YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Yrittäjän, oppilaitoksen ja opiskelijan välinen yhteistyö täyttää Lapin alueen työelämän tarpeet – ”Teorian opin koulussa ja käytännön taidot työssä”
Työmaailma on suurten muutosten kintaalla. Monilla työnantajilla on kova pula pätevistä työntekijöistä ja moni työnhakija ei tahdo löytää omaa osaamistaan ja intressejään vastaavaa työtä. Mutta miten oikea työntekijä ja työnantaja löytäisivät toisensa? Jos aihe on ajankohtainen ja agendalla, kannattaa poiketa Osaamista työelämän tarpeisiin -kiertueella kuulemassa lisää.
Lapin alueella ratkaisuja entistä helpompaan ja sujuvampaan työllistymiseen ja työllistämiseen on etsitty muun muassa kolmen keskeisen osapuolen välisen yhteistyön, eli kolmikannan kautta. Tiiviin, tuotteliaan ja tehokkaan trion osapuolina ovat Lapin alueen yritykset, eli työnantajat, oppilaitokset, eli opetusta tarjoavat tahot ja viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä: opiskelijat, eli potentiaaliset työntekijät.
”Lappialla, kuten monissa muissakin oppilaitoksissa, työelämän edustajia ja opiskelijoita ajatellaan nykyään enemmän asiakkaina. Pohjoisen yrityksillä on erilaisia tarpeita, joita silmällä pitäen räätälöimme kullekin opiskelijalle henkilökohtaisen suunnitelman”, Lappian matkailualan opettaja Matti Räisänen muotoilee.
Monet vanhat työ- ja opiskeluelämää koskevat käytänteet putoilevat syksyn lehtien tavoin märkään maahan ja samanaikaisesti uusia, ajankuvaan paremmin soveltuvia toimintamuotoja ja -malleja kehitetään pitkänäköisesti kaikkien yhteistä etua silmällä pitäen. Työ- ja opiskelutapoja on liki yhtä paljon kuin ihmisiä – puhumattakaan työ- ja opiskelumahdollisuuksien yhdistämisestä.
”Siinä missä ennen piti opiskella koko tutkinto, on koulutus nykyään yksilöllisempää. Aiempi osaaminen pyritään tunnistamaan ja tunnustamaan. Jos henkilöltä puuttuu vaikkapa ravintola-alan tutkinto tai sen osa, mutta hän on työskennellyt alalla 30 vuotta, on turha aloittaa opintoja A´sta alkaen,” Räisänen havainnoi.
Teoria koulusta ja käytäntö työstä
Viime keväänä Nicaraquasta kotoisin oleva, nyt jo täysin kemiläistynyt Frania Lezama, kutsumanimeltään ”Frani”, huomasi, että häneltä uupui yksi tarjoilijan ammatin kannalta tärkeä tutkinnon osa. Puute aiheutti sen, että hän ei välttämättä voisi työskennellä kaikissa paikoissa tai ainakaan antamaan aivan niin täyttä työpanosta kuin olisi halunnut. Ratkaisu tilanteeseen löytyi nopeasti: se oli nimeltään oppisopimuskoulutus.
”Otin ensin yhteyttä Hotelli Merihoviin, josta sain työpaikan ja sitten lähestyin Ammattiopisto Lappiaa. Olin iloinen saadessani mahdollisuuden suorittaa tarjoilijan ammattitutkinnostani puuttuvan, valinnaisen baaritarjoilun tutkinnon osan oppisopimuskoulutuksella. Teorian opin koulussa ja käytännön taidot työssä, jossa pystyin soveltamaan myös teoriaa”, Frani sanoo.
Kesällä 2018 valmistuneen ja Hotelli Merihovissa tarjoilijan töitä jatkaneen Franin mielestä useampikin Lapin alueen yritys voisi tarttua oppisopimuskoulutuksen tarjoamiin mahdollisuuksiin. Hyvänä esimerkkinä on Lapin Yrittäjiin kuuluva Hotelli Merihovi, eli viralliselta nimeltään Oy Sea Lapland Hotels & Restaurants Ltd, jonka alla toimii kolme toimipistettä: Hotelli Merihovi, Ravintola Rantamakasiini sekä Ravintola Pursiseura. Yritys on jo pitkään tehnyt tuloksekasta yhteistyötä Ammattiopisto Lappian kanssa ja riveihin on saatu hyviä työntekijöitä, joiden osaamista on vahvistettu oppisopimuskoulutusta hyödyntäen.
”Franilla oli alla jo useita aiempia tutkintoja, joten perehdytys sujui nopeasti. Asiat piti opastaa vain kerran ja hän oppi heti, siitäkin huolimatta, että hän teki oppisopimusharjoittelun tarjoilijan ammattitutkintoon kuuluvasta baaritarjoilun tutkinnon osasta kesän kiireisimpään aikaan”, Oy Sea Lapland Hotels & Restaurants Ltd:n ravintolatoimenjohtaja Heli Eilittä (kuvassa) kehuu. Ansaitut kehut sai oppisopimuksella baaritarjoilun tutkinnon osan tänä kesänä suorittanutta Frania Lezama, kutsumanimeltään Frania.
