YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Yrittäjän sairauspäivärahan omavastuuaika lyhentynee – “Pienentää kynnystä jäädä töistä pois”
Erityisesti yksinyrittäjien tilanne paranee, jos hallituksen esitys yrittäjän sairauspäivärahan omavastuuajan lyhenemisestä menee läpi. Promootiotoimiston yrittäjä pitää uudistusta tervetulleena.
– Mielestäni tervetullut uudistus. Työntekijäpuolella annetaan perusflunssasta kolme päivää sairauslomaa alkuun. Olisi hyvä, että yrittäjilläkin olisi mahdollisuus pitää sairauslomaa vähemmänkin vakavan sairauden kohdatessa, Sunnyone Promotion Oy:n yrittäjä Sanni Kaikkonen sanoo.
Hallitus antoi tänään eduskunnalle esityksen sairausvakuutuslain muuttamisesta niin, että yrittäjien sairauspäivärahan omavastuu lyhenee neljästä päivästä yhteen päivään. Suomen Yrittäjät ajoi muutosta pitkään ja teki asiasta aloitteen sosiaali- ja terveysministeriölle vuoden 2015 lopussa.
70 prosenttia sairastaneista yrittäjistä jättänyt hakematta sairauspäivärahaa
Lähes 70 prosenttia sairaslomaa pitäneistä Suomen Yrittäjien jäsenestä ei ole hakenut sairauden ajalta sairauspäivärahaa. Suurimpana syynä tähän oli sairausloman alle neljän päivän kesto, eli oikeutta etuuteen ei ehtinyt syntyä. Asia käy ilmi Suomen Yrittäjien syksyllä 2016 jäsenistölleen tekemästä kyselystä.
– Omavastuun lyhentäminen on siis tärkeä muutos ja auttaa erityisesti yksinyrittäjiä. Muutoksen jälkeen yhä useampi yrittäjä voi jäädä sairastamaan ja saada siltä ajalta päivärahaa, työmarkkinajohtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo.
Yrittäjä tekee välillä sairaanakin töitä
Onnistuuko sairasloman pitäminen?
– Sanotaan näin, että vähän tilanteesta riippuen ja mikä on sairauden aste. Toimistotyön hyvä puoli on se, että voit tehdä etänä. En muista, milloin olisi ollut varsinainen sairausloma. Yleensä yrittäjä tekee töitä oman kuntonsa mukaan day-by-day sanan mukaisesti. Puhelimen päässä on oltava joka tapauksessa, jos pahempi flunssa iskee, niin totta kai delegoin työntekijälle niitä hommia, Kaikkonen kertoo.
Hän palkkasi ensimmäisen vakituisen työntekijän toukokuussa. Sunnyone Promotion työllistää satoja keikkatyöntekijöitä vuosittain.
Kaikkosen mukaan sairauspäivärahan omavastuuajajan lyheneminen pienentää kynnystä jäädä töistä pois ja olla sairastuttamatta muita työpaikalla.
Sairauspäivärahan suuruus riippuu YEL-työtulosta.
Sanni Kaikkonen kertoo asettaneensa YEL-työtulonsa melkein minimiin.
– Viimeksi kun olen saanut sairauspäivärahaa, kerran elämässäni, jolloin minulla oli monen viikon flunssa ja tulehduskierre. Silloin sain noin 20 euroa per päivä.
Rahoitus saadaan nostamalla yrittäjien sairasvakuutusmaksua
Työntekijällä on omavastuuajalla työsopimuslain mukaan oikeus täyteen palkkaan.
Yrittäjän sairauspäivärahan omavastuuajan lyhentäminen on tarkoitus rahoittaa nostamalla yrittäjien sairasvakuutusmaksua. Korotus näkyisi keskimääräisellä 23000 euron YEL-työtulolla vuonna 2018 yrittäjän kukkarossa reilun kolmen euron lisämenona kuukaudessa. Päivärahaa sairauden ajalta samalla työtulolla saa noin 54 euroa päivässä.
Lakiesitys siirtyy seuraavaksi eduskunnan käsiteltäväksi. Lain on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2018 alussa.
Muutoksesta aiheutuvat lisäkustannukset sairausvakuutusjärjestelmälle olisivat enimmillään noin 10 miljoonaa euroa. Muutos vähentäisi riskiä yrittäjien työkyvyttömyysjaksojen pitenemisestä ja työkyvyn menettämisestä. Tästä tulisi yhteiskunnalle mittavia säästöjä.
Nuori yrittäjä Kaikkonen kritisoi sitä, että yrittäjän sosiaaliturva on sidottu eläkejärjestelmään.
– Se on musta jollain tapaa hävytöntä, että pitää maksaa YEL:liä noin 1500 euroa kuussa, että voi saada järkevän kokoisen sairauspäivärahan. Järkevän kokoinen sairauspäiväraha vaatisi niin korkean YEL-tulon, ettei maksa itseään takaisin.
Kuva: Jaana Tihtonen
Riikka Koskenranta