YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

19.11.2019 klo 12:35
Uutinen

Yrittäjän sairastuminen on tiukka paikka – ”Ilman lähipiirini apua olisin varmasti tehnyt konkurssin”

Anu Halmeniemi palasi yritykseensä pyörätuolipotilaana. Kun yrittäjä sairastuu voi koko firma pahimmillaan jopa kaatua.

Varsinkin pitkäaikainen sairastuminen on aina yrittäjän heikko lenkki. Ongelmia tuottaa niin töiden kasaantuminen kuin se, että sairastuessa yrittäjän kassavirta saattaa tyrehtyä kokonaan.

Suomen Yrittäjien tänä syksynä teetättämän kyselytutkimuksen mukaan peräti kolme neljästä yksinyrittäjästä on tehnyt sairaana töitä. Vain joka neljäs yksinyrittäjä ilmoitti, että heillä on mahdollisuus hankkia itselleen sijainen sairastamisen ajaksi.

Anu sai vakavan hermotulehduksen

Pahimmillaan sairaana työskentely voi kostautua.

– Minä saatoin saada vakavan hermotulehduksen siksi, että palasin noroviruksen jälkeen liian aikaisin töihin, Hämeenlinnassa Raamidaamit -kehystämöä pyörittävä Anu Halmeniemi kertoo.

Hän sairastui rajuun norovirukseen tämän vuoden tammikuussa. Pian töihin palattuaan hän kaatui yht´äkkisesti sekä töissä että kotona.

Kun Halmeniemi tunsi käsivoimiensa hyytyneen ja hänen käsistään tippui maitotölkki, hän päätti varata ajan terveyskeskukseen.

– Siellä lääkäri kysyi minulta, että mitä hänen pitäisi minun mielestäni tehdä. Lopulta lääkäri totesi, että kokeile Buranaa.

Kuten suurin osa yksinyrittäjistä, Anu Halmeniemi ei ollut järjestänyt itselleen vapaaehtoista työterveyshuoltoa.

– Minulla siihen ei ollut varaa, Halmeniemi tarkentaa.

Terveyskeskuskäynnin jälkeisenä päivänä hänen oireensa pahenivat, ja Halmeniemi varasi ajan yksityislääkärille.

– Hän lähetti minut suoraan ensiapuun. Sairaalassa alakroppani halvaantui ja kädetkin toimivat enää vain hyvin heikosti.

Pyörätuolilla töihin

Sairaalalääkärit sanoivat Halmeniemelle, että hän olisi voinut saada tulehduksensa seurauksena myös neliraajahalvauksen ja joutua hengityskoneeseen. Lääkärit kuitenkin vakuuttivat, että Halmeniemen oireensa ovat lieviä – ja että hän pääsee vielä jaloilleen. Pari viikkoa kestäneen sairaalajakson aikana Halmeniemi taisteli kipua vastaan.

– Pyörryinkin pari kertaa, sillä kipu niissä kroppani osissa, joissa oli tuntoa, oli hirvittävä.

Sairaalajakson aikana yksinyrittäjällä ei ollut juuri voimavaroja yrityksensä kassavirran pohtimiseen. Hän alkoi saada Kelan sairauspäivärahaa.

Pienituloisena yksinyrittäjänä hän oli maksanut itselleen pienintä mahdollista YEL-maksua, joten myös sairauspäiväraha oli pieni.

Kun Halmeniemi pystyi liikkumaan pyörätuolin avulla, hän pääsi sairaalasta kotiin.

Pian hänelle järjestettiin sohva yrityksen takahuoneeseen.

– Annoin sohvalta käsin ohjeita minua auttamaan tulleille ystävilleni, sukulaisilleni ja entiselle harjoittelijalleni. Hän tuli vakituisesta työstään ja kolmesta lapsestaan huolimatta aina iltaisin ja viikonloppuisin hommiin. Hän olikin ainut, joka osasi tehdä päätyötäni eli kehystää, Halmeniemi kertoo.

Miksi ei kerrottu kuntoutuksesta?

Hän käy edelleen julkisen terveydenhuollon puolella kuntoutettavana.

– En ymmärrä, miksi yksikään virkailija, jonka kanssa olen puhunut tilanteestani, ei ole kertonut minulle ammatillisen kuntoutuksen mahdollisuudesta.

Pitkä sairausloma tuntuu edelleen yksinyrittäjän kukkarossa. Halmeniemi maksaa edelleen yrityksensä kulujen kattamiseksi ottamiaan pikavippejä.