”Aiemmin meillä on ollut muutamia työntekijöitä kahden vuoden mittaisilla oppisopimuksilla. Kesätyöntekijöiden rekrytoinnin yhteydessä kuulin myös mahdollisuudesta lyhyempiin oppisopimuksiin, joissa opiskelija voi suorittaa yhden tutkinnon osan kerrallaan. Ammatillisen koulutuksen reformin mukaan saimme Franille oppisopimuskoulutuksen baaritarjoiluun, joka on yksi tarjoilijan ammattitutkinnon osa”, Oy Sea Lapland Hotels & Restaurants Ltd:n ravintolatoimenjohtaja Heli Eilittä toteaa.
Jo 22 vuoden ajan yrityksessä työskennelleen Eilitän mukaan oppisopimuskoulutus palvelee täydellisesti sekä yrityksen, että opiskelijan tarpeita. Koulutuksessa opiskelija sitoutuu opiskelemaan itsenäisesti ja saa käytännön opin työpaikalta. Oman kokemuksensa pohjalta Frani peukuttaa erityisesti intensiivistä ja nopeasti purkkiin paketoitavaa koulutusta, sekä mahdollisuutta oppia teoriaa ja käytäntöä rinta rinnan.
Lapin Yrittäjät yhteistyössä
Ammattiopisto Lappian, Oy Sea Lapland Hotels & Restaurants Ltd:n ja oppisopimusopiskelijan välinen tiimityö on hyvä esimerkki kolmen tahon välisen yhteistyön toimivuudesta isommassa mittakaavassa jokaisen osapuolen eduksi. Jatkuvasta työntekijäpulasta kärsivällä alalla toimiva työnantaja sai joukkoonsa ammattitaitoisen työntekijän, jonka osaaminen kasvoi työtä tehdessä oppilaitoksen räätälöimien opintojen tuella. Jokainen osapuoli hyötyi toistensa panoksesta. Juuri siihen kiteytyvät yhteistyön kärkitavoitteet.
”Koulutus rakennetaan työelämän tarpeiden mukaan ja usein yrittäjät ottavat itse meihin yhtyettä. He kertovat, paljonko työntekijöitä tarvitaan ja me järjestämme tarvittaessa koulutuksia sen mukaan. Mutta meihin voivat ottaa yhteyttä myös Franin kaltaiset henkilöt, joilla on jo työpaikka ja aiempia tutkintoja tai tutkinnon osia suoritettuna, mutta jotka haluaisivat vielä täydentää osaamistaan”, Räisänen korostaa.
Ammattiopisto Lappian koulutuksiin on jatkuva haku, ja opiskelu on mahdollista kenelle tahansa. Se johtuu siitä, että tarjolla on niin peruskoulutusta, täydennyskoulutusta kuin ammatti- ja erikoisammattitutkintoon johtavia koulutuksia. Liikkeelle lähdetään aina tarvelähtöisyydestä ja opiskelijan omasta kiinnostuksesta. Siten myös mahdollisuudet pitkäaikaiseen työllistymiseen ovat tapissa. Yhteistyötä tehdään monien paikallisten tahojen ja toimijoiden kanssa.
”Tässä tapahtuu monipuolista verkostoitumista suuntaan ja toiseen. Esimerkiksi Lapin Yrittäjät on meille todella tärkeä yhteistyökumppani, jonka kautta löytyy juuri niitä yrityksiä, jotka tarvitsevat työtekijöitä, joita me voimme puolestamme kouluttaa,” koko ikänsä matkailualalla työskennellyt Räisänen kiteyttää.
Yrittäjä ja työnantaja, kaipaatko hyviä keinoja työntekijöiden löytämiseen? Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan tarjolla olevista keinoista. Ilmoittaudu täältä. |
Kiertuepaikat: Tornio ma 5.11. klo 8-10 (ilmoittautumiset 31.10. mennessä) Kemi ma 5.11. klo 18-20 (ilmoittautumiset 31.10. mennessä) Ylitornio ti 6.11. klo 8-10 (ilmoittautumiset 31.10. mennessä) Tervola ti 6.11. klo 17-19 (ilmoittautumiset 31.10. mennessä) Muonio ke 7.11. klo 8-10 (ilmoittautumiset 31.10. mennessä) Pello ke 7.11. klo 17-19 (ilmoittautumiset 31.10. mennessä) Kittilä to 8.11. klo 8-10 (ilmoittautumiset 30.10. mennessä) Sodankylä to 8.11. 17-19 (ilmoittautumiset 1.11. mennessä) Kemijärvi pe 9.11. klo 8-10 (ilmoittautumiset 5.11. mennessä) Rovaniemi ma 12.11. klo 8-10 (ilmoittautumiset 6.11. mennessä) Inari 13.11. klo 8-10 (ilmoittautumiset 8.11. mennessä) |
Tulostettava esite: |