien muiden, ei välttämättä saman toimialan, toimijoiden arvioimisen kautta, Ovaska sanoo.

Kannattaa valita kehittämiskohde, josta innostuu. Silloin tekeminen tuntuu keveältä. Hankalammilta tuntuvat asiat, jotka oikeasti täytyy saada aikaan, voi palastella, vaiheistaa ja laittaa kalenteriin valmiiksi.