YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Yrittäjän on edelleen hankala lomailla – Kiroileva rollaattorimummo tykkää liikaa stand up -komiikasta, vaikka palautuakin pitäisi
Kiroilevana rollaattorimummona tunnettu Anitta Ahonen aikoo lomailla tänä kesänä kymmenen päivää. Koronan viemät työt vaikuttavat pärjäämiseen edelleen, ja keikkoja pitäisi tehdä silloin, kun niitä on.
Kaksi viikkoa on pisin aika, jonka yksinyrittäjä, stand up -koomikko Anitta Ahonen on pystynyt pitämään lomaa koko uransa aikana.
– Tälle kesälle olen varannut kymmenen päivää lomaa. Olen oikein merkannut sen muistiin, kun tajusin jossain vaiheessa, että kalenteri alkoi taas täyttyä.
Yrittäjien lomailun vaikeudesta kertoo myös Yrittäjägallup. Gallupin mukaan yrittäjistä vain kolmannes on pitänyt lomaa viimeisen vuoden aikana enintään viikon. Keväällä 2020 heitä oli vielä vähemmän, vain 26 prosenttia. Yrittäjistä vain puolet, 52 prosenttia, kokee pystyvänsä pitämään lomaa riittävästi.
Kiroileva rollaattorimummo löi läpi
Ahonen on tehnyt stand upia ammatikseen vuodesta 2005, eikä hän koe, että lomailu olisi helpottunut tuona aikana, vaikka työtilanne onkin vakiintunut.
– Enpä tiedä. Se on hankalaa. Minulla oli viime viikollakin kuusi keikkaa, ja ymmärsin sentään olla ottamatta lauantaille enää kolmatta keikkaa.
Ahonen vitsailee, että sairauslomat katkaisevat työnteon seitsemän vuoden välein. Toisaalta juuri sairausloma nosti Ahosen viime talvena maineeseen TikTokissa. Hän joutui viime marras-joulukuussa sairaalaan saatuaan selkäänsä märkäbakteerin.
– Tammikuussa olin huonossa kunnossa, ja hankin itselleni rollaattorin. Jossain kohtaa työntelin sitä lumihangessa ja uhkasin tappaa kaikki. Latasin videon TikTokiin.
Video keräsi 1,5 miljoonaa katselua parissa viikossa. Videon myötä Ahonen on tullut tunnetuksi somessa kiroilevana rollaattorimummona.
– Se ilmiö alkoi elää omaa elämäänsä. En yrittänyt luoda mitään Putous-hahmoa, vaan kaikki lähti henkilökohtaisesta ongelmasta ja vitutuksesta.
Töitä tehdään, kun niitä on
Lomien pitämistä sotkee se, että stand up -koomikon työ on keikkatyötä, ja silloin kun keikkoja on, niitä pitäisi tehdä. Lisäksi Ahonen sattuu pitämään työstään.
– En määrittele elämääni lomien vaan keikkojen kautta. Tykkään työnteosta niin paljon, etten aina muista, ettei sitä pitäisi tehdä liikaa.
Taustalla kummittelee myös korona. Ahosen, kuten muidenkin viihdealalla työskentelevien, esiintymiset loppuivat kuin seinään alkuvuodesta 2020.
– Olin juuri tullut Fuengirolasta ja tehnyt tammikuun keikkoja. Yhtäkkiä istuin lamaantuneena kahvilassa ja otin peruutuksia vastaan.
Keikkoja on pyyhkiytynyt koronan takia pois useammalta vuodelta, mikä vaikeuttaa lomailua.
– Sitä on ahne tekemään niitä töitä silloin, kun niitä on. Työnteolla pitää kustantaa loma-aika ja palkattomat jaksot. Se ei ole niin yksiselitteistä kuin palkkatyössä.
Työ pitää vireessä
Keskimäärin Ahonen esiintyy kymmenen kertaa kuukaudessa, parhaimmillaan keikkoja on ollut parisenkymmentä. Se on paljon, eivätkä jäljelle jääneet päivät ole vapaa-aikaa. Matkustus vie osan ajasta, esiintymisten valmistelu osan.
Ahonen huomauttaa, että pitkällä tauolla myös kosketus esiintymiseen voi kadota.
– Tatsi pysyy, kun keikkoja on säännöllisesti. Viikkojen tai kuukausien tauko näkyy esiintyvien taiteilijoiden tekemisessä. Lavalla ei ole helppo olla, ei muista juttujaan tai laulujen sanoja. Työ pitää koomikon keikkavireessä ja prosessia yllä. Eihän ajattelua voi pysäyttää, vaikkei olisikaan lavalla.
Kaisu Puranen