Yrittäjän päivää kannattaa juhlia

Hyvää Yrittäjän päivää! Tänään on loistava päivä liputtaa elinvoiman tekijöitä ja voimanlähteitä siniristilipulla tai yrittäjien omalla lipulla, kuten Äänekoski tekee. Jokainen yrittäjä on päivänsä ansainnut.

Tänä vuonna päivän teemana ovat lapset ja nuoret. Yrittäjyys ja yrittäjäasenne kantavat. Aina löytyy mahdollisuuksia, kun oma asenne on niille myönteinen. Työpaikka on lähellä, kun sen pystyy itse luomaan. Liiketoimintaosaamista, oikeita kumppaneita ja onnea oheen, niin saattaa tehdä ihan mukavan tilinkin ajan saatossa.

Kauppalehti analysoi liikevaihdoltaan yli 500 000 euron yritysten tilinpäätökset viime vuodelta. Selvityksen mukaan keskisuomalaiset yritykset olivat koko maan suurimpia kasvajia ja sijoitetun pääoman tuotto niissä maan korkein. Tämä kertoo pitkäjänteisestä työstä sekä yritysten kimmoisuudesta haastavina aikoina. Keski-Suomesta on tullut takavuosien tavoitteen mukainen Kasvun maakunta hiukan isompien yritysten osalta. Hieno uutinen!

Puskureita tullaan tarvitsemaan, mikäli talous ajautuu taantumaan. Talous on väistämättä syklinen: taantumat seuraavat nousukausia ja toisinpäin. Nyt on hyvä katsoa siihen suuntaan, missä haluaa tekijänä olla uuden nousun koittaessa. 70-luvun energiakriisin aikaan vallitsivat maailmanlopun tunnelmat. Kriisiä seurasi kuitenkin 80-luku, jolloin Suomi nousi länsimaiseksi hyvinvointivaltioksi.

Yrityskenttä on jakaantunut, kaikki eivät ole kasvussa mukana. Paikallista elinvoimaa tuottavat kaupan ja palvelualojen yritykset ovat vaikeuksissa kuluttajien ostovoiman heikkenemisen vuoksi. Paras lääke on se, että me jokainen käytämme paikallisia palveluja ja ostamme paikallisista liikkeistä. Ostopäätöksemme ratkaisevat. Yrittäjäjärjestö muistutti lähipalvelujen tärkeydestä Lähilauantai-tapahtumalla 3.9. Jokainen lauantai voisi olla lähilauantai.

Nuorissa on tulevaisuus ja nuorissa yrittäjissä erityisellä tavalla. Nuorten äänen pitäisi kuulua nykyistä voimakkaammin myös päätöksentekijöinä. Ruuhkavuosissa omaa ajankäyttöä mietitään tarkkaan, mikä on viisautta. Valmentaja Ilkka Koppelomäki vieraili 1.9. Jyväskylässä Hyvinvointikartta ESR-hankkeen loppuseminaarissa. Kalenterikaaokseen Koppelomäki suositti ensimmäisenä oman energiatason nostoa hyvinvointiteoilla, jotta voimat riittävät kalenterin suunnitteluun. Koppelomäki suositti myös onnellisuuden ottamista päiväohjelmaan vaikkapa onnellisuushetkien kautta. Tavoitteet ohjaavat elämää haluttuun suuntaan, onnellisuus ei riipu niiden saavuttamisesta.

Sanna-Mari Jyräkoski, toimitusjohtaja, Keski-Suomen Yrittäjät

Kirjoitus on julkaistu Keskisuomalaisessa 5.9.2022.