– Ilman lähipiirini apua olisin varmasti tehnyt konkurssin, Raamidaamien luotsi sanoo.

Leila Itkonen

leila.itkonen(at)yrittajat.fi


FAKTA: Kun yrittäjä sairastuu

  • Kelan sairauspäiväraha ja yrittäjän koko sosiaaliturvan taso määräytyy yrittäjän itselleen määrittämän YEL-työtulon perusteella. Tämä on syytä muistaa, kun tekee päätöksiä YEL-maksun tasosta.
  • Osa yrittäjistä saa korvausta toimeentulon menetyksestä vapaaehtoisten vakuutusten, kuten tapaturma- tai liikevakuutuksen kautta.
  • 1 päivä

Omavastuuaika, Kela ei maksa sairauspäivärahaa lääkärintodistuksesta huolimatta.

  • 1 vko

Jos yrittäjällä on YEL-vakuutus, Kelan sairauspäivärahaa saa omavastuupäivän jälkeisiltä arkipäiviltä sekä lauantailta. Arkipyhiltä tukea ei makseta.

Mikäli yrittäjällä ei ole voimassaolevaa YEL-vakuutusta, Kelan sairauspäivärahaa saa vasta sairastumispäivän sekä yhdeksän sitä seuraavan arkipäivän kuluttua.

  • 60 päivää

Jos sairausloma jatkuu yli kuusikymmentä päivää, Kelan sairauspäivärahaa varten on hankittava lääkärin B-lausunto.

  • 300 päivää

Jos sairauspäiviä kertyy yhtämittaisesti yli 300, Kela ohjaa hakijan hakemaan työkyvyttömyyseläkettä.

Kuntoutuksella takaisin töihin

  • Yrittäjän on oltava itse aktiivinen, mikäli hän haluaa ammatilliseen kuntoutukseen silloin, kun työkyky on sairauden vuoksi uhattuna. Ensin YEL-vakuutetun kannattaa ottaa yhteyttä työeläkeyhtiön kuntoutusasiantuntijaan. Työeläkeyhtiöillä on velvollisuus tutkia henkilön kuntoutusmahdollisuudet ennen työkyvyttömyyseläkkeen myöntämistä. Työeläkeyhtiöt järjestävät ammatillista/työeläkekuntoutusta, jonka avulla yrittäjien toivotaan voivan jatkaa yritystoimintaansa.
  • Työeläkekuntoutus voi olla esimerkiksi työkokeilua, uudelleen koulutusta tai kurssitusta, työhönvalmennusta tai vaikkapa elinkeinotukea. Kuntouttajana voi olla myös tapaturmavakuutus- tai liikennevakuutuslaitos riippuen työkyvyttömyyden aiheuttajasta.
  • Joillekin yrittäjille paras kuntoutusmuoto on omassa yrityksessä kevennetysti työskenteleminen.
  • Vaikka työeläkelaitoksen tukeman ammatillisen kuntoutuksen kriteerit eivät täyttyisi, osatyökykyinen voi hakea ammatilliseen kuntoutukseen Kelan kautta. Kela järjestää myös vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta, psykoterapiaa sekä kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskursseja.
  • Kuntoutuksen ajalta maksetaan kuntoutusrahaa. Sen määrä on laskennallinen työkyvyttömyyseläke korotettuna 33 prosentilla.

Työkyvyttömyyseläke

  • Mikäli työkyvyttömyys jatkuu yli vuoden, eikä työkyvyttömyyden uhka ole kuntoutuksella poistettavissa, henkilölle voidaan myöntää työkyvyttömyyseläke. Eläkkeen suuruus on ennen eläketapahtumaa kertynyt työeläke + mahdollinen tulevan ajan osa.
  • Jos työkyvyttömyys johtuu esimerkiksi työtapaturmasta tai liikennevahingosta ja yrittäjällä on ollut vakuutusturva voimassa, maksetaan eläke em. järjestelmien kautta. Kelasta työkyvyttömyyseläkettä voi saada, jos eläke jäisi muuten matalaksi.

Kelan sivuilta (www.kela.fi) löytyy laskuri, jonka avulla yrittäjä voi arvioida sairauspäivärahansa suuruuden. Oikeus etuuteen päätetään aina tapauskohtaisesti.

Lähteet: Kela, Suomen Yrittäjät

Lue lisää yrittäjän sairauspäivärahasta >>

Moni maksaa liian pientä YEL-maksua >>